Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Csokonai Vitéz Mihály Alkotásai és vallomásai tükrében

Csokonai Vitéz Mihály - Vargha Balázs - Régikönyvek
Csokonai Vitéz Mihály - Régikönyvek Csokonai Vitéz Mihály - Régikönyvek
(0 vélemény)

Balassi ​Bálint után Csokonai Vitéz Mihály a magyar irodalom második világirodalmi rangú személyisége. Káprázatos műveltsége, európai látóköre, készsége minden új befogadására, merész kísérletező kedve szinte minden művéből kilátszik. „Alig van magyar költő – írja Németh László – , akinek a műveibe annyi ismeret, adat, kultúraelem szívódott volna bele, mint az övébe… Hét nyelven ért, s járatos a világirodalomban és a természettudományban. Olyan alap, amilyennel kevés magyar költő dicsekedhetik…” Költészetében olyan föladatokat oldott meg, amilyenekkel előtte a magyar irodalomban még kísérletezni sem igen mertek. Roppant változatosságban dolgozta ki versformáit, strófaszerkezeteit, rímkombinációit; ő írta az első igazi és hibátlan rímes-időmértékes verset irodalmunkban; ő írta az első olyan verset, mely ütemes versként éppúgy ritmizálható, mint időmértékes versként. Merész és bravúros verselő volt, akinek jó néhány verstani kezdeményét Petőfi és Arany tökéletesítette, és akinek művészi-szellemi hagyatékát Ady és a nyugatosok legjobbjai a magukénak tekintették. Ady a legeurópaibb magyarnak nevezte, „kinek emléke előtt hálával kell leborulnunk mindannyiunknak, akik gondolatainkat, érzéseinket magyar szavakba öltöztetjük ki”. Vargha Balázs – Csokonai egyik legkiválóbb ismerője – kitűnő arcképet rajzol ebben a könyvében a magyar rokokó és felvilágosodás nagy poétájáról; műve nemcsak részletes pályakép és életműelemzés, hanem remekbe sikerült összegezés és művészien megírt esszé is.

Sorozatcím:
Arcok és Vallomások
Borító tervezők:
Csillag Vera
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1974
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
366 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Apja, Anyja 7
A csodagyerek 21
Közügyek 33
Pad alatti poézis 54
Első szerelem 66
Betörni az irodalornba 79
A nagy költő 96
Hogyan lesz kicsapott diák egy tanárból? 102
Sárospataki gyötrelmek 127
Az országgyűlés bukott költője 138
Lilla titkai 157
Somogyban... haldoklani 193
Dorottya 207
Csurgói játékok 231
Újra otthon 264
Kazinczy bűvkörében 292
Művek, mecénások könyvnyomtatók 303
Tűz és halál 320
-Életrajzi adatok 359


Vargha Balázs

1921 - 1996
Vargha Balázs (Kunszentmiklós, 1921. március 14. – Budapest, 1996. március 24.) magyar író, irodalomtörténész, forgatókönyvíró, könyvtáros, pedagógus. Varga Domokos és Varga Tamás testvére.

Vargha Balázs  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 600 Ft 960 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 500 Ft 2 450 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...