Az időskor és étrendje Életmódbeli és étrendi tanácsok az érintetteknek és hozzátartozóiknak

- Borító tervezők:
- Szöllősi Mihály
- Kiadó:
- Golden Book Kiadó
- Kiadás éve:
- 2002
- Kiadás helye:
- Budapest
- ISBN:
- 9638232234
- Kötés típusa:
- ragasztott papír
- Terjedelem:
- 143
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 19.00cm, Magasság: 18.00cm
- Kategória:
Bevezetés 9
Az emberi élet kor szerinti felosztása 10
Milyen társadalmi, lélektani hatása van az öregségnek? 11
Mit lehet tudni az öregedés okairól? 14
Állapotfelmérés 15
A bajok és azok megelőzése 17
A keringés időskorban 21
Magas vérnyomás 21
Szívkoszorusér-betegségek 23
Az idegrendszer időskorban 28
Az agyi ereken történő súlyos események okozta (cerebrovascularis) kórképek 28
Az időskori szellemi hanyatlás kérdése 32
Az emésztőrendszer időskorban 34
A szájüreg 34
A szájüreg felépítése és feladatai 34
A szájüreg baktériumflórája 39
A szájhigiéne szerepe az öregkorban 40
Néhány öregkori szájbetegség 41
Általános betegségek szájtünetei 44
Gyógyszermellékhatások a szájüregben 45
A gyomor-bél rendszer 46
Rákbetegség az emésztőtraktus területén 47
Kellemetlen állapotok (betegségek) a belek részvételével 48
Székrekedés 49
Hasmenés 51
Székletinkontinencia 52
Betegségek kölcsönös kapcsolódásai 52
Az idős emberek érzékszervei 53
Ízérzés 53
Szaglás 53
Hallás 53
Egyensúlyérzék 54
Látás 55
A bőr elváltozásai időskorban 56
Anyagcsere-betegségek időskorban 57
Cukorbetegség 57
A cukorbetegség szövődményei 60
A mozgásszervek öregkori betegségei 62
A csontritkulás 63
Összefoglaló ajánlások 66
Dietetikai szempontok 70
Az idős ember étkezése 71
A kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes táplálkozás lényege 74
Vitaminok, ásványi anyagok 77
Vitaminok 78
Ásványi anyagok 80
Mintaétrend 1 hétre 84
Receptek 93
Levesek 93
Főételek 102
Saláták 121
Édességek 126
Ivólevek, turmixok 137
Függelék 140
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok tápanyagtartalma 140
Irodalom 142
Receptmutató 143
Az emberi élet kor szerinti felosztása 10
Milyen társadalmi, lélektani hatása van az öregségnek? 11
Mit lehet tudni az öregedés okairól? 14
Állapotfelmérés 15
A bajok és azok megelőzése 17
A keringés időskorban 21
Magas vérnyomás 21
Szívkoszorusér-betegségek 23
Az idegrendszer időskorban 28
Az agyi ereken történő súlyos események okozta (cerebrovascularis) kórképek 28
Az időskori szellemi hanyatlás kérdése 32
Az emésztőrendszer időskorban 34
A szájüreg 34
A szájüreg felépítése és feladatai 34
A szájüreg baktériumflórája 39
A szájhigiéne szerepe az öregkorban 40
Néhány öregkori szájbetegség 41
Általános betegségek szájtünetei 44
Gyógyszermellékhatások a szájüregben 45
A gyomor-bél rendszer 46
Rákbetegség az emésztőtraktus területén 47
Kellemetlen állapotok (betegségek) a belek részvételével 48
Székrekedés 49
Hasmenés 51
Székletinkontinencia 52
Betegségek kölcsönös kapcsolódásai 52
Az idős emberek érzékszervei 53
Ízérzés 53
Szaglás 53
Hallás 53
Egyensúlyérzék 54
Látás 55
A bőr elváltozásai időskorban 56
Anyagcsere-betegségek időskorban 57
Cukorbetegség 57
A cukorbetegség szövődményei 60
A mozgásszervek öregkori betegségei 62
A csontritkulás 63
Összefoglaló ajánlások 66
Dietetikai szempontok 70
Az idős ember étkezése 71
A kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes táplálkozás lényege 74
Vitaminok, ásványi anyagok 77
Vitaminok 78
Ásványi anyagok 80
Mintaétrend 1 hétre 84
Receptek 93
Levesek 93
Főételek 102
Saláták 121
Édességek 126
Ivólevek, turmixok 137
Függelék 140
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok tápanyagtartalma 140
Irodalom 142
Receptmutató 143
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...