Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Catullus versei Catulli Veronensis liber

Catullus versei - Adamik Tamás, Catullus - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az i. e. I. század fordulópont volt Róma kotörténetében. Itáliában és a Földközi-tengert szegélyező területeken kialakult a római világbirodalom. Óriási gazdagság halmozódott fel az arisztokraták, a lovagok és a néppárt tekintélyes vezetőinek kezén. Ez a gazdagság azonban jelentős mértékben nem a római nép termelőtevékenységéből származott, hanem a meghódított új provinciák kizsákmányolásából. A régi szabad parasztság a véget nem érő hadjáratok következtében részben kihalt, részben pedig nem bírva a terjeszkedő nagybirtokosok nyomását, koldusbotra jutott, és a nagyobb városokba kényszerült; őrájuk használták először a proletarii elnevezést. Rómában is szükségszerűen felszökött a nincstelenek száma, akik életüket alkalmi munkából, valamint az állam és a gazdagok adományaiból tengették. A politikai hatalomért való belső küzdelem is azt tükrözi, hogy a régi köztársasági államforma alapjaiban megingott. Az optimates és a populares programja több lényeges ponton összemosódott. Mindkét párt az uralkodó osztály szűk rétegéhez tartozott, s képviselőik, ha olykor kerülő úton is, a diktatúra megszerzésére törekedtek. Marius tett először kísérletet arra, hogy a hatalom egyedüli birtokosa legyen, de ez csak optimata ellenfelének, Sullának sikerült (i. e. 82-79). A belpolitikai zavargásoknak ez tulajdonképpen csak a kezdete volt. A Spartacus-féle felkelés (i. e. 73-71) és a hispániai mozgolódások miatt a diktatúra kérdése újra napirendre került. A Catilina-összeesküvés leleplezése, híveinek ítélet nélküli kivégzése (i. e. 63-ban) , majd a kivégzést szorgalmazó Cicero száműzetése azoknak a politikai küzdelmeknek kezdetét jelentette, melyeknek legfőbb irányítói a hatalom várományosai, Pompeius, Caesar és Crassus voltak.

Sorozatcím:
Auctores Latini
Kiadó:
Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás éve:
1971
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
194 oldal
Nyelv:
latin, magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Adamik Tamás

1937 -
Adamik Tamás (Kecskemét, 1937. augusztus 6. –) magyar klasszika-filológus, rétor, irodalomtörténész, nyelvész, műfordító, egyetemi professzor.

Adamik Tamás  további könyvei

akár 50%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 400 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...