Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Eleven történelem

Eleven történelem - Urbán Ernő - Régikönyvek
(0 vélemény)

E könyv szereplői nem ismeretlenek az olvasók előtt. Néhány évvel ezelőtt nagy érdeklődés és élénk visszhang kísérte azt a Történelmi lecke című televíziós dokumentumfilm-sorozatot, amelynek szereplőit most egy másik művészeti ág, a művészi szó, az irodalmi riport eszközeivel állítja elénk a film író-riportere, Urbán Ernő. A könyv Magyarország felszabadulásának eseményeit idézi fel. Nem a nagy történelmi események teljességre törő krónikáját kívánja nyújtani, inkább apró, jellemző epizódok egymás mellé sorakoztatásával ad kaleidoszkópszerűen gazdag, változatos és hiteles képet erről az időszakról. A történészek írásos dokumentumait alapul véve, a nép emlékezetére bízza magát, s azt kutatja, hogyan él a magyar nép tudatában ennek a történelmi sorsfordulónak az emléke. Az események felidézésének fonalát a Vörös Hadsereg felszabadító harca képezi, attól kezdve, hogy 1944. szeptember 23-án a szovjet harckocsik átlépik Battonya határát, egészen addig, amíg 1945. április 4-ének hajnalára kiűzik az utolsó német fasisztát is az ország területéről, s az apró határszéli település, Nemesmedves harangját - az élőket szólítva - meghúzza a falu egyik hazatérő lakója. Ahány emlékezés, annyi dráma, új és új ismeretlen adalék a történelmi korszakváltás emberi sorsmozzanataihoz. Az Eleven történelem a múlt évben fájdalmas hirtelenséggel elhunyt Kossuth-díjas író utolsó műveinek egyike. Urbán Ernő e könyvében is a művészi riport mesterének bizonyult. Irodalmi riportjait az emberi arculatok, helyzetek lényegre törő rajza, a feszültség és humor, az indulat, az érzelmi telítettség és a gondolkodó érvelés természetes váltakozása, a társadalmi összefüggések hiteles megragadása jellemzi.

Borító tervezők:
Pogány Károly
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1975
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kner Nyomda
Nyomtatott példányszám:
5.000 darab
ISBN:
9631319008
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
154 oldal + 48 oldal melléklet
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 23.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:

Urbán Ernő

1918 - 1974
Urbán Ernő (Sárvár, 1918. szeptember 4. – Budapest, 1974. szeptember 19.) József Attila-díjas (1971) magyar költő, író, újságíró.

Urbán Ernő  további könyvei

A Szahara szíve - Urbán Ernő - Régikönyvek
10%
Kiadás éve: 1969
700 Ft 630 Ft (10%)
Antikvár könyv
Kemény dió - Urbán Ernő - Régikönyvek
20%
Kiadás éve: 1955
600 Ft 480 Ft (20%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...