Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Biológiai ipar - A jövő mezőgazdasága A futurológia és az élelmiszer-termelés

Biológiai ipar - A jövő mezőgazdasága - Sárkány Pál - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632301595
Kötés típusa:
fűzött egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
360+23
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Kategória:
Előszó a második kiadáshoz 13
Bevezetés 15
A jövőkutatás és az élelmiszer-gazdaság
A futurológia és a tudomány terjedése 23
A jövőkutatás kezdete és terjedésének dinamikája 25
Az előrejelzés stratégiai és taktikai céljai 29
Szélsőséges nézetek és realitások az élelmiszer-termelés jövőjéről 31
A demográfiai robbanás-élelmizési válság 31
Az élelmiszer-gazdaság jövőkutatása információanalízissel 34
A biológiai ipar kialakulásának előrejelzése 36
Mezőgazdaság-élelmiszer-gazdaság-biológiai ipar 36
A ma kutatása a holnap technológiája 40
A gyakorlati igények és a jövőkutatás 41
A fejlődési tendenciák elemzése és az adaptáció 41
Az időtényező az élelmiszer-gazdaság jövőkutatásában 45
Az élelmiszer-gazdaság történetileg stabil és változó sajátosságai 46
A gyorsuló idő az élelmiszer-gazdaságban 49
Az időtényező gyorsuló sajátossága 49
A tudomány mint közvetlen termelőerő 52
Az anyagi tényezők jövőalakító szerepe
A termelési adottságok 61
Hogyan állunk a területtel? 61
Újabb szántóföldek meghódítása 63
Az éghajlat jövője 67
A talaj termőképességének fokozása 69
A termésbiztonság és a víz 73
A termelésfejlesztés mint tartalék 77
A talajtermelékenység növelésében várható szintáttörés 78
A földre vonatkozó tételek összegezése 80
Technikai tényezők 83
A gép mint eszköz és mint energiaforrás 83
Komplex géprendszerek 86
Gépesítési törekvések a világon 89
A mezőgazdasági építkezés irányai 101
Szállítás és út 118
Kémiai tényezők 124
A chilei salétromtól a szuperszelektív vegyszerekig 127
A vegyszerek helyettesítik az embert és a gépet 125
A kemizálás lehetőségei és korlátai 126
Mérgez-e a vegyszeres növényvédelem? 128
A néma tavasz balladája 128
Indokolt-e a vegyszerpánik? 132
A vegyszerpánik és a tények 133
A biológiai egyensúly és a vegyszerhasználat 134
Megoldható-e minden a vegyszerekkel? 136
Integrális növényvédelem 138
Szabályozás vagy totális kiirtás 140
Egészségügyi követelmény és gazdasági érdek 142
A kártevők természetes ellenségeinek védelme 143
A környezeti feltételek javítása 144
Agrotechnika 144
A növényvédelem reneszánsza 144
A jó talajművelés 145
Korszerű trágyázás 147
Növényápolás 147
Biokémia a gyakorlatban 148
A növény biokémiai védelme 149
Az antibiózis 151
Antibiotikumok felhasználása 153
Rovarok riasztása és csalogatása 153
Szexuális hormonok mint csalogatók 154
A műtrágyázás távlatai 158
Mit jeleznek a geobiokémiai talajtérképek? 164
A hatóanyag-tartalom 167
Műanyag a mezőgazdaságban 169
Műtrágya-csomagolás és -tárolás 171
A vákuumsilótól a birkaköpenyig 173
Fólia növényházak és melegágyak 174
A fényviszonyok befolyásolása 175
Gyomirtó fólia 176
Sokcélú műanyag csövek 177
Tetszetős csomagolóanyagok 180
Műanyag talajok 181
A műanyagok megsemmisítésének kérdése 183
A biológiai forradalom 184
Mit várhatunk a biológiától? 184
Az örökléselmélet néhány alapelve 185
Darwin és az evolúciós genetika 187
A tudományos együttműködés jelentősége 189
A biológia rejtett tartalékai 189
A szintetikus fehérjetermelés mint tudományos szintáttörés 190
Az asszimiláció "iparosítása" 194
Az állati termelés hatásfokának javítása 196
Várható szintáttörés jellegű változások az állattenyésztésben 199
A biológiai haladás és a növénynemesítés 202
Keresztezések 205
Az öröklődés irányíthatósága mutációk alapján 207
Beavatkozás az öröklődésbe 209
A mikroorganizmusok mint a jövő század táplálékforrásai 210
Az algatenyésztés esélyei 211
A tömegtenyésztés módszerei és problémái 214
Lehetőségek és korlátok az algatenyésztésben 216
Hazai eredmények 219
Algakombinátok a jövő mezőgazdaságában 220
Biológiai, technikai és közgazdasági tényezők 221
Mit nyújtanak az élesztőgombák? 223
Az élesztő mint melléktermék 224
Takarmány szennylúgból és hulladékból 226
A kőolaj új "karrierje" 227
Petrolkémiai élesztőgyártás 228
A mikroorganizmusok takarmányforráskénti felhasználásának realitása 231
Az élelem élettani "fejlettsége" 234
Forradalom a takarmánytermesztésben és -tartósításban 238
A zöldetetés módozatainak fejlődése 238
Automatizált "fűgyár" 240
"Takarmánykonzervek" 244
A szénakészítés jövője 245
Takarmánypogácsák 246
Zöldliszt 246
A tablettás táplálkozás utópiájától a modern nagyüzemig 247
Automata silótornyok és etetőberendezések 251
Az állatok viselkedésének kutatása 253
Az élelmiszer-termelő és -fogyasztó ember
A termelés és fogyasztás mérlege a világkonyhán 257
Az élelmiszer-termelés feladatai és lehetőségei 257
Mit és mennyit eszik a jövő század embere? 259
Évezredek küzdelme az éhínség ellen 264
Az élelem mérlege 267
A takarmánytranszformáció és a minőségi fogyasztás 271
A termelés és fogyasztás prognózisa 272
Élelem és munka 283
Az élő munka csökkenésével arányosan növekszik annak jelentősége 283
Minőségi változások az élő munka jellegében 284
A fizikai munka megszűnése 288
A szellemi tevékenység átalakulása 289
A munka- és életkörülmények ötvöződése 294
A termelő ember új életrendje 295
A műveltségszerzés új módozatai 296
Irigyelt életforma a naturalizálódás 301
Polihisztorok és specialisták 302
A környezetvédelem 304
A környezetvédelem futurológiája 308
Irodalomjegyzék 317
Függelék 329
A színes melléklet ábráinak forrásjegyzéke 359

Sárkány Pál

1921 - 2000
Dr. Sárkány Pál (Elek, 1921. december 14. – Budapest, 2000. február 21.) könyvkiadó, szerkesztő, mezőgazdasági, kinológiai és futurológiai szerző.

Sárkány Pál  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 160 Ft 1 080 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...