Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az amerikai irodalom története

Az amerikai irodalom története - Országh László - Régikönyvek
Az amerikai irodalom története - Régikönyvek Az amerikai irodalom története - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az ​Észak-Amerikai Egyesült Államok angol nyelvű szépirodalmának egész történetét áttekintő nagyobb terjedelmű mű magyar nyelven eddig még nem jelent meg. Némi vázlatos összefoglaló tájékoztatást e tárgyról csupán egyes lexikonjaink s néhány magyar nyelvű világirodalom-történet szükségszerűen szűkre szabott, csak a legkiemelkedőbb írói egyéniségek és fontos irányzatok vagy korszakok ismertetésére szorítkozó cikkei vagy cikk-részletei adtak. Napvilágot látott ugyan a harmincas évek derekán egy esszégyűjtemény Reményi József tollából, a közelmúltban pedig Kardos László és Sükösd Mihály szerkesztésében egy kötet, amely a XX. század egyes amerikai íróiról közölt tanulmányokat, de természeténél fogva e művek egyike sem törekedhetett irodalomtörténeti rendszerezésre. Jelen amerikai irodalomtörténet közreadását időszerűvé teszi az a tény, hogy hazánkban az utóbbi években fokozódott az érdeklődés az amerikai irodalom alkotásai iránt. Ennek eredményeként mind a régebbi, klasszikus amerikai szépirodalmi művek, mind a korunkbéliek egyre nagyobb számban válnak hozzáférhetővé magyar fordításban is. Fiatalabb kritikusaink nemzedéke is mind gyakrabban méltatja elemző figyelemre folyóirataink hasábjain a tengerentúli irodalom egyes jelenségeit. E kötet az Egyesült Államok irodalmának legértékesebb alkotásait s legfontosabb jelenségeit ismerteti a nemzeti öntudat első XVII. századi szellem megnyilvánulásaitól úgyszólván egészen napjainkig. Részletesebben foglalkozik az amerikai szépirodalom két, nemzetközileg is nagyra értékelt virágkorával, a XIX. század közepének klasszikusaival, és századunkban a két világháború közötti korszakkal. A második világháború utáni másfél évtizedben feltűnt írók munkásságát vázlatosan jellemzi egy kitekintésszerű zárófejezet, amely azonban az 1960 után megjelent irodalmi alkotásokra a kötet terjedelmi korlátai miatt már nem térhet ki. Tekintettül e mű tudománynépszerűsítő céljára és magyar viszonyok között úttörő jellegére, a szerzőnek az volt elsődleges törekvése, hogy az alapvető tájékoztatás kézikönyvét alkossa meg, tehát mindenekelőtt tárgyi jellegű ismertetést adjon, tényeket közöljön, a nálunk még nem, vagy csak kevéssé ismert irodalmi alkotások jellegzetességeit írja le, a tárgyalt amerikai írók munkásságának kiemelkedő mozzanatait adatszerűen is rögzítse. Ez az irodalomtörténet elsősorban a szélesebb érdeklődő körök igényeinek kielégítésére készült, nem a szakemberek, a specialisták számára, ezért maga a szöveg nem tartalmaz filológiai apparátust. A tárgyalt írók műveiből vett idézetek közlése után nem alkalmaz részletekbe menő, könyvészeti forrásjelölést, sem lapalji jegyzeteket, mint ahogyan a kötet viszonylag szűkre szabott terjedelme miatt a felhasznált igen gazdag kritikai szakirodalomból származó megállapítások forrásaira sem hivatkozott minden egyes esetben. Ha az olvasó további tanulmányokat kíván végezni, könyvészeti jellegű tájékoztatást a kötet függelékében levő szakirodalmi jegyzékben talál.

Borító tervezők:
Pap Klára
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Kiadás éve:
1967
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
433 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Előszó 5
Bevezetés 9
I. A gyarmati korszak
1. A XVII. század 13
2. A XVIII. század 26
II. A XIX. század
1. A fiatal köztársaság kora 51
2. A régi Dél 85
3. új-Anglia reneszánsza 107
4. A polgárháború kora 163
5. A polgárháborútól a századfordulóig 177
A költészet 181
A széppróza 204

III. A századforduló kora 236
1. A széppróza 244
2. A költészet 274
/V. A két világháború között 290
1. A dráma 361
2. A költészet 371

V. A második világháború után 379
1. A széppróza 386
2. A költészet 399
3. A dráma 402

Függelék 407
Bibliográfia 409
Az amerikai irodalom Magyarországon 414
Mutató 425,

Országh László

1907 - 1984
Országh László (Szombathely, 1907. október 25. – Budapest, 1984. január 27.) nyelvész, irodalomtörténész (a magyarországi amerikanisztika atyja), szótáríró (angol–magyar és magyar–angol szótárak szerzője), egyetemi tanár.

Országh László  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 1 080 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...