Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Bölcsességek könyve I-II. kötet Aforizmák, szállóigék

Bölcsességek könyve I-II. kötet - Kristó Nagy istván - Régikönyvek
(1 vélemény)

"A filozófusok a világot csak különbözőképpen értelmezték, a feladat az, hogy megváltoztassuk. Íme egy idézet, amelyben szinte minden benne van: a világot meg kell változtatni (aminek szükségképpen az a premisszája, hogy a régi világ rossz), és ehhez filozófia (is) kell. Ám a változtatáshoz (s az ezt segítő filozófiához) nyilván egyéb is szükséges - ez a marxi sűrítés tehát önmagában mégsem ölel fel mindent. De hiszen nem is azt akarja. Az olvasó, a befogadó az, aki egy-egy ilyen frappáns megfogalmazás hallatán vagy olvasatakor megnyugszik, s a teljesség érzése tölti el, hiszen minden jól megfogalmazott tétel a lényeget fejezi ki, s egyben evidenciaélménnyel szolgál. Minél inkább fogalmi, sőt matematikai a tétel, annál inkább megfogalmazhatja a lényeget, a törvényt - csakhogy az élet gazdagsága, színei mindinkább hiányoznak belőle. Az élet teljességének, a jelenségvilág sokszínűségének élményét csak a művészi kifejezés nyújthatja. Mindez persze közhely - de nem az-e a közhelyek értelme, sőt érdeme, hogy közhellyé lehettek? A komolyság ne szegje játékos kedvünket - gondoljuk tovább a föntieket: egyrészt tehát tétel kell, a törvény szinte matematikai pontosságú kifejezése (tudomány), másrészt viszont gazdagság, sokféleség, sőt a szépség élménye (művészet). Együtt? Erre csak a költészet képes, vagy költészetbe oltott filozófia. Műfajilag: az aforizma, a szállóigévé lett gondolat... A Bölcsességek könyve elsősorban aforizmák gyűjteménye - aforizmán A magyar nyelv értelmező szótárának meghatározása szerint valamely életbölcsességet, igazságot, elmésséget kifejező tömör, szellemes mondást értve. De nem pusztán eleve aforizmaként megfogalmazott szövegeket tartalmaz, hanem kiterjed az aforisztikus idézetekre, a szállóigék egy részére, olykor maximákra, epigrammákra, xéniákra s egyéb bölcs mondásokra, köztük korszakos filozófiai gondolatokra, szépirodalmi részletekre." A Bölcsességek könyvének második kötete lényegileg a modern gondolkodást mutatja be: az 1799 után született és már nem élőszerzők kiemelkedő gondolatait, aforizmákat, szállóigéket, figyelemre méltó idézeteket. A második kötet beosztása és szerkesztési, válogatási elvei megegyeznek az előzőével, itt is megtalálja az olvasó az idézetek lelőhelyét, a fordítók nevét, név- és (az újkiadásban javított) tárgymutató segíti az eligazodást a könyvben.

Borító tervezők:
Nagy László
Kiadó:
Gondolat Kiadó
Kiadás éve:
1982
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632810600
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
679+771 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
1.50kg
Kategória:

Kristó Nagy istván

Kristó Nagy istván  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
800 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 400 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1984Gondolat) 2017. 10. 23. 18:57

    Akik bölcs gondolatokat keresnek, azoknak ezek a könyvek az alapkönyvtárukból nem hiányozhatnak! Bőven megérik az árukat!