Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Borászok zsebkönyve

Borászok zsebkönyve - Török Sándor - Régikönyvek
Borászok zsebkönyve - Régikönyvek Borászok zsebkönyve - Régikönyvek Borászok zsebkönyve - Régikönyvek Borászok zsebkönyve - Régikönyvek Borászok zsebkönyve - Régikönyvek Borászok zsebkönyve - Régikönyvek Borászok zsebkönyve - Régikönyvek
(0 vélemény)
Borító tervezők:
Bogdán Hajnal
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1978
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632304004
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
216 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Statisztikai táblázatok 11
A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben és -fogyasztásban 11
A világ országainak szőlőterülete és bortermése 12
A világ összes bortermése (1963-1975) 13
Borexport és -import 14
Az egy főre jutó borfogyasztás a Föld országaiban 15
A bor, a sör éP a tömény szesz részesedése az összes alkoholfogyasztásból 16
Magyarország bortermése 16
Magyarország borexportja 18
A magyar borkivitel iránya 18
Magyarország szőlőültetvényeinek fajtaösszetétele 19
Magyarország szőlőterületének megoszlása borvidékek szerint 20
Magyarország borvidékei 21
Borvidékbe nem sorolt jó bortermő helyek 24
Borvidékeink főbb szőlőfajtái 25
Magyarország szőlőterületének megoszlása termelő szektorok szerint 26
Magyarország szőlőterületének megoszlása megyénként 27
Bortároló-kapacitás megyénként 28
A szőlőágazat bruttó termelési értéke 29
A bor kiskereskedelmi forgalma -29

Szabványok 31
Must és bor készítése és kezeléSe során felhasználható anyagok és alkalmaz-
ható eljárások 31
Fontosabb borászati szabványok 33
Termékszabványok 33
Borvizsgálati szabványok 34
Egyéb szabványok 34
A termékszabványok fontosabb előírásai 35
Előírt eltarthatósági („szavatossági") idő 35
Megengedett anion- és fémtartalom 36
Szénsavas borok 37
Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok, párlási célra szolgáló szeszezett bor 38
Mustok 39
Borok 40


A must és a bor kémiája 43
Cukrok 43
Alkoholok 45
Szerves savak 47
Ásványi anyagok 50
Nitrogéntartalmú anyagok 53
Illatanyagok 54
Fenolszármazékok 55
Poliszacharidok 57
Enzimek 57
Vitaminok 58
Szén-dioxid 59
A must és a bor mikroorganizmusai 61
Élesztők 61
Borélesztő 61
Ozmofil élesztők 62
Vadélesztők 62
Virágélesztők 63
Baktériumok 63
Ecetbaktériumok 63
Tejsavbaktériumok 64
Penészgombák 65

Must- és borkezelés 67
Kénezés 67
Kénezési módszerek 67
A szőlő és a must kénezése 68
Borok kénezése 69
Nyálkázás 70
A must cukortartalmának növelése 70
A sűrített must cukortartalma és fajsúlya 71
Cukoroldatok cukortartalma, fajsúlya és Baumé-foka 72
Sűrítmény vagy cukoroldat mennyiségének kiszámítása képlettel 74
A sűrítmény, a cukoroldat vagy a kristálycukor mennyiségének kiszámítása
táblázatokkal 75
Osztandó kulcsszámok [Táblázat a sűrítmény (cukoroldat) mennyiségének ki-
számításához] 76
Osztó kulcsszámok [Táblázat a sűrítmény (cukoroldat) mennyiségének kiszá-
mításához] 77
A must erjesztése 78
A mustfok átszámítása cukorfokra és alkoholtartalomra 79
Erjesztés fajélesztővel 80
Az erjedés irányítása és ellenőrzése 81
Térfogatcsökkenés 81
Alkohol—víz keverékek kontrakciója 82


Vörösbor-készítés
Héjon erjesztés 83
Vörösbor-készítés melegítéssel 84
Musttartósítás 84
Fojtott must 85
Szeszezett must (misztella) 85
Sűrített must 85
Cukorral töményített must 87
Szeparálás 88
Töltögetés 88
Fejtés 89
Derítés
A derítés általános szabályai 90
Bentonitos derítés 90
Csersavas-zselatinos derítés 91
Kovasavas-zselatinos derítés 92
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés) 93
Egyéb derítőszerek 94
Borkezelő anyagok 95
Szűrés 99
Kovaföld 99
Kovaföldek folyadékáteresztő képessége és -tisztító hatása 100
Azbesztpehely 100
Szűrőlapok 100
Házasítás 103
A savtartalom szabályozása 103
Savcsökkentés szénsavas mésszel 103
Kettős sós savtompítás 104
Savcsökkentés biológiai almasavbontással 105
A savtartalom növelése 105
Avinálás 105
Borkezelés aktív szénnel 106
A bor színezése 107
Hidegkezelés 108
A víz, az alkohol és a bor térfogata különböző hőmérsékleten 109
A bor. fagyáspontja 110
Melegkezelés (pasztőrözés) 111
Borok szénsavazása 111
Borok szén-dioxid-tartalma és nyomása közötti összefüggés 113
Pezsgőgyártás 114
Tokaji borkülönlegességek készítése 117
Tokaji szamorodni készítése 117
Tokaji aszú készítése 118
Párlási célra szolgáló szeszezett bor (Brennwein) készítése 119
Csemege-, tirmös- és fűszerezett borok összeállítása 119
Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása 119
Fűszerek 121
Növényi fűszerek ürmös készítéséhez 122


Must- és borvizsgálatok 123
Mustfokolás 123
Sűrűségmérés fajsúlymérő areométerrel és Oechsle-fokolóval 123
Különféle mustmérők összehasonlítása 124
Mustfokolók 125
A fokolás végrehajtása 126
Sűrűségmérés refraktométerrel 127
A főleg cukrot tartalmazó anyagok törésmutatója és vonadékanyagtartalma 127
Az alkoholtartalom mérése 128
Az alkoholtartalom mérése Malligand-féle készülékkel 128
Az alkoholtartalom meghatározása a párlat sűrűségének mérésével 129
Hőmérséklet-korrekció az alkoholtartalom kiszámításához 130
A párlat sűrűségének megfelelő alkoholtartalom 131
Az alkoholtartalom meghatározása Rebelein módszerével 133
A cukortartalom meghatározása 134
Cukormeghatározás Reischauer módszere szerint 135
Meghatározás Schoorl módszerével 136
Cukorredukciós táblázat 138
Cukormeghatározás Rebelein módszerével 139
Vonadékanyag (extrakt) Meghatározása 140
Közvetlen vizsgálati módszer 140
Vonadékanyag-meghatározás sűrűségméréssel 141
Általánosan használható közvetett vizsgálati módszer 141
Táblázat a vonadékanyag (extrakt) kiszámításához 142
Titrálhatósav-tartalom meghatározása 143
Borkősav átszámítása kénsavra, citromsavra és milliekvivalensre 144
Illósav-tartalom meghatározása 144
Kénessavtartalom és a reduktonanyagok meghatározása 145
A szabadkénessav-tartalom meghatározása 146
üsszeskénessav-tartalom meghatározása 146
Reduktontartalom meghatározása 147
Az állóképesség vizsgálata 148
Levegőpróba 148
Melegpróba 148
Hidegpróba 148
Rázópróba 148
Csíraszám-meghatározás 149
Csíraszám-meghatározás Bürker-kamrával 149
Az élőcsíra-szám meghatározása lemezöntéssel 150
Az élőcsíra-szám és a bor biológiai állóképessége közötti összefüggés 150
Az élőcsíra-sZám meghatározása membránszűrővel 151
üledékvizsgálat 151
Határozókulcs üledékvizsgálathoz 151
Borbírálat 153
A 20 pontos borbírálati rendszer 153
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (01V) borbírálati rendszere 154
Borbírálati lap 155


A bor hőmérséklete 155
A borok sorrendje 156
ízlelőpohár 156
Környezeti feltételek 156
A bor tulajdonságainak jellemzésére használt szakkifejezések 157
A bor helye az étrendben 159
~betegségek és borhibák 161
Borbetegségek és borhibák jelei, oka és gyógyítása 161
Borbetegségek és borhibák gyógyítására ajánlott kezelési eljárások 168
Technikai adatok 171
A hordó űrtartalmának kiszámítása 171
Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő hordóban 171
Kulcsszámok darabban levő hordó folyadéktartalmának kiszámításához 172
Folyadékmennyiség kiszámítása darabban levő fekvőhengeres tartályban 173
Tisztító- és fertőtlenítőszerek 174
Szállítóhordók méretei 175
A borpalackozás energia- és vízszükséglete 175
Hűtőkompresszorok elektromosenergia- és hűtővízszükséglete 175
Borospalackok méretei 176
Csomagolóanyagok méretei 176
Termelékenység, munkaerő-szükséglet 177
Rakodásiterület-igény 178
Gazdasági fogalmak és adatok 179
Költségek 179
Borászati költségek 180
A bor önköltségének tényezői 180
Alapanyágköltség 180
Különböző készültségű termékek értékarányai 181
Különböző készültségű termékek mennyiségi arányai 182
Egyéb közvetlen költségek 182
Általános költségek 183
A költségek csoportosítása költséghelyek szerint 183
Anyagnormák anyagbeszerzés tervezéséhez 184
Veszteségek 185
Melléktermékek és hulladékok 186
Borveszteségek 187
Árak 188
Felvásárlási ár 188
Fogyasztói ár 188
Kereskedelmi árrés 189
Nagykereskedelmi ár 189
Termelői ár 190
A bor árának szerkezete 190
Árbevétel 190
Termelési érték 191


Adók 191
Termelési adó 192
Forgalmi adó 192
Város- és községfejlesztési hozzájárulás 192
Nyereségadó 193
Szubvenció 193

Fizikai, kémiai, technikai táblázatok 195
A mértékegységek törvényes többszörösei és törtrészei 195
Közhasználatú rövidítések és betejelek 196
Technikai mértékegységek 197
Régi magyar (osztrák, német) mértékegységek 201
Angol-amerikai mértékegységek 202
Különböző fokbeosztású hőmérők összehasonlítása 203
Fontosabb elemek vegyjele, atomsúlya és vegyértéke 204
Oldatok töménységi adatainak átszámítása 205
Egyes anyagok sűrűsége 206
Borászati folyóiratok 207

Fölhasznált irodalom 209

Tárgymutató 211


Török Sándor

Török Sándor  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
700 Ft 490 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
900 Ft 630 Ft
akár 30%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...