Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Babits-Juhász-Kosztolányi levelezése

Babits-Juhász-Kosztolányi levelezése - Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Juhász Gyula - Régikönyvek
(0 vélemény)

Babits Mihály, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső egymással folytatott levelezésének e kötetben kiadásra kerülő gyűjteménye részét képezi annak a dokumentum-anyagnak, amelynek kiadásával a XX. század első évtizedeinek irodalomtörténeti feltárását és értékelését kívánjuk elősegíteni és előkészíteni. A sorozat első kötetében Ady Endrére vonatkozó életrajzi adatokat, a másodikban a Móricz Zsigmonddal foglalkozó tanulmányok első gyűjteményét adtuk ki. A továbbiakban folytatni fogjuk az Adyval kapcsolatos életrajzi dokumentumok, polémiák, a Móricz Zsigmond műveit elemző írások kiadását, közreadjuk Móricz irodalmim hagyatékát is. Négy kötetben adjuk ki az 1918-19-es forradalmi időszak irodalmi és publicisztikai dokumentumait. A Babits-Juhász-Kosztolányi levelezés közreadása egyrészt a három író életrajzához szolgáltat fontos adatokat, másrészt emberi-írói portréik válnak a dokumentumok ismeretében hitelesebbé és pontosabbá. Különösen fiatal koruk sűrű levélváltásaiból rajzolódnak ki az eddigieknél élesebben, az anyag szigorú időrendjében, fejlődésünk hullámvonalai. Megnyilatkozásaik gyakran a korszak divatos irracionalista filozófiai áramlataival mutatnak rokonságot, egyes vélekedéseikben pedig néha a kor nacionalista felfogását vallják. Eszmeviláguk ellentmondásainak e levelezés ismeretében való tisztázása egyes műveik problematikus voltának megfejtéséhez is kulcsot adhat. Kedvenc olvasmányaikra vonatkozó utalásaikból világosabbá válnak számunkra a három alkotó eszmevilága belső ellentmondásainak forrásai is. A levelezésgyűjtemény kiadása nemcsak a három művész életrajzának kidolgozását és életműveik maradandó elvi értékelését segíti elő, hanem közelebb visz az egész korszak, a XX. század első évizedei irodalmi életének, az irodalmi harcok frontjainak, a kor szellemi áramlatainak és eszmevilágának, ízléstörténetének tudományos feldolgozásához is, aminek elvégzése a magyar irodalomtörténeti kutatás egyik legsürgősebb feladata. A szerkesztők

Sorozatcím:
Új Magyar Múzeum
Kiadó:
Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézete
Kiadás éve:
1959
Kiadás helye:
Budapest
Nyomtatott példányszám:
3.000 darab
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
348 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.50cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Előszó 5
Levelek 7
Függelék 233
Jegyzetek 239
Rövidítések jegyzéke 241
A levelek mutatója 333
Babits Mihály műveinek mutatója
Versek 333
Versfordítások 335
Egyéb művek 336
Juhász Gyula műveinek mutatója
Versek 336
Egyéb művek 337
Kosztolányi Dezső műveinek mutatója
Versek 338
Műfordítások 338
Egyéb művek 338
Névmutató 339
Mellékletek jegyzéke 347

Kosztolányi Dezső

1885 - 1936
Nemeskosztolányi Kosztolányi Dezső, teljes nevén: Kosztolányi Dezső István Izabella (Szabadka, 1885. március 29. – Budapest, Krisztinaváros, 1936. november 3.) író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének tagja. Csáth Géza unokatestvére.

Kosztolányi Dezső  további könyvei

23%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1982
Antikvár könyv
800 Ft 616 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 456 Ft
43%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft 456 Ft
63%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1990
Antikvár könyv
600 Ft 222 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...