Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Az udvarhelyi polihisztor Mátéffy Béla 100. születésnapjára

Az udvarhelyi polihisztor - Komoróczy György - Régikönyvek
(0 vélemény)

A Székelyudvarhelyen köztiszteletben álló Mátéffy tanár úrról szól ez a könyv. Arról a nyugalmazott középiskolai tanárról, aki az 1948-1959 közötti évtizedben a Gimnáziumban matematikát, fizikát, csillagászattant tanított, és ha a szükség úgy hozta, kérésre szívesen helyettesítette például a kémia, magyar, latin, francia, történelem szakos tanártársakat. És hányszor előfordult hogy a diák angol vagy német nyelvű szöveget vitt a Tanár Úrnak fordítás céljából. De megtörténhetett volna az is, hogy a görög, héber, vagy az orosz szakos kollégáját helyettesítse, mert ezeket a nyelveket is ismerte. Akkoriban a középiskolásokat Mátéffy tanár úr igen széles körű tudása valósággal ámulatba ejtette, ezért nevezték őt a diákok maguk közt polihisztornak. Így esett a választás erre a címre... annak ellenére, hogy mindannyian tudjuk: sem a XX., sem a XXI. században nem lehettek, nem lehetnek polihisztorok a szó valódi értelmében... Mégis mi, székelyudvarhelyiek a magunk polihisztorának tekintjük Mátéffy Bélát, és ezzel a könyvvel szeretnénk adózni, elsősorban Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke, Komoróczy György szerző, valamint a könyv többi munkatársa, ennek az erkölcsi tartásában, tudásában példakép értékű, nagyszerű embernek.

Sorozatcím:
Székelyudvarhelyi Könyvek
Borító tervezők:
Zilahi Imre
Kiadó:
Székelyudvarhelyért Alapítvány
Kiadás éve:
2002
Kiadás helye:
Székelyudvarhely
Nyomda:
Demaco Nyomda
ISBN:
9730027633
Kötés típusa:
fűzött kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
134
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.50cm
Kategória:

Komoróczy György

1942 -
Komoróczy György, álneve Szigeti György (Domahida, 1942. február 10. – ) romániai magyar nyelvművelő, helytörténetíró, közíró.

Komoróczy György  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...