Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Borgazdaságtan

Borgazdaságtan - Soós István - Régikönyvek
Borgazdaságtan - Régikönyvek Borgazdaságtan - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1956
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Nagyváradi Nyomdavállalat
Nyomtatott példányszám:
575 darab
Kötés típusa:
félvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
525 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.70kg
Kategória:
Előszó 7
A szőlőbogyó fejlődése közben végbemenő kémiai változások 9
A szőlőbogyó növekedése 9
A szőlőbogyó érése 9
A rothadás 12
A szőlőfürt részeinek kémiai és mechanikai összetétele 15
A kocsány 16
A szőlőbogyó 16
A szőlőhéj 16
A bogyóhús 17
A szőlőmag 18
A törköly 19
A szüret 20
A szüreti terv 20
Szüreti előkészületek 20
a szüret ideje 21
A termés szedése 26
A válogatás 27
A termés behordása 28
A borgazdasági üzemek feladata és létesítése 30
A borgazdasági üzemek feladata 30
A borgazdasági üzemek létesítésének szempontjai 30
A helykijelölés szempontjai 30
Az üzemméretezés szempontjai 32
Borgazdasági épületek és helyiségek 34
A szőlőfeldolgozó (sajtóház) 34
A szőlőfeldolgozóval kapcsolatos építmények 35
A szőlőfeldolgozó berendezése 38
Az erjesztő 40
Az erjesztő berendezése 44
A pince 46
A pincék csoportosítása 46
Általános követelmények 47
A pince méretezése 50
A pince belső (alaprajzi) elrendezése 53
A pince kivitelezése 53
A palackozó 64
Borgazdasági melléküzemrészek 67
Az üzemelrendezés főbb szempontjai 70
Boroshordók, bortartályok 72
Fahordók, fakádak 72
Fahordók 72
Falemezhordók 91
Fakádak 92
Egyéb anyagokból készült bortartályok és edények 92
Cementhordók 92
Cementkádak 94
Fémhordók 95
Anyag- és üvegedények 97
A termés feldolgozása. Feldolgozógépek 98
A szőlő zúzása. Zúzógépek 98
A szőlő bogyózása. Bogyózógépek 100
A mustelválasztás. Mustelválasztó berendezések 103
A sajtolás. Sajtók 105
A szőlőfeldolgozás egyéb gépei és eszközei 123
Nagyüzemi szőlőfeldolgozás 125
A szőlőfeldolgozás nyeredékarányai 129
A must és a bor közös alkotórészei 132
Víz 132
Szénhidrátok 132
Mustfokolás 138
Cukormeghatározások 144
Savak 147
A savtartalom meghatározása 155
Nitrogénvegyületek 158
A nitrát- és nitrittartalom meghatározása 159
Cserzőanyagok 161
Flobafének 161
Festékanyagok 161
Viaszok, zsírok 165
Enzimek 166
Vitaminok 167
Illatanyagok 168
Ásványos anyagok 169
Hamumeghatározás 171
Egyéb alkotórészek 172
A must és a bor extraktja 172
Extraktmeghatározás 174
A különféle mustok kémiai összetételének összehasonlítása 178
A must és a bor mikroorganizmusai 179
Baktériumok 179
Ecetbaktériumok 182
Tejsavbaktériumok 185
Penészgombák 187
Phycomycetes osztálybeli penészgombák 189
Ascomycetes osztálybeli penészgombák 192
Fungi imperfecti osztálybeli penészgombák 195
Élesztőgombák 197
Az élesztő tápanyagai 201
Az élesztő összetétele 204
Az élesztő enzimjei 207
A szőlőbogyón található élesztőfajok leírása 212
Az alkoholos erjedés 221
Erjedési elméletek 221
Az alkoholos erjedés kemizmusa 224
A must eresztése 227
Fizikai tényezők 229
Kémiai tényezők 231
Biológiai tényezők 237
Az erjedés irányítása 239
Különleges mustok erjesztése. Pezsgőerjesztés 255
Különleges erjesztési módok 266
Vörös- és sillerborok készítése 270
Az alkoholos erjedés termékei (a bor sajátos alkotórészei) 277
Etilakohol 277
Az etilalkohol meghatározása 278
Metilalkohol 283
Glicerin 284
2,3-butilénglikol 285
Magasabb rendű egyértékű alkoholok 285
Mannit 286
Borostyánkősav 287
Illó savak 288
Az illósavtartalom meghatározása 290
Észterek, acetátok 291
Acetaldehid 294
Illatanyagok 295
Széndioxid 295
A bor fejlődése folyamán végbemenő változások 297
Az erjedés alatt képződő hő 297
Fajsúlycsökkenés 297
A fajsúly meghatározása 298
Térfogatváltozás 301
Természetes és biológiai savcsökkenés 302
Az élesztő önerjesztési és önemésztési folyamata 304
Oxidációs és redukciós folyamatok 305
A redox potenciál 305
A levegő oxigénjének hatása 307
A bor illatanyagainak alakulási feltételei 311
A bor törése 313
A párolgás 315
Üledékek, kiválások, oldódások 316
A bor kezelése és fejlődésének elősegítése 318
A bor kezeléséről és fejlődéséről általában 318
Borgazdasági tisztaság 319
A bor egyszerű kezelése 320
A töltögetés 320
A fejtés 323
A kénezés 337
Iskolázó pinceműveletek 346
A must és a bor kolloidjai 346
A derítés 357
A szűrés 372
A szeparálás 393
Hideg és meleg kezelés 397
A bor különleges kezelése 405
Javító pinceműveletek 407
A házasítás 407
A savtartalom csökkentése és növelése 410
Javítás borpárlattal 412
Típusbor és csemegebor készítése sűrített musttal 415
A bor szín- és ízhibáinak javítása 421
A borok palackozása. Palackborok 425
Édes borok, csemegeborok, desszertborok 441
Természetes csemegeborok 442
Aszúk és aszúhoz hasonló borok 443
Készített csemegeborok 446
Külföldi csemegebor-különlegességek 451
A bor betegségei és hibái 453
Borbetegségek 454
Virágosodás 454
Ecetesedés 455
Tejsavas erjedés erjesztés közben, vagy mannitos erjedés 457
Egéríz 458
Borkősav- és glicerinerjedés 459
Glicerinerjedés vagy keseredés 460
Nyúlósodás 461
Kénhidrogénszag 462
Barnatörés 463
Borhibák 465
Íz- és szaghibák 465
Feketetörés 468
Fehértörés 469
Rezestörés 470
Zavarodását okozó kiválások 471
A bor osztályozása, bírálata. Érzékszervei vizsgálat 472
Az érzékszervek szerepe 473
Az érzékszervi vizsgálatok alapkellékei 475
A borok osztályozása, csoportosítása 477
Részletes borbírálat 478
Az érzékszervi vizsgálat kiértékelése 483
A must és a bor szállítása 487
Hordós must és bor szállítása 489
A palackborok szállítása 490
A melléktermékek hasznosítása 492
Sűrített must 492
Fagyasztott bor 492
Borpárlat 493
A törköly hasznosítása 494
A seprő hasznosítása 496
Függelék 497
Irodalom 497
Magyar borászati irodalom 497
Külföldi borászati irodalom 498
Borászati vonatkozású magyar folyóiratok 502
Borászati vonatkozású külföldi folyóiratok 502
Névmutató 505
Tárgymutató 508

Soós István

Soós István  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...