Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Bibliotheca Corviniana 1490-1990 Nemzetközi corvinakiállítás az Országos Széchenyi Könyvtárban Mátyás király halálának 500. évfordulójára

Bibliotheca Corviniana 1490-1990 - Földesi Ferenc - Régikönyvek
(0 vélemény)

Mátyás király halálának 500. évfordulóján az Országos Széchényi Könyvtár, az egykor világszerte híres Bibliotheca Corviniana utóda, nem tiszteleghet méltóbban a humanista uralkodó emléke előtt, mint a gyűjtemény fennmaradt anyagának bemutatásával. A Corvina szétszóratása óta először vannak együtt ilyen nagy számban a királyi könyvtár kódexei. 1882-ben az Iparművészeti Múzeum könyvkiállításon hatvanhat korvinát mutattak be, majd - közel egy évszázadnyi szünet után - 1968-ban harminchét darabot láthatott a nagyközönség a Magyarországon őrzött korvinákból a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett nagy sikerű kiállításon. A Mátyással és a magyarországi reneszánsszal foglalkozó schallaburgi kiállítás 1982-ben, ill. budapesti változata 1983-ban mintegy negyven korvinát sorakoztatott fel. Szerepelt továbbá néhány korvina az Országos Széchényi Könyvtár 1985-ös, "Kódexek a középkori Magyarországon" c. kiállításán is. Ma a világ különböző köz- és magángyűjteményében 216 hiteles korvinát tart számon a szaktudomány. Ennek a nem csekély mennyiségű, egykor összetartozó kódexanyagnak most több mint a felét gyűjtöttük össze azzal a céllal, hogy - a technikai vagy állományvédelmi akadályok ellenére - Mátyás király nagy hírű könyvtárának állományáról a lehető leghűségesebb képet rekonstruáljuk. Köszönet illeti mindazokat a hazai és külföldi köz- és magángyűjteményeket, amelyek féltve őrzött korvináikat rendelkezésünkre bocsátva hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnepi évfordulón a Bibliotheca Corviniana maradványainak jelentős részét bemutathassuk.

Borító tervezők:
Szántó Tibor
Kiadó:
Országos Széchenyi Könyvtár
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
ISBN:
9632002725
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
161
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 24.00cm, Magasság: 33.50cm
Súly:
1.00kg
Kategória:

Földesi Ferenc

Földesi Ferenc  további könyvei

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...