Élelmiszerek gyorsfagyasztása

- Kiadó:
- Mezőgazdasági Kiadó
- Kiadás éve:
- 1977
- Kiadás helye:
- Budapest
- Kiadás:
- Második, teljesen átdolgozott kiadás
- Nyomda:
- Alföldi Nyomda
- Nyomtatott példányszám:
- 5.200 darab
- ISBN:
- 9632302567
- Kötés típusa:
- fűzött kemény papír
- Terjedelem:
- 367 oldal
- Nyelv:
- magyar
- Méret:
- Szélesség: 17.00cm, Magasság: 25.00cm
- Súly:
- 0.70kg
- Kategória:
Tartalomjegyzék
Előszó (Almási E.) 5 Uborka 46
Spárgatök 48
A megfagyott mammuttól a hűtve tárolt
7 Hüvelyesek 49
ételekig (Almási E.)
Zöldborsó 49
Bokorbab 53
Növényi nyersanyagok (Erdélyi L.-né) . . 15
Csemegekukorica 54
Gyümölcsök 15 Káposztafélék 56
Almástermésűek 16 Karfiol 56
Alma 16 Brokkoli 57
Körte 17 Bimbóskel 58
Csonthéjasok 18
Levélzöldségek 59
Őszibarack 18
Spenót 59
Kajszibarack 20
,-, Sóska 62
Meggy Kapor 63
Cseresznye 23
Szilva 25 Gyökérzöldségek 64
Bogyósok 26 Sárgarépa 64
Málna 26 Feketegyökér 65
Szamóca 28 Spárga 66
Csiperkegomba 67
Ribiszke 30
Köszméte 32 Különleges zöldségfélék 68
Szeder 34 Articsóka 68
Szőlő 35 Cékla 68
Különleges gyümölcsök 36 Céklalevél 68
Áfonya 36 Endíviasaláta 69
Bodza 37 Édeskömény 69
Csipkebogyó 37 Kelkáposzta 69
Kökény 38 Karalábé 69
Gesztenye 38 Pasztinák 69
Zöldségfélék 39 Petrezselyem 69
Burgonyafélék 40 Póréhagyma 69
Paradicsom 40 Rebarbra 69
Paprika 42 Saláta 69
Burgonya 43 Tojásgyümölcs 69
Kobakosok 45 Sütőtök 69
Dinnye 45 Zeller 69
365
Állati származású nyersanyagok Őszibarack 114
(Sáray T.) 69 Kökény 114
A húsfélék táplálkozási jelentősége 70 Bogyósgyümölcsűek 114
Nagy vágóállatok 71 Szamóca 114
Szarvasmarha 71 Málna 116
Sertés 78 Szeder 118
Vágási melléktermékek 80 Köszméte (egres) 118
Vágójuh 82 Ribiszke (piros és fekete) . 118
Baromfifélék 83 Áfonya (fekete) 119
Vadon élő állatok 84 Egyéb gyümölcsfélék 119
Hideg vérű állatok 85 Bodza (fekete) 119
Segédanyagok (Erdélyi L.-né) 86 Gesztenye 119
Cukor 86 Csipkebogyó 119
Konyhasó 87 Gyümölcskrémek 120
Citromsav 87 121
87 Zöldségfélék
Borkősav 121
87 Burgonyafélék
Aszkorbinsav 121
87 Paradicsom
Morzsa
87 Paprika (zöld és paradicsom
Búzaliszt 122
87 alakú)
Rizs
87 Tojásgyümölcs 123
Sertészsír 124
88 Burgonya
Étolaj
88 Csemegekukorica 126
Habtejszín Gyökérzöldségek 126
Fűszerek 88
88 Sárgarépa 126
Víz 129
Egyéb gyökérzöldségek
Előkészítés gyorsfagyasztásra 91 Hagymafélék 130
A nyersanyag beszállítása és tárolása Vöröshagyma 130
(Sáray T.) 91 Hüvelyesek 130
Beszállítás 91 Zöldborsó 130
Tárolás 94 Zöldbab 134
Káposztafélék 137
Előkészítő műveletek (Erdélyi L.-né) 94 137
Mosás 95 Karfiol
Brokkoli 138
Válogatás 96
Kelbimbó (bimbóskel) 138
Osztályozás 96 139
Száreltávolítás 96 Karalábé
Kobakosok 139
Mageltávolítás 97
Uborka 139
Héjeltávolítás 97
Levélzöldségek 139
Előfőzés 97
Spenót (paraj) 139
Hűtés 104
Sóska 142
Üzemen belüli anyagmozgatás . . 106 Egyéb zöldségfélék 142
Hidraulikus szállítóberendezések 106 Tök 142
Membrános szivattyú 107 Spárga 143
Szállítószalag 107 Gyümölcslevek 144
Görgős pályák 107
Hattyúnyak elevátor 108 Ételek és élelmezési rendszerek (Almási E ) 147
Elektromos futómacskák . . . 109 Élelmezési rendszerek 178
Emelővillás targoncák 109 Termelő (központi) nagykonyhához tar-
Gyümölcs- és zöldségfélék feldolgozás- tozó ételgyorsfagyasztás 150
technikája (Sáray T.) 109 Gyorsfagyasztásos ételtartósítás a ház-
Almástermésűek 109 tartásokban 153
Alma 109 Nagyüzemi, iparszerű gyorsfagyasztott
Körte 111 ételgyártás 153
Csonthéjas `gyümölcsök 111 Burgonyával készült ételek,tésztafélék 154
Meggy 111 Burgonyapüré 154
Cseresznye 112 Szilvás gombóc 154
Szilva 112 Barackos gombóc 155
Kajszibarack 113 Túrógombóc 155
366
Burgonyasodralék 156 Az izomszövetek változásai fagyasztás-
Galuska 156 kor 232
Komponensételek 157 Az élelmiszerek fagyasztásának hőfizi-
Zöldségleves, rántásalappal 157 kai alapjai ^ 235
Rántás alapú főzelékek 158 Hőfizikai tulajdonságok 235
Gyorsfagyasztott félkész húsok 159 Élelmiszerek 'mechanikai tulajdonsá-
Készételek 162 gainak változása a fagyasztás során 245
Színhús készételek 162 Fagyasztási (átfagyási) hőfokgörbék 245
Belsőségeket tartalmazó készételek 164 A fagyasztáskor elvonandó hőmeny-
Hús nélküli és húst tartalmazó főzelé- nyiség 248
kek 165 A fagyasztás időtartama 249
Gyorsfagyasztott vegyesfőzelék . 166 Az előhűtés és utánhűtés időtartama 253
Gyorsfagyasztott natúr lecsó . . 166 Fagyasztási sebesség 255
Társadalmi étkeztetés gyorsfagyasztott Fagyasztási súlyveszteség 257
ételekkel 166 Fagyasztási eljárások és berendezések . 259
Élelmiszerek fagyasztása hűtőköze-
Csomagolás (Sáray T.) 169 gekben 260
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csoma- Fagyasztás fémlemezek között . . 266
golásával szemben támasztott általános Fagyasztás folyadékban 268
és speciális követelmények 170 Közvetett fagyasztás folyadékban . . 269
Csomagolóanyagok és csomagolóesz- Fagyasztás áramló levegőben . . . 270
közök 172 Gyorsfagyasztó alagutak 274
Papír 172 Fluidizációs (individuális) fagyasztók 278
Kartondobozok (nyomdai dobozok) 175 A fagyasztás felhasználása egyéb tartó-
Ládák 179 sítási eljárások során 282
Fém 180 A szárítás és fagyasztás kombinálása 282
Műanyag csomagolóanyagok • • 183 Szárítva fagyasztás 282
Műanyag csomagolóeszközök • • 185 Fagyasztva szárítás (liofilezés) . . . 284
A csomagolás téchnológiája . . • • 186 Kriokoncentrálás (fagyasztásos besű-
Hassia rendszerű csomagolás • • 187 rítés) 292
Csomagolás műanyag pohárba • • 190
Expresso csomagolás 190 Tárolás (Almási E.) 297
Kliklok és Diotite csomagolás 192 A gyorsfagyasztott élelmiszerek válto-
Traytite csomagolás 195 zásai tárolás alatt 300
Sta-lox csomagolás 196 Mennyiségi változások 300
Vákuum- és védőgázas csomagolás 197 Minőségi változások 301
Papírláda (hullámkarton, karton) 197 Fizikai, kémiai, biokémiai folyamatok 302
Zsugorfóliás csomagolás . . . . 198 j. Az érzékszervi tulajdonságok vál-
Gyorsfagyasztás (Almási E.) 201 tozása 304
A fagyás folyamata 204 A minőséget befolyásoló mikrobio-
A víz fagyása 205 lógiai körülmények 306
Kristálygócképződés 206 A minőségi jellemzők változása . 310
Kristályképződési sebesség 206 Tárolás alatti változások 317
A víz fagyása oldatokból 208 Zöldségek 319
Kristályosodási egységek 211 Hús, húsételek 320
A sejtek fagyása 211 Baromfihús 324
A jégkristályok képződésének módja Sütőipari termékek 325
és hatása 213 Fagylalt 326
A kifagyó víz mennyisége 216 Készételek 326
Raktározás 328
Átkristályosodás 218
Sejtszuszpenziók fagyása 219 Szállítás és kereskedelmi forgalomba hoza-
A fagyasztás hatása a mikroorganizmu-
tal (Almási E.) 331
sokra 220
A különböző élelmiszerek gyorsfagyasztása 227 Szállítás 331
Szövetszerkezet nélküli élelmiszerek Szigetelt szállítóeszközök 335
gyorsfagyasztása 227 Gépi hűtésű gépkocsik 339
A növényi sejtek és szövetek változásai Cseppfolyós gázokkal hűtött gép-
fagyasztáskor 230 kocsik 340
367
Hűtővagonok 341 Felengedtetési eljárások 353
Kereskedelmi forgalomba hozatal 345 A felengedtetés hatása a gyorsfagyasz-
Gyorsfagyasztott élelmiszerek felengedte- tott élelmiszerek minőségére . . . . 356
tése (Almási E. ) 351 Irodalomjegyzék 361
Előszó (Almási E.) 5 Uborka 46
Spárgatök 48
A megfagyott mammuttól a hűtve tárolt
7 Hüvelyesek 49
ételekig (Almási E.)
Zöldborsó 49
Bokorbab 53
Növényi nyersanyagok (Erdélyi L.-né) . . 15
Csemegekukorica 54
Gyümölcsök 15 Káposztafélék 56
Almástermésűek 16 Karfiol 56
Alma 16 Brokkoli 57
Körte 17 Bimbóskel 58
Csonthéjasok 18
Levélzöldségek 59
Őszibarack 18
Spenót 59
Kajszibarack 20
,-, Sóska 62
Meggy Kapor 63
Cseresznye 23
Szilva 25 Gyökérzöldségek 64
Bogyósok 26 Sárgarépa 64
Málna 26 Feketegyökér 65
Szamóca 28 Spárga 66
Csiperkegomba 67
Ribiszke 30
Köszméte 32 Különleges zöldségfélék 68
Szeder 34 Articsóka 68
Szőlő 35 Cékla 68
Különleges gyümölcsök 36 Céklalevél 68
Áfonya 36 Endíviasaláta 69
Bodza 37 Édeskömény 69
Csipkebogyó 37 Kelkáposzta 69
Kökény 38 Karalábé 69
Gesztenye 38 Pasztinák 69
Zöldségfélék 39 Petrezselyem 69
Burgonyafélék 40 Póréhagyma 69
Paradicsom 40 Rebarbra 69
Paprika 42 Saláta 69
Burgonya 43 Tojásgyümölcs 69
Kobakosok 45 Sütőtök 69
Dinnye 45 Zeller 69
365
Állati származású nyersanyagok Őszibarack 114
(Sáray T.) 69 Kökény 114
A húsfélék táplálkozási jelentősége 70 Bogyósgyümölcsűek 114
Nagy vágóállatok 71 Szamóca 114
Szarvasmarha 71 Málna 116
Sertés 78 Szeder 118
Vágási melléktermékek 80 Köszméte (egres) 118
Vágójuh 82 Ribiszke (piros és fekete) . 118
Baromfifélék 83 Áfonya (fekete) 119
Vadon élő állatok 84 Egyéb gyümölcsfélék 119
Hideg vérű állatok 85 Bodza (fekete) 119
Segédanyagok (Erdélyi L.-né) 86 Gesztenye 119
Cukor 86 Csipkebogyó 119
Konyhasó 87 Gyümölcskrémek 120
Citromsav 87 121
87 Zöldségfélék
Borkősav 121
87 Burgonyafélék
Aszkorbinsav 121
87 Paradicsom
Morzsa
87 Paprika (zöld és paradicsom
Búzaliszt 122
87 alakú)
Rizs
87 Tojásgyümölcs 123
Sertészsír 124
88 Burgonya
Étolaj
88 Csemegekukorica 126
Habtejszín Gyökérzöldségek 126
Fűszerek 88
88 Sárgarépa 126
Víz 129
Egyéb gyökérzöldségek
Előkészítés gyorsfagyasztásra 91 Hagymafélék 130
A nyersanyag beszállítása és tárolása Vöröshagyma 130
(Sáray T.) 91 Hüvelyesek 130
Beszállítás 91 Zöldborsó 130
Tárolás 94 Zöldbab 134
Káposztafélék 137
Előkészítő műveletek (Erdélyi L.-né) 94 137
Mosás 95 Karfiol
Brokkoli 138
Válogatás 96
Kelbimbó (bimbóskel) 138
Osztályozás 96 139
Száreltávolítás 96 Karalábé
Kobakosok 139
Mageltávolítás 97
Uborka 139
Héjeltávolítás 97
Levélzöldségek 139
Előfőzés 97
Spenót (paraj) 139
Hűtés 104
Sóska 142
Üzemen belüli anyagmozgatás . . 106 Egyéb zöldségfélék 142
Hidraulikus szállítóberendezések 106 Tök 142
Membrános szivattyú 107 Spárga 143
Szállítószalag 107 Gyümölcslevek 144
Görgős pályák 107
Hattyúnyak elevátor 108 Ételek és élelmezési rendszerek (Almási E ) 147
Elektromos futómacskák . . . 109 Élelmezési rendszerek 178
Emelővillás targoncák 109 Termelő (központi) nagykonyhához tar-
Gyümölcs- és zöldségfélék feldolgozás- tozó ételgyorsfagyasztás 150
technikája (Sáray T.) 109 Gyorsfagyasztásos ételtartósítás a ház-
Almástermésűek 109 tartásokban 153
Alma 109 Nagyüzemi, iparszerű gyorsfagyasztott
Körte 111 ételgyártás 153
Csonthéjas `gyümölcsök 111 Burgonyával készült ételek,tésztafélék 154
Meggy 111 Burgonyapüré 154
Cseresznye 112 Szilvás gombóc 154
Szilva 112 Barackos gombóc 155
Kajszibarack 113 Túrógombóc 155
366
Burgonyasodralék 156 Az izomszövetek változásai fagyasztás-
Galuska 156 kor 232
Komponensételek 157 Az élelmiszerek fagyasztásának hőfizi-
Zöldségleves, rántásalappal 157 kai alapjai ^ 235
Rántás alapú főzelékek 158 Hőfizikai tulajdonságok 235
Gyorsfagyasztott félkész húsok 159 Élelmiszerek 'mechanikai tulajdonsá-
Készételek 162 gainak változása a fagyasztás során 245
Színhús készételek 162 Fagyasztási (átfagyási) hőfokgörbék 245
Belsőségeket tartalmazó készételek 164 A fagyasztáskor elvonandó hőmeny-
Hús nélküli és húst tartalmazó főzelé- nyiség 248
kek 165 A fagyasztás időtartama 249
Gyorsfagyasztott vegyesfőzelék . 166 Az előhűtés és utánhűtés időtartama 253
Gyorsfagyasztott natúr lecsó . . 166 Fagyasztási sebesség 255
Társadalmi étkeztetés gyorsfagyasztott Fagyasztási súlyveszteség 257
ételekkel 166 Fagyasztási eljárások és berendezések . 259
Élelmiszerek fagyasztása hűtőköze-
Csomagolás (Sáray T.) 169 gekben 260
A gyorsfagyasztott élelmiszerek csoma- Fagyasztás fémlemezek között . . 266
golásával szemben támasztott általános Fagyasztás folyadékban 268
és speciális követelmények 170 Közvetett fagyasztás folyadékban . . 269
Csomagolóanyagok és csomagolóesz- Fagyasztás áramló levegőben . . . 270
közök 172 Gyorsfagyasztó alagutak 274
Papír 172 Fluidizációs (individuális) fagyasztók 278
Kartondobozok (nyomdai dobozok) 175 A fagyasztás felhasználása egyéb tartó-
Ládák 179 sítási eljárások során 282
Fém 180 A szárítás és fagyasztás kombinálása 282
Műanyag csomagolóanyagok • • 183 Szárítva fagyasztás 282
Műanyag csomagolóeszközök • • 185 Fagyasztva szárítás (liofilezés) . . . 284
A csomagolás téchnológiája . . • • 186 Kriokoncentrálás (fagyasztásos besű-
Hassia rendszerű csomagolás • • 187 rítés) 292
Csomagolás műanyag pohárba • • 190
Expresso csomagolás 190 Tárolás (Almási E.) 297
Kliklok és Diotite csomagolás 192 A gyorsfagyasztott élelmiszerek válto-
Traytite csomagolás 195 zásai tárolás alatt 300
Sta-lox csomagolás 196 Mennyiségi változások 300
Vákuum- és védőgázas csomagolás 197 Minőségi változások 301
Papírláda (hullámkarton, karton) 197 Fizikai, kémiai, biokémiai folyamatok 302
Zsugorfóliás csomagolás . . . . 198 j. Az érzékszervi tulajdonságok vál-
Gyorsfagyasztás (Almási E.) 201 tozása 304
A fagyás folyamata 204 A minőséget befolyásoló mikrobio-
A víz fagyása 205 lógiai körülmények 306
Kristálygócképződés 206 A minőségi jellemzők változása . 310
Kristályképződési sebesség 206 Tárolás alatti változások 317
A víz fagyása oldatokból 208 Zöldségek 319
Kristályosodási egységek 211 Hús, húsételek 320
A sejtek fagyása 211 Baromfihús 324
A jégkristályok képződésének módja Sütőipari termékek 325
és hatása 213 Fagylalt 326
A kifagyó víz mennyisége 216 Készételek 326
Raktározás 328
Átkristályosodás 218
Sejtszuszpenziók fagyása 219 Szállítás és kereskedelmi forgalomba hoza-
A fagyasztás hatása a mikroorganizmu-
tal (Almási E.) 331
sokra 220
A különböző élelmiszerek gyorsfagyasztása 227 Szállítás 331
Szövetszerkezet nélküli élelmiszerek Szigetelt szállítóeszközök 335
gyorsfagyasztása 227 Gépi hűtésű gépkocsik 339
A növényi sejtek és szövetek változásai Cseppfolyós gázokkal hűtött gép-
fagyasztáskor 230 kocsik 340
367
Hűtővagonok 341 Felengedtetési eljárások 353
Kereskedelmi forgalomba hozatal 345 A felengedtetés hatása a gyorsfagyasz-
Gyorsfagyasztott élelmiszerek felengedte- tott élelmiszerek minőségére . . . . 356
tése (Almási E. ) 351 Irodalomjegyzék 361
Az Ön ajánlója
Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...