Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Buda város leírása I. - A kezdetektől Mohácsig Az első, Dunán inneni rész 3. kötete / Az újkori Magyarország történelmi-földrajzi ismertetése

Buda város leírása I.  - A kezdetektől Mohácsig - Bél Mátyás - Régikönyvek
Buda város leírása I.  - A kezdetektől Mohácsig - Régikönyvek Buda város leírása I.  - A kezdetektől Mohácsig - Régikönyvek Buda város leírása I.  - A kezdetektől Mohácsig - Régikönyvek
(0 vélemény)
Sorozatcím:
Fejezetek Budapest múltjából / Az újkori Magyarország történelmi-földrajzi ismertetése
Fordítók:
Déri Balázs
Borító tervezők:
Pusztai Ervin
Kiadó:
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
FSZEK Sokszorosítója
ISBN:
9635811314
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
177
Nyelv:
magyar, latin
Méret:
Szélesség: 19.00cm, Magasság: 28.00cm
Kategória:
Óbuda
Óbudán hajdan római colonia volt: vajon Aquincum volt-e? A helymeghatározás nehézségei Cellarius szerint. Megcáfoljuk Lazius föltevését. Vajon a Marsigli említette romok Aquincummal azonosak-e? A szerző véleménye
Aquincum válságos sorsa. Mikor alapították meg itt Sicambriát? A hunok királyi székhelye lesz. Hogy kapta a Buda nevet? Bonfini véleménye: megcáfoljuk. Vajon Budától, Attila fivérétől? A szerző egy kissé kételkedik. Werhner német szónak tartja. Ennek valószínűsége. A szláv Budin névből vezetik le.
Honnan ered a német elnevezés? Oláh véleménye: ő a mészégető kemencékről vezeti le. Mások véleménye. A szerző elveti
Buda sora Attila halála után, a testvérháborúban. Teljesen elpusztult. Romokban hevert a garázdálkodó népek okozta károk miatt.
Buda neve feledésbe merült. Vajon az avarok a várossal együtt használatba vették-e? A szerző feltételezései. E kor írói előtt ismeretlen Buda neve. Einhard sem nevezi meg. A magyar krónikák azonban az avar háború leírásakor megemlítik. Nagy Károly megostromolja Budát. A város bevétele után kifosztja. A zsákmány nagysága.
Cuspinianus elbeszélése ugyanerről a háborúról. A szerző észrevétele. Az Aventinus-hely erre vonatkozólag. Az avarok királyi székhelyét lerombolják.
Milyen mértékű volt a város pusztulása? Nagy Károly kegyessége a legyőzöttek iránt. Megépíti Fehér Mária kápolnáját. Hogy helyezi el az avaroktól szerzett hadizsákmányt?
Az avarok viselkedése Károly győzelme után. Az idősebb kagán székhelye: a fiatalabbé.
Az avar királyi székhely egészen a magyarok bejöveteléig megszűnik létezni. A magyar krónikák üres fecsegése. Liutprand elbeszélése. Hol volt a magyarok királyi székhelye? Noé hegye
Melyik magyar vezér választotta először székhelyéül Budát? Szent István vonzalma a város iránt. Budán volt az első székhelye. Nem fejezi be a székesegyházat. Nem mindig székelt Budán.
Vajon Abának itt volt-e palotája? Akkoriban bizonytalanok voltak a királyok székhelyei. Mégis, a királyok sokra becsülték Budát. IV. Béla igen kedvelte a várost. Ki hozta be a Domonkos-rendet Budára? Kiknek adták át Fehér Mária kápolnáját?
Inchofer szavaival írjuk le Buda fekvését s régi voltát. Marsigli leírása Sicambriáról. Nevét azonban nem ismeri.
A szerző fejtegetése Sicambria romjairól
A Lazius által megfigyelt feliratok. Római sírok. Sírfelirataik. Isis szobra
A mezőváros jelenlegi állapota. A tatárok és a törökök földúl-

Bél Mátyás

1684 - 1749
Bél Mátyás (Matej Bel, latinosan: Matthias Belius; Ocsova, 1684. március 24. – Pozsony, 1749. augusztus 29.) magyar és szlovák származású evangélikus lelkész, történet- és földrajztudós, író. A 18. századi magyar tudomány kiemelkedő alakja, a korra jellemző polihisztor iskolának az egyik legkiemelkedőbb képviselője. Nem sokkal halála után a "magnum decus Hungariae" címet kapta ("Magyarország nagy dísze").

Bél Mátyás  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 200 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...