Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az ember rendeltetése

Az ember rendeltetése - Fichte, Johann Gottlieb - Régikönyvek
(0 vélemény)

Fichte a francia forradalom tanulságait fordítja le a német filozófia nyelvére. Ő maga így ír erről: "Rendszerem a szabadság első rendszere; ahogyan ama nemzet a külső láncoktól szabadítja meg az embert, a rendszerem a magában való dolog béklyójától, a külső befolyástól." Az emberi szabadság nevében következetes szubjektív idealizmussá alakítja át Kant filozófiáját, kiküszöböli belőle az emberi tudattól függetlenül létező "magábanvaló dolgot". De az ő szubjektív idealizmusa nem üres ismeretelméleti konstrukció. Tartalmát társadalmi eredete határozza meg: az emberi szubjektum aktivitásának Hegel objektív idealizmusában, majd Marx történelmi materializmusában kiteljesedő dialektikáját készíti elő. Fichte, filozófiája tartalmi elveinek megfelelően, az előadásban is mozgósító hatásra törekedett. Erről a művéről írja: "Minden olvasó számára érthetőnek kell lennie, aki egyáltalán képes egy könyvet megérteni. Könyvemnek vonzania és hevítenie kell."

Fordítók:
Kis János
Borító tervezők:
Ginács László
Kiadó:
Magyar Helikon
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner
ISBN:
9632071077
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
286 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 10.00cm, Magasság: 16.50cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Előszó 5
Kétely 9
Tudás 57
Hit 137
Utószó 253

Fichte, Johann Gottlieb

1762 - 1814
Johann Gottlieb Fichte (Rammenau, 1762. május 19. – Berlin, 1814. január 29.) német filozófus. A német idealizmus megalapítója és Schelling illetve Hegel mellett legfontosabb képviselője.

Fichte, Johann Gottlieb  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...