Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára

Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára - Dr. Fodor József - Régikönyvek
Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára - Régikönyvek Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára - Régikönyvek Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára - Régikönyvek Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára - Régikönyvek Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára - Régikönyvek
(0 vélemény)

Dr. Fodor József. Egészségtan a középiskolák felső osztályai számára. 1893, Budapest. Lampel Róbert (Wodianer F. és fiai) Cs. és Kir. Udvari Könyvkereskedés. 206 p. Fűzött félvászon.

Kiadó:
Lampel Róbert (Wodianer F. és fiai) Cs. és Kir. Udvari Könyvkereskedés
Kiadás éve:
1893
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Wodianer F. és Fiai
Kötés típusa:
fűzött félvászon
Terjedelem:
206
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 22.00cm
Kategória:
Lap.
Bevezető
Az egészségtan feladata 1
Az egészségnek és a betegségnek befolyása az életre — 1
Az egészség és a betegség befolyása a nemzetre — — 2
A nép égészségének megismerése — — 3
A nép halandósága különböző országokban — — 4
A halálozás aránya különböző életkorban — 5
A születések és a szaporodás aránya különböző országokban — 6
Betegségek elhárítása s a halálozás csökkentése — — 7
I. Fejezet. A táplálkozásról.
Táplálék fölvételének szükséges volta — 11
Tápláló anyagok:
a) széntartalmú tápláló anyagok 11
b) nitrogén tartalmú táplálék 14
c) a test táplálás4a szükséges egyéb anyagok — — — 15
Élelmi szerek megválasztása 15
Az emésztés befolyása a táplálkozásra — — — — — 17
A táplálkozás befolyása a nép egészségére — — 20
Az egészségre ártalmas táplálék — — — — — — 20
Fontosabb élelmi szerek:
a) a hús — 21
b) a tej — — 26
c) a sajt és a vaj 31
d) gabona, liszt, kenyér 31
e) hüvelyes vetemények — — — — — — 34
f-g-h) burgonya, zöldség, gyümölcs — — — — — 34
i) ehető és mérges gombák — — — — — — — 35
Italok : a) a viz — — -- — — — — — — 38
b-c-d) bor, sör, pálinka és likör — — — 45
e-fi kávé, téa és csokoládé — — — — — — — 48
g-h) füszerek, eczet 49,


A szegények táplálása 50 Lap.
Egészségre ártalmas edények — — — — 51
II. Fejezet. A lakásról.
A lakás befolyása az egészségre — — — 52
Az egészséges és az egészségtelen talaj — — 53
A talajviz — — — — 54
Az egészséges építkezés 58
A lakószoba — — 61
A lakásnak tisztántartása — — 63
A szellőzésről — 64
A fütésről 74
A levegő megrontása világítás által 78
A lakóház tisztasága 80
Folyók, patakok szennyezése városok és ipartelepek által — 86
A község utezáinak, tereinek tisztántartása — — — 87
Egészségi szempontból fontos közintézetek : a) kórházak — — 88
b) tébolyodottak háza 92
c) az iskola — 94
d) gyermekmenhely és árvaház 96
e) bölcsőde és kisdedóvó — — 97
f) szegényház és aggápoló — — 98
g) egészségi szempontból fontos egyéb nyilvános épületek 99
III. Fejezet. A munkáról és foglalkozásról
A munka és foglalkozás befolyása az egészségre — 100
Egészségtelen munka és foglalkozás — — 101
Egészségtelen mühely és gyár 103
A közegészségi szempontból ártalmas műhely és gyár — 105
IV. Fejezet. A test ápolásáról.
A test ápolásának feladata— — — 107
A bőr ápolása; a test tisztasága, a ruházat - 107
Az izmoknak gyakorlása és fejlesztése - 111
A tüdők ápolása -- :I.14
A szemek ápolása — — — — 116
A hajzat, fogak s körmök ápolása - 117
A pihenés és alvás — 117
.A beteg ápolása — — — — — 118
V. Fejezet. A fertőzd betegségekről.
A fertőző betegségek természete és támadása — 120
A betegség okozó bakteriumok — — — 122
Ragály és miazma — — — — 123


Járványok és tájkórok — — 124Lap.
A fertőző betegségek befolyása a nép egészségére — 125
Fertőző betegségek elháritása — 126
A fertőző betegek elkülönítése — 126
Fertoztelenités — — 128
A köztisztaság - - — — — 129
Fontosabb fertőző betegségek :
a) a himlő -- — 131
U) a skarlát — — 138
c) a kanyaró - - — — 139
(/) a foltos hagymáz — 139
e) a görcsös köhögés 141
f) a fertőző torokgyik — — 141
g) a sebfertőzés — 142
/0 a ragadós szemgyuladás — — — 144
i) a gümökór — — — — 141
j) a hagymáz 147
k) a kolera — 149
/) a gyermekek bélhurutja — 158
m) a váltóláz — — — 159
Állatokfól származó fertőző betegségek : a) veszettség 163
b) lépfene — — - — 166
c) a takonykór és bőrféreg — — 167
(0 az állatok gümőkórja — — — — 167
e) egyéb fertőző állati betegségek — 168
Élősködők okozta betegségek — 168
VI. Fejezet. Az életmentésröl.
Az életmentés fontossága — 170
Rögtön támadó veszedelmek :
a) sérülések, rázkodás, zuzódás, sebesülés, vérzés 173
b) önkénytes vérzések, orrból, szájból stb. -- -- 183
c) eszméletveszítés, ájulás, gutaütés, nehéz nyavalya 185
d) napszúrás, megfagyás, villálusiljtás - 188
e) faladás, megfuladám - 189
fi mérgezések 200


Dr. Fodor József

Dr. Fodor József  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
10%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 2005
Antikvár könyv
1 400 Ft 1 260 Ft
20%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...