Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Dió, mandula, mogyoró, gesztenye

Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Szentiványi Péter, Pejovics Bogdán dr., Horn Ede dr. - Régikönyvek
Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Régikönyvek Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Régikönyvek Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Régikönyvek Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Régikönyvek Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Régikönyvek Dió, mandula, mogyoró, gesztenye - Régikönyvek
(0 vélemény)

A dió, a mandula, a mogyoró, a gesztenye a nagyüzemekben s a kiskertekben az általában mostohán kezelt növények közé tartoznak, pedig a héjasok több megbecsülést érdemelnének, mint amennyit jelenleg élveznek. Ez egyébként népgazdasági érdek is, hiszen rendszerint importra szorulunk e termékekből, pedig nemcsak a hazai szükségletet termelhetnénk meg, hanem exportra is jutna belőlük megfelelő termelésfejlesztéssel. Immár húsz éve, hogy utoljára jelent meg könyv a héjasgyümölcsűek termesztéséről. E két évtized folyamán sokat gazdagodott a dió, mandula, mogyoró, gesztenye fajtáival, szaporításával, tápanyagellátásával, ápolásával, betakarításával, valamint értékesítésével kapcsolatos ismeretanyag. E könyv szerzői, Szentiványi Péter, Pejovisz Bogdán és Horn Ede, a növények termesztésének legkiválóbb kutatói. Valamennyi fontos, a gyakorlatban is hasznosítható új eredményüket, megállapításukat, javaslatukat közreadják, melynek alapján megvalósítható a héjasok gazdaságos üzemi termesztése, illetve kiskerti hasznosítása.

Borító tervezők:
Gábor Péter
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
10.000 darab
ISBN:
9632305116
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
342
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Előszó 5

Dió (dr. Szentiványi Péter)

A diótermesztés helyzete, gazdaságossága 9
A diótermesztés elterjedése 9
A hazai diósok 11
A diótermesztés fejlesztésének lehetőségei 15
A diótermesztés gazdaságossága 19
A diófa termőhelyi igényei 21
Éghajlat 21
Talaj 22
Víz 23
Tápanyag 25
A dió fontos tulajdonságai 28
A termés tulajdonságai 28
A termő fa tulajdonságai 34
A diófa termékenyűlése 38
A virág megtermékenyülésének folyamata 44
Eltérések a szabályos megtermékenyülési folyamattól 45
Diógyümölcs telepítési javaslata 46
Diófajták 48
A fontosabb fajtacsoportok és a termesztett fő fajták . . 48
A hazai diófajták 53
A diótermesztés agrotechnikája 58
A dió szaporítása 58
A diófa alanyai 59
Az alanycsemete nevelése 61
Szemzés 62


Oltványnevelés 63
Oltványkitermelés 64
Dióültetvény létesítése 64
A dióültetvény művelése 70
A termésbetakaritás gépesítése 71
A dió növényvédelme (dr. Körtvély Attila) 73
Betegségek 74
Kártevők 75
Kezelések 78
A dió manipulálása 80
A diófa ipari értéke 83

N1andula dr. Pejovics Bugdán )
A világ mandulatermesztéséről 87
Magyarország mandulatermesztése 93
A mandLlatermesztés története 104
A mandula származása és elterjedése 104
A mandula elnevezése, rendszertani helye és rokonfajai 107
A mandulafa igényei ós tulajdonságai 111
A mandulafa Ökológiai igényei 111
Éghajlati igénye 111
Vizigénye 112
Fényigénye 113
A szél káros hatása 113
Talajigénye 113
A mandulafa morfológiai jellemzése 114
Gyökérzete 114
Fája 115
Hajtása 116
Rügyei 116
Levele 117
Virága 117
Termése 118
A mandula virágbiológiája 119
A virágrügyek differenciálódása 120
A virágzási hőmérséklet 121
A terméskötődést befolyásoló tényezők 123


Osztályozás, raktározás és tárolás 180
A termés értékesítése, csomagolása 181
A mandula növényvédelme 183
Kártevők 184
Betegségek 188
Baktériumok 190
Vírusok 191
A mandula termőképessége és jövedelmezősége 194
Mandulaszükségletünk 198
A mandula biológiai értéke és felhasználása 200

Mogyoró (dr. Kora Ede)
A mogyorótermesztés helyzete 205
A mogyorótermesztés kialakulása, elterjedése 205
A hazai mogyorótermesztés kialakulása 207
A mogyoró fontosabb tulajdonságai 209
A morfológiai jellemzők 209
A mogyoró élettani tulajdonságai 216
A mogyoró termörefordulása, termőképessége, élettar-
tama 216
A mogyoró vegetativ és generatív fejlődési szakaszai 225
A megporzás sajátosságai 228
A mogyorónemesítés céljai 232
A mogyoró fajtái 236
A gazdaságilag fontos fajok 236
A termesztésre alkalmas fajták 238
A termesztett fajták tulajdonságai 246
A mogyorótermesztés agrotechnikája 248
A termesztés helye 248
A terület előkészítése telepítésrc 249
Az ültetési anyag előállítása 250
Szaporítás tősarjakról 251
Szaporítás bujtásról 251
A dugványozás 252
Szaporítás oltással 253
Az ültetvény elrendezése 255
Az ültetés ideje és módja 258


A klimatikus rezisztencia jelentősége 133
A szárazságtűrés élettani összefüggései 133
A nyári levélhullás 134
A fagytűrőképesség élettani összefüggései 136
A fagykárok mértéke és megjelenési formái 137
Az őszi fagykárok I37
A téli fagykárok 138
A tavaszi fagykárok 142
Teleplthető mandulafajták 144
Igen korai virágzásúak 144
Korai virágzásúak 146
Középkorai virágzásúak 149
A fajták gyakorlati csoportosítása 151
A mandulatermesztés agrotechnikája 156
A mandulafa szaporítása 156
Alanyok 156
Magvetés, az alanyok felnevelése és előkészítése 158
Szemzés 159
Az oltványok gondozása 159
A mandulás telepítése 160
A terület megválasztása 160
A talaj előkészítése 160
A fajták kiválasztása 161
Telepitési terv 162
Telepítési rendszerek 163
Az ültetés 164
A fák ápolása 165
A fiatal fák gondozása 165
A termő fa metszése 167
Talajművelés 168
Trágyázás 169
öntözés 173
A mandula betakarítása és kezelése 173
Érési idő 174
A zöldmandula szedése I76
A mandula kézi szedése 177
A mandula gépi szedése I77
A termés szárítása 178


A mogyorós metszése 259
A mogyorós talajmunkája, öntözése és trágyázása . . . 261
A mogyorós növényvédelme 263
A termés betakarítása 266
A mogyorószüret 266
A termés piaci előkészítése, tárolása 267

Gesztenye (dr. Szentiványi Péter/

A gesztenyetermesztés helyzete, gazdaságossága 271
A gesztenyetermesztés elterjedése 271
A hazai gesztenyeállományok 272
A gesztenyetermesztés fejlesztésének lehetőségei 274
A gesztenyetermesztés gazdaságossága 276
A gesztenyefa termőhelyi igényei 278
Éghajlat 278
Talaj 279
Tápanyag 280
A gesztenyefa fontos tulajdonságai 282
A termés jellemzői 282
A termő fa tulajdonságai 284
A gesztenye termékenyülése 286
Gesztenyefajták 292
Termesztett fajok . 292
Az európai gesztenye fajták 293
A hazai gesztenyefajták 295
A gesztenyetermesztés agrotechnikája 300
A gesztenye szaporítása 300
Oltványiskola létesítése 301
Az oltás technológiája 302
Az oltás kivitelezése 303
Gesztenyeültetvény létesítése 306
Termő korú gesztenyeültetvény kezelése 309
Koronanevelés 309
Talajmúvelés 309
A termés betakarítása 310

Szentiványi Péter

Szentiványi Péter  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 480 Ft
akár 30%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...