Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az ecetgyártás

Az ecetgyártás - Pándi Ferenc, Sólyom László - Régikönyvek
Az ecetgyártás - Régikönyvek Az ecetgyártás - Régikönyvek Az ecetgyártás - Régikönyvek Az ecetgyártás - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
1.500 darab
ISBN:
9632313755
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
313
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.50cm, Magasság: 24.50cm
Kategória:
Tartalom
Előszó
5
Az ecetgyártás története (Bétai. Tibor, dr. Horváth György)
7
Ecetipari mikrobiológia (dr. Pándi Ferenc)
23
A mikroorganizmusok rendszerezése
23
. A mikroorganizmusek anyag- és energiaforgalma

28
A mikroorganizmusok tápanyagigénye
33
. A mikroorganizmusok tápanyagai

34
-A víz
35
Az ásványi anyagok
35
A szénforrás
36
A bioszanyagok
36
. A környezet hatása a mikroorganizmusok élettevékenységére

37
Á hőmérséklet
37
Az oxigén
38
A hidrogénion-koncentráció hatása
38
A MikroorganizmuSok , szaporodási és termékképződési kinetikája
39
SzaporodáSi kinetika
39
Termékképződési kínetika
43
_
A mikroorganizmusok szaporítási folyamatainak matematikai modellezése 44
Az ecetsav-baktériumok rendszerezése
48
Az ecetsav-baktériumok álak- és rendszertana
48
- Az ecetsav-baktériumok anyagforgalmánák főbb sajátosságai.

53
. Az ecetsav-baktériumok energiaforgalma

57
Az ecetsav-baktériumok élettani sajátosságai
58
_
Az ecetgyártásra felhasznált etil-alkohol egyes szennyező komponenseinek
hatása
, ,
62
_
.
környezet hatása az ecetsáv-bakt ér-inni-ok élette!-/ékenyságére
64
AZ eeetsav--bakiériumok meghatározási módszerei
67
Az eeeteav-baktériárnek meghatározási MódszereiheZ relhaSzUált tápköze-
gek összetétele
70
Az eeetsav-baktériumok meghatározási módszereihez felhaSznált reagensek
összetétele
72
Az ecetgyártás alapanyagai, tápanyagai, segédanyagai (Jeney Király Györgyné, dr.
Horváth György, dr. Sólyom Lajos)

73


Alapanyagok 73
Finomszesz 73
Szóló- és gyümölcsbor 79
Víz 80
Levegő 85
Ecetsav (jégecet) 87
Tápanyagok 91
Szerves tápanyagok 92
Szervetlen tápanyagok 93
Segédanyagok 95
Színezóanyagok 95
Egyéb anyagok 97
Az ecetgyártás technológiái (Hyross Ferenc) 98
Nyugvócefrés eljárás 99
Orleánsi eljárás 99
PAsTk;ux-eljárás 101
Felületi csörgedeztető eljárások 102
Átmeneti eljárások 103
ScHüTzENBAcx-rendszerű eljárás 103
A Fauras-féle hagyományos eljárás 105
Fállms-féle óriás képzók 106
A forgácsos ecetképzők technológiája 110
A szeszátvétel 110
A denaturálás 111
A cefrekészítés 112
A tápanyag-adagolás 113
A cefrefeladás 114
A cefrekeringtetés 116
A hőmérséklet-szabályozás 116
A levegőadagolás 117
A késztermékülepítés, -szúrés, -tárolás 118
A forgácsos ecetképzők üzembe helyezése és leállítása 118
A forgácsos ecetképzők üzemzavarai 121
A FRINGs-féle óriás ecetképzők automatikus szabályozása 124
A szubmerz (alámerített) eljárás 128
A denaturálás 137
A cefrekészítés 137
A cefrefeladás és fermentálás 138
Az automatikus hőfokszabályozás 140
A készterméklefejtés 140
A derítés 141
A szúrés 142
A kénezés 145
Az acetátor üzembe helyezése 145
Az acetátor leállítása 147
Az acetátor üzemzavarai 147
A tartalék áramforrás 147
A kombinált eljárás 150
A folytonos eljárás 151
Különleges termékek gyártása 153
Az ízesített ecet 153
A borecet 153


Az almaecet 155
Az ecet töményítése 156
A kifagyasztás 156
Az azeotrópos desztilláció 159
Az extrakció 159
A kombinált eljárás 162
Az ecetgyártás gépei, berendezései (Gottlasz Ottó, dr. Horváth György, dr. Sólyom
Lajos) 167
A szivattyúk 167
A szivattyúk működési elve és jellemzői 167
Az önfelszívó szivattyúk 170
A saválló csigaházas szivattyúk 172
A műanyag szivattyúk° 174
A különleges szivattyúk 176
A hűtők 177
A hűtőrendszerek 177
Hűtéstechnikai alapfogalmak 178
A forgácsos képzők hűtése 179
Az acetátor hűtése I81
A hűtő teljesítményének ellenőrzése 181
A szerelvények 183
A szűrők 188
Technológiai számítások (dr. Horváth György) 195
Az SI-mértékrendszer alkalmazása 195
Speciális mértékegységek 196
Hektoliterfok (Mi') 196
Hydrát (hy) 197
Liter 10%-os 197
Speciális térfogatszámítások 198
Fekvőhengeres tartályban levő folyadék mennyisége 198
Csonkakúp köbtartalma 199
Hordó köbtartalma 199
Hordóban levő folyadék mennyisége 201
A termelés számítása 201
Bruttó és nettó termelés 201
Relatív és abszolút termelés 203
A technológiai paraméterek számítása 205
A fajlagos anyagfelhasználás (F) 205
A kihasználási százalék (K%) 205
Az elméleti kihasználási százalék (K%.) 207
A veszteségek forrásai 207
Az 1 m3 forgácson feldolgozható napi szeszmennyiség 208
A 1 m3 törzsecetre jutó szeszfelhasználás 208
A termelési kapacitás 209
A fajlagos levegőigény 209
A fajlagos hűtővízigény 210
A technológiai berendezések jellemző adatai 212
A töltetes ecetképzők méretarányai 212
A forgács gyártása, anyagigénye 212
A forgács ecetfelszívása 213
A termelés területigénye 214


Pándi Ferenc

Pándi Ferenc  további könyvei

Válóper másodfokon - Sólyom László - Régikönyvek
legjobb ár
400 Ft 200 Ft (50%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...