Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az elsodort falu

Az elsodort falu - Szabó Dezső - Régikönyvek
Az elsodort falu - Régikönyvek Az elsodort falu - Régikönyvek
(1 vélemény)

A regény eszméje az első világháború éveiben, írója ungvári tanárkodása idején érlelődött meg, kidolgozása akkor vett nagyobb lendületet, midőn Szabó Dezső 1917 nyarán a lőcsei főreáliskola tanári karába került. Mint évtizedekkel később Az elsodort falu történetéhez című írásában maga elmondja, a kéziratot 1918 augusztusában fejezte be, s kiadásával először Kner Izidornál próbálkozott, aki kevéssel korábban jelentette meg Napló és elbeszélések című kötetét. A gyomai nyomdász azonban elutasította a regényben megnyilatkozó szemléletet, és ezért nem vállalkozott kiadására. Közben kitört az "őszirózsás" forradalom és Szabó Dezső, aki mindenképpen azt akarta, hogy a regény még a forradalmi zajlás idején a közönség elé kerüljön, először elfogadta Bangha Béla jezsuita szerzetesnek (a Keresztény Sajtóközpont vezetőjének) a regény kiadására vonatkozó ajánlatát, majd Osvát Ernőnél és a Nyugatnál próbálkozott. Mindkét kiadó türelemre intette, igaz, egymással szögesen ellenkező megfontolásból: Bangha páter a forradalmi erők megtorlásától tartott. Osvát viszont a forradalom elleni támadásnak tekintette Szabó Dezső művét. A regényt végül a Farkas László által irányított Táltos Könyvkiadó jelentette meg 1919 nyarán, már a proletárdiktatúra napjaiban. Helyesen állapítja meg Gombos Gyula, hogy "Az elsodort falu a legnagyobb esemény Szabó Dezső életében, mert ő e regényében találta meg végleg önmagát! A benne addig gazdátlanul lobogó erők: hősi hajlam, tettvágy, igazmondó szenvedély végre megtalálták a maguk igazi ügyét, a magyar sorsot". Szabó Dezső mindig is legfőbb munkájának tartotta Az elsodort falut, a magyar társadalom egészéről akart benne képet adni, hite szerint e művével egészen új korszakot kezdett a magyar elbeszélő irodalom történetében, egyszersmind világirodalmi magaslatokra emelte nemzeti irodalmunkat. Egyszerre törekedett arra, hogy regénye alapos szociológiai analízis és a magyar társadalom további fejlődését kijelölő eszmék panorámája legyen. Valóban összegző alkotás, amely számot vet a kiegyezés utáni korszak történelmi tapasztalataival, kifejezi a háborúba taszított magyarság szenvedéseit, és előkészíti azt a "magyar forradalmat", amelyre a háborús összeomlást követő forradalmi átalakulásban csalódva Szabó Dezső oly igen vágyakozott. Regényét nagyszabású szintézisnek szánta, abban az értelemben, ahogy erről a szintetikus regényalakzatról Az elsodort falu második kiadásának bevezetőjében beszél. A regény, mint kifejti, "egy életrészt ad az elfutó időből", és ezt "egy egyetemes szintézissé alakítja át...

Borító tervezők:
Sulyok Géza
Kiadó:
Csokonai Kiadó
Kiadás éve:
1989
Kiadás helye:
Debrecen
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632600053
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
569
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.60kg
Kategória:
Elsodort eposz
Elsodort eposz
L Az örök falu
II. Ilona napja
III. Fekete gyertyák
N. Judit
V. A világtalan falu
VI. A meglódult világ
VII. A halál szüretén VIII. Az otthon maradt faluIX. Judit éjszakája
VIII. Az otthon maradt faluIX. Judit éjszakája
uIX. Judit éjszakája
X. Erdély!
Xl. Készülő hullák
XII. A megölt falu XIII. Miklós XIV. Mária elhivatása
XIII. Miklós XIV. Mária elhivatása
XIV. Mária elhivatása
XV. Az elsodort falu
Egy regény utóélete
Egy regény utóélete

Szabó Dezső

Szabó Dezső  további könyvei

Elkerekedett Istenek - Szabó Dezső - Régikönyvek
20%
3 000 Ft 2 400 Ft (20%)
Antikvár könyv
Jaj - Szabó Dezső - Régikönyvek
20%
Kiadás éve: 1923
2 500 Ft 2 000 Ft (20%)
Antikvár könyv
Ölj és egyéb elbeszélések - Szabó Dezső - Régikönyvek
60%
3 600 Ft 1 440 Ft (60%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • 2016.12.25. 19:29

    Szabó Dezső, Az elsodort falu-t rendeltem meg, kifizettem es atvettem. A konyv mint jo allapotu volt jelezve. Nos a konyv korabban vagy vizes lett vagy nedves helyen volt tarolva, a felso reszen hullamosak a lapok nyilvan a nedvessegtol, es nehany lap kijar, kiesik, gondolom ugyanattol a problematol.