Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Cigány népballadák és keservesek

Cigány népballadák és keservesek - Csenki Sándor, Csenki Imre - Régikönyvek
(1 vélemény)

A püspökladányi cigányok dalkincsét 1938 és 1944 között gyűjtötte össze a két szerző. Gyűjtésük legszebb darabjait tartalmazza ez a kötet. Munkásságuk úttörő jelentőségű volt, nemcsak a szövegek, hanem a szövegekkel elválaszthatatlanul együtt élő dallamok lejegyzésében is; s ami a balladákat illeti, rögzítésük az utolsó pillanatban történt. Ez a tíz ballada mára javarészt halott anyag, a későbbi gyűjtők már csak töredékeket, prózával kevert változatokat talált. A Csenki testvérek munkássága nélkül ma nem tudnánk cigány balladákról Magyarországon.

Borító tervezők:
Szántó Tibor
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1980
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
ISBN:
9630723166
Kötés típusa:
fűzött kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
137 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.39kg
Kategória:

Csenki Sándor

Csenki Sándor  további könyvei

6 000 Ft
Antikvár könyv
Bazsarózsa - Csenki Sándor, Csenki Imre - Régikönyvek
10%
1 300 Ft 1 170 Ft (10%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Vélemények a könyvről

  • 2019.03.26. 13:31

    Nagyon ismeretlen területre kalandoztam, amit zeneileg nem is tudok átfogni.
    Múlhatatlan érdem a Csenki fivéreknek, hogy az utolsó pillanatban megmentették a cigány népballadák és keservesek legszebbjeit, melyek közül előzőek ma már nem élnek a romák nyelvén. Külön elismerés Tandori Dezsőnek, akinek a nyersfordítást követően sikerült művészivé emelni e költeményeket. Bár a források az erdélyi magyar és a román népköltészetre utalnak, az átköltések nem váltak hátránnyá, mára már kiküszöbölték a román nyelvű szavakat, sorokat, helyneveket. Keservesek – milyen kifejező önmagában is ez a szó! E lassú nóták népdalnak nem tekinthető daltöredékek inkább, bár ez utóbbi darabok képviselik a ma élő cigány népdalkincset.
    Érdekes kaland volt!