Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból

Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból - Dr. Lakó Elemér, Bornemisza Anna - Régikönyvek
Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból - Régikönyvek Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból - Régikönyvek Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból - Régikönyvek Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból - Régikönyvek
(0 vélemény)
Kiadó:
Kriterion Könyvkiadó
Kiadás éve:
1983
Kiadás helye:
Bukarest
Nyomda:
Intreprinderea Poligrafica Cluj
Kötés típusa:
kemény papírkötés, kiadói borítóban
Terjedelem:
287 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.50cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
Bevezetés

Hogy s miképpen fejedelmi és nagy úri vendégséget rendel-
jék és készítsék, minémű tisztek és gondviselő szolgák
szükségesképpen kívántatnak

1. Caput. Az hofmester, udvari kapitány és konyhamesterek
tisztiről . . . .
II. Caput. Az sáfárrúl . .
III. Caput. Az főszakácsrúl
IV. Caput. Az pohárnokról . . . .
V. Caput. Az étekfogókrúl és innyaadörül
VI. Caput. Az frisneiderrül
VII. Caput. Egy fejedelmi és úri vendi gséghez mint készül-
jön és tartson ember, s mint rendelje el azt • . . .
VIII. Caput. Az hivatalos urak és vendégszolgák tartásárúl

Következik egy világos és értelmes tanétás .

Elsőben négy császári vendégségekrül kettei húsevő napon,
kettei böjtnapon . . • . . •
Immáron következnek négy vendégségek, melyekben említ-
tetik az magyar és cseh királyoknak micsoda étkeket —
nemcsak húsV11, hanem böjtnapokon is — kell készíteni
Immár következnek már négy electori vendégségek . .
Következnek négy fejedelmi vendégségek . .

Egy bizonyos és világos tanétás miképpen kell sokféle
étkeket készíteni német, magyar, spanyor, olasz és fran-
cia formára

Első rész. Az négylábú állatokrúl .

Az ökörből nyolcvanháromféle étket készíthetni .
A' tehén tőlgyébül hétképpen készíthetni étket .
Az bornyúbúl ötvenkilencképpen készíthetni .
Az berbécsből negyvenötféle étket készíthetni
Az háránybúl huszonnyolcféle étket készíthetni


A' kecskefiúbúl harmincnégyféle étket készíthetni . . 107 A pávát háromképpen készíthetni

Az malacbúl harminckétképpen készíthetni . . 110 Az vadludat tizennyolcféleképpen .
Az szelíd ludat huszonkilencképpen .

A vadakrúl. Elsőben az szarvasbúl harminchétféle étket ké- Az vadrécébűl tizenötféleképpen .

szíthetni . . . . . . . 113 Az középszerű récébűl kétképpen .
Az dámvadbúl harminchétféle étket készíthetni 117 Az kappanbúl negyvennégyképpen .
Az őzbűl huszonkilencféle étket készíthetni . . 120 Az öreg tyúkból huszonkétképpen
Az nyúlhúsbúl húszféle étket készíthetni . . . . . . 123 Az tyúkfibúl huszonháromképpen .
Az vadkanbül avagy erdei disznóbúl negyvenképpen ké- Az mogyorótyúkból tizenkétféleképpen

szíthetni étket 125 Az fogolymadárbúl tizenötféleképpen
Az gyanverbűl 128 Az galambokbúl húszképpen készíthetni

Az bialhúst . 128 Az gerlicébűl nyolcképpen készíthetni .

Az medvelábot 128 Az fürjekbűl tizenkilencképpen készíthetni .
A vadló-húst . 128 Az húrosmadarat tizenötképpen készíthetni
Az vadkecskébűl tizenhatféle étket készíthetni Az szajkót s rigót . . . . .
128
Az havasi kecskebakbúl kétképpen készíthetni 130 Az pacsirtábúl kétképpen készíthetni
Az török juhbúl tizenháromképpen készíthetni 130 Az seregélyt • • • • • •
Az macskamajombúl tizenhatféle étket készíthetni 131 Mindenféle aprómadarakat tizenhétképpen készíthetni
A' tengeri kutya . . 132

A' hód névü állatnak 132
Az tengeri disznót . . . . 132 Harmadik rész. A halakrúl
Az indiai disznót négyképpen készíthetni 132
Az tengeri tövisesdisznót . 133 Az vizábúl huszonkétképpen készíthetni .
A közönséges tövisesdisznó . . . . 133 Az dick nevű halbúl . . . . . . • .
A tengeri nyúlbúl tizenegyképpen készíthetni 133 Az sternen nevű halbúl tizenegyképpen készíthetni .
A' mókust . 133 Az harcsábúl tizennégyféleképpen készíthetni .
Az salmen nevű halbúl tizenhétképpen készíthetsz .

Az heuchen névő halbúl tizenegyféle étket készíthetni

Második rész. A madarale-úl . . 134 Az lampretábúl négyképpen készíthetni . .
Az szalmling-halbúl tizenkétképpen készíthetni

A' sasbúl kilencféle étket készíthetni Az pisztrangbúl tizennyolcképpen készíthetni .
134
A' struccmadarat • . . . . 134 Az fejér pisztrangot (...) négyképpen készíthetni
Az túzokbúl ötféle étket készíthetni Az apró potykábúl kétképpen . . .
135
Az hattyúbúl négyképpen készíthetni Az csukábúl negyvenképpen készíthetni
135
Az pulykábúl húszképpen . 135 Az enken nevő halbúl tízképpen .
Az fajdokbúl nyolcféleképpen Az renhalbúl háromképpen készíthetni
136
Az havasi tyúkbúl hatképpen 137 Az ploch névő halbúl . . . .
Az fácánbúl huszonkétképpen 138 Az pozsárbúl huszonötképpen készíthetni
Az gödént 140 Az esh névő halbúl hatképpen . .
Az gémbűl 140 • Az márnábúl hatképpen készíthetni .
Az darvat 140 Az angvillábúl tizenegyképpen készíthetni




Az menyhalbúl tizenhatképpen készíthetni . 180
Az nerfflingbül négyképpen készíthetni 181 Mindenféle tortákrúl, lepényekről s bélesekről . .
A kárászbúl kilencképpen készíthetni . 181 Mindenféle patikából való nádmézes confectumokrúl
Az compóbúl hétképpen készíthetni . . . . 182 Másféle confectumOkat mint kell csinálni . .
Az kilencszemű halbúl nyolcképpen készíthetni 182 Mindenféle bécsinált gyümölcsöket hogy kell készíteni
Az semlingből négyféleképpen készíthetni 183
Az sügért tizenháromképpen készíthetni 183 Kulcsármesterség
Az csikbúl háromféleképpen készithetsz 184
Az kophalat háromképpen 185 Jegyzetek a bevezetéshez
Az kövihalat kilencképpen . 185 Szójegyzék és mutató .
Az anbisz névő halbúl 9 képpen 186
Az prifflen névő halbúl ötképpen 186
Másféle apróhalakbúl is 9 képpen 186
Az fejérhalbúl ötképpen . . 187
Az rákot huszonháromképpen 187
Az austrigábúl hatképpen . 190
Az kapelánhalbúl ötképpen . . 191
Az habarnicábúl mit kell csinálni . 191
Az tengeri nyelvet is úgy készíthetni 191
Az tengeri ptrücsköt kétképpen 191
Az tengeri tüdőt háromképpen 192
A kettöshalbúl mit csinálj . 192
Az cerdelihalbúl . . 192
Az heringből négyképpen 192
Másféle heringet kétképpen 193
Az stokfisbill tizenkétképpen 193
A platajcból nyolcképpen 195
Az csigát kilencképpen . 195
Az tekenűsbékát kilencképpen 196
Az zöldbékát ötképpen . . 197
Holopotridát így kell készíteni . 198

Mindenféle étkek szaporitásárúl . . . . . • • • 201
Mindenféle salátát mindenféle füvekből fejéren és zölden
mint kell csinálni • . • • 220
Sokképpen mondolasajtot hogy kell csinálni • 222
Mindenféle tésztamíveket mint kell csinálni • • 223
Mindenféle pastetumokrúl húsbúl s halbúl mint kell csi-
nálni . 230


Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...