Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az istenhegyi székely leány Válogatott elbeszélések

Az istenhegyi székely leány - Jókai Mór - Régikönyvek
Az istenhegyi székely leány - Régikönyvek Az istenhegyi székely leány - Régikönyvek Az istenhegyi székely leány - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Ő ​a »mesterfejedelem«, az álmok országának koronázatlan királya. Ez a kék szemű, szikár férfi, akit ismerősei gyöngének, ingatagnak, erélytelennek neveznek, a XIX. század fordulójánál úgy áll regényes, eddig elképzelhetetlen termékenységével, s termékenyítő álmaival, mint egy Herkules, az írás Herkulese. A magyarság pogány meséi, napkeleti hőskölteményei, a virágénekek elvesztek. Jókai megteremtette prózában. Erényeiben kápráztató, hibáiban nagyszerű, fogyatékossága is a királyok fogyatékossága. … Bőségszaruból öntötte szavainkat, dúsan, záporosan, tékozolva. Nyelvkincsünket teljesen bírta, minden árnyalatával, a népit éppúgy, mint a tudományosat, s a vidéki tájnyelveket éppoly tökéletesen, mint a középkori kódexek latinos, a pesti burgerek németesen selypegő fordulatait. Ő él íróink közül legtöbb szóval. Nemegyszer megesik, hogy valamelyik nagy írót a kor túlbecsüli. Jókainál az ellenkező történt. Kortársai nagyon is szigorúan ítélték meg, a bírálat a gáncsaitól nem tudta őt meglátni igaz mivoltában. Victor Hugóval kell összemérni ezt az óriást, kinek nemcsak káprázatos képzelőereje van, hanem andalító kedélye és megvesztegető nyájassága is. Azok, akiket nálunk fölébe helyeztek, még feszesen, idegenszerűen, nehézkesen írtak magyarul. Jókai az elbeszélő próza megteremtője. Hatása épp ezért páratlan. Mondatai beivódtak az egymás után következő nemezdékekbe, alakjai ma is élnek az egész országban, fogalommá váltak. Az írás e művésze és bűvésze nemcsak olvasni tanította meg népét, hanem írni is. Nincs magyar író, aki ne volna neki adósa és tanítványa."

Illusztrátorok:
Zsoldos Vera
Borító tervezők:
Zsoldos Vera
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9631542912
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
249 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 21.00cm
Kategória:
Magyar történelem regényes rajzokban
Mahizeth 7
Százszorszépek 22
A gyújtogató 37
A nagyenyedi két fűzfa 45
Egy bál 63
A fehér angyal 73

Tarka élet
Húsz év múlva 81
A peregrinus 91
A béka 106
Szilveszter-éjszakák 117
A Gondviselés egy repülő virágmag történetében 121
A Jakli 123
Az angyalarcú démon 130
A hazajáró lélek 147
Jaska és Jaksa 164
Kit tetszik keresni? 171

A magyar nép élce
A huszti beteglátogatók 179
Kötél áztatva jó 182
A székely adott szava 189
Egy régi adoma, mely mindig új marad 191


Mesék és regék
Az istenhegyi székely leány 195
A tengerszem tündére 230

Utószó 245

Jókai Mór

1825 - 1904
Ásvai Jókai Móric (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja.

Jókai Mór  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...