Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az orosz történelem új terminológiája

Az orosz történelem új terminológiája - Andrej Szaharov - Régikönyvek
(0 vélemény)

A gorbacsovi glasznoszty az 1980-as évek második felében még nemigen éreztette hatását az orosz történetírásban. Néhány ún. szenzáció került napvilágra - elsősorban a publicisztikának köszönhetően. A történész szakma azonban kivárt, s valójában csak a Szovjetunió váratlan felbomlását és a visszavonhatatlanul meginduló rendszerváltozást követően igyekezett reagálni a hirtelen támadt társadalmi elvárásokra. E feladat rendkívül komoly erkölcsi-etikai problémát jelentett az orosz történészek számára, hiszen derékhaduk egy ekkor megtagadott rendszer keretei között végezte korábban munkáját. Szaharov akadémikus már alkatánál fogva sem vonhatta ki magát az alól, hogy az új történetszemlélet kialakításában személyesen mint kutató történész is részt vállaljon. A megoldandó feladatok sokasága szélesítette ki hirtelen az általa vizsgált témák körét - úgy tematikailag, mint kronológiailag. Látszólag egymástól távol eső korokról és jelenségekről van itt szó: az oroszországi nacionalizmusokról, lázadásokról, reformokról, a totalitárius rendszerről, sőt, még egy olyan konkrét történelmi kérdésről is, mint a II. világháborús szovjet diplomácia. Egységbe fogja azonban őket az orosz történelmi fejlődés sajátosságainak vizsgálata. Andrej Szaharov bármely problémához is nyúljon, valójában a sajátos orosz civilizáció kérdéskörét járja körül.

Sorozatcím:
Ruszisztikai könyvek
Kiadó:
Magyar Ruszisztikai Intézet
Kiadás éve:
2000
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
9637730265
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
202
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 22.00cm
Kategória:

Andrej Szaharov

1921 - 1989
Andrej Dmitrijevics Szaharov (Moszkva, 1921. május 21. – Moszkva, 1989. december 14.), szovjet-orosz magfizikus, politikai menekült, az 1975. évi Nobel-békedíj kitüntetettje. – Róla kapta nevét az Európai Parlament 1988-ban alapított emberi jogi kitüntetése, a Szaharov-díj a gondolatszabadságért.

Andrej Szaharov  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2002
Antikvár könyv
1 000 Ft 600 Ft
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 480 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...