Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Csui!... Afrikai vadásznapló 1928. október - 1929. április

Csui!... - Széchenyi Zsigmond - Régikönyvek
(2 vélemény)

Széchenyi Zsigmond pályája azt mutatja, hogyan magasodik egy szenvedély hivatássá, mondanivalóvá, könyvek kimeríthetetlen forrásává. Ő maga írja ezt meg nemrég, Ahogy elkezdődött című "vadász-emlékiratában", felidézve a gyerekkor első puskáját, az első zsákmányt, a régi fürdőházban berendezett madár-múzeumot, majd a vadászszenvedély növekedését, a mind rangosabb és rangosabb zsákmányt, az első őzet, az első szarvasbikát... A többiről már beszámolt régebbi, de ma is eleven és izgalmas könyveiben: távoli földrészek vadjairól és vadászatairól hozott híreket, beszámolókat haza. A puszta vadászszenvedély is érdekes útikönyveket szülhet; Széchenyi azonban többet akar adni ennél: írói eszközökkel életszerűen megjeleníteni azt, ami vele történt, odavinni bennünket a biztos kezű leírás, az árnyalt stílus segítségével, ahol ő járt, mintegy szemlélőjévé tenni a vadászat sikerének és kudarcának, nehézségeinek és izgalmának; de közben arról sem feledkezik meg, hogy a világ nemcsak vadászból és elejtendő vadból áll, hanem különféle emberekből, tájakból, a történelem változásaiból is; és főként nem feledkezik meg arról, hogy a vadászat elveszti nemességét, puszta öléssé válik az íratlan vadászetika, a kellő áhítat és a természet lelkes, már-már tudósi szeretete, ismerete nélkül. A Csui!... volt Széchenyi Zsigmond első könyve. Színhelye ennek is Afrika, az az Afrika, amely idestova már a múlté; történelmi helyzete azóta óriásit változott és egyre változik, vadjai mindinkább a védett területekre szorulnak. A Csui!... még bepillantást nyújt az ősi állapotokba, az elefántvadászat megpróbáltatásaiba, sorai közül még kihallatszik a bivalycsorda dübörgése, az oroszlán éjszakai ordítása. Afrika ugyan megváltozott, de az a kép, amit a könyv nyújt, ma is eleven, s a vadászkalandok izgalmát és szívdobogását nem fojtotta el az idő.

Borító tervezők:
Rudas Klára
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1966
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
7.
Nyomda:
Kossuth Nyomda
Kötés típusa:
félvászon, kiadói papírborítóban
Terjedelem:
343 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:

Széchenyi Zsigmond

1898 - 1967
Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond (Nagyvárad, 1898. január 23. – Budapest, 1967. április 24.) magyar vadász, író. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja. Afrika, India, Alaszka és Európa vadásza, kiemelkedő vadásztrófeája, hogy világrekordnak számító addax elejtője. Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyvgyűjteménye, mely jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg.

Széchenyi Zsigmond  további könyvei

Hűségpont:
 
Antikvár könyv
7 500 Ft
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 900 Ft
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1982Szépirodalmi Könyvkiadó) 2019.11.29. 21:58

    A Csui a legtöbbször kiadott könyve gróf Széchenyi Zsigmondnak. Páratlan, ahogy megjeleníti az afrikai tájakat és vadvilágot. A sportszerűség, a természet tisztelete sugárzik összes írásából. Úgy írja meg - gyakran naplószerűen - élményeit, hogy olvasás közben szinte az események résztvevőjének érezzük magunkat. A könyvből sokat meg lehet tudni Kelet-Afrika lakosságának mindennapjairól is. Ilyen könyvekkel lehet megszerettetni a fiatalokkal az olvasást.

  • (1973Szépirodalmi Könyvkiadó) 2019.10.11. 11:01

    Nagyon jó könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek!