Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Egyiptom építészete

Egyiptom építészete - Hajnóczi Gyula - Régikönyvek
(0 vélemény)

Az ​építészet a természet folytatása az emberi alkotás síkján, úgy mondhatnánk, az emberi kéz által megformált természet. Az építészet az emberi élet maradandó foglalata, az emberi történelem színpada, amelyen az épületek monumentális kulisszák módjára befogadják az emberi dráma cselekményét, és hátterét is képezik. Az építészet tudomány, az anyag meghódításáért ésszel és kézzel vívott küzdelem, az anyag hajlékonnyá tétele a roppant sokrétű, egymásnak sokszor ellentmondó igények kielégítésére. Az építészet művészet, mert az embernek a világhoz való viszonya tükröződik formáiban, és az építészet élő művészettörténet: az emberi színjáték állandóan pereg, de a kulisszák nem mindegyikét cserélik ki újjal, a ma hátteréül ott tornyosulnak a letűnt korok patinás falai. Az emberi művelődés nem minden vívmányáról mondható mindez így el, az emberi alkotások nem mindegyike dokumentálja ilyen sokrétűen az életet. Azt mondhatná valaki, hogy az ilyenfajta szemlélet nem más, mint valamiféle szakmai elfogultság szüleménye, amely emlékeztet a középkori céhek vetélkedésére, mondván: ez a mesterség különb annál. De az egyszerű köznapi élet kereteire gondolva bebizonyosodik igazsága: a civilizáció létrejöttének egyik elsődleges feltétele, hogy fedél legyen az ember feje fölött. És ha a művelődés kiindulásánál ott az építészet, ott van a folytatásánál is, mert az emberi élet olyan terméke, amelyben az anyagi és a szellemi világ szinte egyetemlegesen ölt testet és formát.

Sorozatcím:
Az építészet világa
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1971
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
2.
Nyomda:
Kossuth Nyomda
Kötés típusa:
ragasztott karton
Terjedelem:
118 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Hajnóczi Gyula

1920 - 1996
Hajnóczi Gyula (ifjabb Ritter Gyula) (Baja, 1920. április 5. – Budapest, 1996. augusztus 10.) Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, építészettörténész, régész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Hajnóczi Gyula  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 750 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1973
Antikvár könyv
1 200 Ft 840 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...