Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Eger

Eger - Gerő László - Régikönyvek
Eger - Régikönyvek Eger - Régikönyvek
(2 vélemény)

Eger egyik legszebb műemléki városunk, méltán tarthat számot az érdeklődésre. Történeti múltjának kiemelkedő eseménye várának védelmében a törökök felett 1552-ben aratott nagyszerű győzelem. Az egykori bár ma is látható bástyáival, középkori épületeinek romjaival; köréje épült a város, mely hangulatában elmúlt századok emlékét őrzi. Gerő László a város és a vár történetét és kulturális emlékeit a történelmi események sorrendjében ismerteti. A város mai képe építészeti stílusok szerint csoportosítva bontakozik ki előttünk; a XVIII. századbeli barokk és copf stílusú épületek, művészi kiképzésű terek és utcák építtetőik nemes ízléséről, a közreműködő mesterek kiváló tehetségéről tanúskodnak. Műemlékvédelmünk megszervezésében Egernek különösen döntő szerepe van. A könyv részletesen foglalkozik a múltban és jelenben e téren elért eredményekkel és felhívja a figyelmet a megoldásra váró nagy feladatokra is.

Sorozatcím:
Magyar Műemlékek
Kiadó:
Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata
Kiadás éve:
1954
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum
Kötés típusa:
félvászon
Terjedelem:
77 oldal + 87oldalon 120 képpel.
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 18.00cm, Magasság: 25.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
TARTALOM
A település kialakulása 5
A vár története és műemlékei 9
Középkori épületek 21
Reneszánsz emlékek 28
Maradványok a török hódoltság idejéből 29
Barokk műemlékek 33
A copf-stílus Egerben 47
Reformkori építészet és a XIX.század második fele 59
Eger döntő szerepe a magyar műemlékvédelem megszervezésében 66
Irodalom 73
Mutató 74

Gerő László

1909 - 1995
Gerő László (Szombathely, 1909. május 24. – Budapest, 1995. január 19.) építésztörténész, a hazai műemlékvédelem egyik kiemelkedő szakértője.

Gerő László  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 800 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 420 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2018. 10. 17. 18:57

    Az örök Eger.

  • 2017. 11. 18. 17:56

    Érdekes dolog kézbe venni egy több mint hat évtizede írott könyvet. Magán viseli a kor nyomda-technikáját, a fényképfelvételek, ill. a papír minőségét. De nemcsak ezt, hanem a szellemiségét is. Bár a szerző – Gerő László – a kor egyik vezető szakembere, mégis érezhető végtelen lojalitása (pontosabban szervilizmusa) az akkori rendszer iránt. Az előszóban – egy korábbi szaktekintélyre hivatkozva - kijelenti, hogy „Eger esetében az egész várost műemléknek tekinthetjük…”, amihez azután sietve hozzáteszi : „ Csak ma tartunk ott – a Szovjetunióban követett városképi együttesek védelmének példája nyomán – hogy az ilyen műemléki együtteseket egészükben értékeljük.”
    A rajzok, vázlatok és a korabeli képanyag alapján el tudjuk képzelni, hogy milyenek lehettek ezek az épületek, utcák fénykorukban. A képanyag arra is gazdag példát mutat, hogy mennyire elhanyagolta a szocialista rendszer a többnyire egyházi – vagy azokhoz kapcsoló – építményeket.