Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Egy magyar diák élete Mátyás király korában történelmi elbeszélés

Egy magyar diák élete Mátyás király korában - Donászy Ferencz - Régikönyvek
Egy magyar diák élete Mátyás király korában - Régikönyvek Egy magyar diák élete Mátyás király korában - Régikönyvek Egy magyar diák élete Mátyás király korában - Régikönyvek
(1 vélemény)

Remek trükköt választott az író a főként anekdotákból, népmesékből ismert - s minthogy mesésen, tehát idealizáltan félre is ismert - nagy király személyiségének, kormányzási módszerének bemutatására. A trükk lényege: nem a királyról ír, hanem két főhős életébe beleszőve, mintegy epizódszerepre korlátozva jeleníti meg, s csak a kötet végén válik mindent elrendező, isteni tekintéllyé. A történet főhőse két diák: két ellentétes jellemű és hajlamú ifjú, akik között közös ferrarai tanulmányaik során született életre szóló barátság. Egyikük igazi tudós alkat; csillagászatot, alkímiát tanult, s ez a tudománya a regény bűnügyi szálának pozitív főszereplőjévé teszi: megakadályozza, hogy szeretett mesterét egy elvetemült aranycsináló kiforgassa vagyonából. Az aranycsináló mesterkedéseinek bemutatása közben megismerkedhetünk az alkímia mágikus-misztikus tudományával, évszázadok leghőbb vágyának, a kincsszerzésnek eme sok valódi tudást is követelő szemfényvesztésével. A horoszkóp tudományában való jártassága egy többszörös gyilkosság és egy pusztító gyájtogatás tervét hiúsítja meg. A másik főhős deákos tudománya ellenére katona szeretne lenni, ezért mindent elkövet, hogy szelleme mellett testét is eddze. A két diák életében a beteljesedést a Mátyás udvarába való bekerülés hozza meg. A tudós ifjú a király fő csillagásza lesz, harcrakész barátja pedig a király első számú titkára és apródja. Ilyen minőségükben hajtják végre életük legnagyobb tetteit: a tudós leleplezi a gyilkost, az apród egy csata során megmenti Mátyás életét. A fordulatos cselekménybonyolítással megírt regény szórakoztat, izgalomban tart, és közben - szinte észervétlenül - számtalan új ismerettel gazdagítja a reneszánsz korról alkotott képünket.

Sorozatcím:
Nagyapa könyvtára
Borító tervezők:
Sz. Lázár Anna
Kiadó:
Mentor Mont Kiadó
Kiadás éve:
1990
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner
ISBN:
9630279061
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
216 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
I. RÉSZ.

A bártfai aranycsináló házában.

Lap
A boszorkánymester 3

Az adeptus 17

Az aranycsináló műhely 31

Az aranycsinálás titka 41

Az adeptus diadala 46

Nego, nego, et semper negabo .55

Az éj titka 66

A fején tiport vipera 80

A csodálatos aranyrög 94

11. RÉSZ.

Mátyás király udvarában ős Budán.

Gábriel új otthona 109

A csillagjóslás 120
A doctori laureum 141

Tibrili tréfái 149
a
Az orgyilkos 154

Ki miben vétkezik, abban bűnhődik 163

Beteljesült álom 174

Szabács bevétele 195

A dicsőség útján 212

Donászy Ferencz

Donászy Ferencz  további könyvei

akár 60%
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1895
Antikvár könyv
4 500 Ft 2 700 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1989
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 050 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 11. 24. 22:11