Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Cartographia Világatlasz

Cartographia Világatlasz - Nagy Lajos (szerk.), Hidas Gábor (szerk.), Dr. Papp-Váry Árpád (szerk.) - Régikönyvek
(1 vélemény)

Az ​évtizedekig standard műként szolgáló Nagy világatlasz, illetve annak fölépítését hűen követő, de politikai földrajzi anyagát az új világjelenségek szerint fölfrissítő Földrajzi világatlasz új változata készült el. E feszesebb szerkezetű világatlasz – alapelemeit illetően – mindenben követi előzményeit, de az időközben beállt változások arra indították a Cartographia munkatársait, hogy bizonyos tekintetben ismét átdolgozzák az 1992-es kiadású művet. ; A térképészetben újabban elterjedt fölfogás szerint „csak” politikai térképet alig-alig – csupán áttekintő jelleggel – közölnek; a domborzati-vízrajzi viszonyokat mutató földabroszra vetítik rá a politikai, közigazgatási és közlekedési viszonyokat visszaadó jeleket. Ami igazán újdonság legutóbbi előzményéhez képest, az két dolog: először is föltüntetik az új vagy újonnan függetlenné vált államokat és ezeket résztérképeken is megjelenítik (Moldva, kaukázusi államok stb.); másodszor a földrajzi nevek írásakor igazodnak az eredeti írásmódhoz (pl. Moldvánál latin betűket használnak, Ukrajna esetében cirillt; Kína földrajzi neveinél pedig nem a hagyományos magyaros átírást, hanem az angolos alapú transzliterációt használják, így Peking helyett Beijing olvasható). A 170 oldalnyi térképet, illetve résztérképet követő A Föld országai című adattár értelemszerűen bővült az új államokkal (igaz, még mindig nem olyan alaposan föltáró ez az összeállítás, mint Balogh László A világ nemzetei – 9425143 – című munkája). Lényegében változatlan maradt a Földrajzi adatok csillagászati, demográfiai, természet- és gazdaságföldrajzi anyaga, a Névátírási tudnivalók táblázattömege, illetve a Névmutató mintegy százezer tétele. ; A legfrissebb világatlasz kifejezetten kézikönyvtárba tartozó – alapvető fontosságú tájékoztatási eszköz, de nem hatálytalanítja, semmiképp nem teszi avulttá a Földrajzi világatlaszt, mely így továbbra is használható marad.

Borító tervezők:
Kovács Attila
Kiadó:
Cartographia Kft.
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Reálszisztéma Dabasi Nyomda Rt.
ISBN:
9633525284
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
461 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 24.00cm, Magasság: 33.00cm
Súly:
2.17kg
Kategória:

Nagy Lajos (szerk.)

Nagy Lajos (szerk.)  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
60%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 1 600 Ft
akár 30%
Hűségpont:
 
akár 70%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1998Cartographia Kft.) 2020. 12. 14. 14:36

    A téma iránt érdeklődő számára remek könyv. Szinte minden témát tökéletesen be mutat amit egy világatlasztól elvárunk. Kiválóan szerkesztet remek grafika, a szöveg nagyon jól van megírva.