Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Elméleti pedagógia

Elméleti pedagógia - Fináczy Ernő - Régikönyvek
(0 vélemény)

Fináczy Ernő 1901-től 1930-ig volt a pesti egyetem pedagógia professzora, a szakma vezető szaktekintélye és tudósa. Tudományos munkásságának középpontjában a neveléstörténet állt, ilyen tárgyú monográfiái révén vált klasszikussá, nemzetközi szinten is ismertté. Mindenkor hangsúlyozta azonban, hogy a legfontosabb feladat rendszeres pedagógiai művek megalkotása, ám ő életében nem adott ki ilyen munkát. ; Halála után, egyetemi előadásainak még a szerző által írásba foglalt anyaga alapján adták ki két szisztematikus művét tanítványai. E két mű közül a második a most hasonmás kiadásban megjelent Elméleti pedagógia a magyar pedagógiai irodalom legfontosabb és legnagyobb súlyú alkotásai közé tartozik. Elméleti, bölcseleti mélységű alkotás, rövidsége ellenére is fundamentális jelentőségű munka, amelyben Fináczy a nevelésre vonatkozó évezredes európai gondolkodástörténet szintetizálására törekszik. Nem pedagógiatörténetet ír ugyan, épp csak utal a legnagyobb mesterekre (mindenekelőtt Herbartra), ám minden megállapítása, minden passzusa mögött kitapinthatók az évszázadokon át összegyűlt antinómiák, aporiák bogozásának, újrarendezésének szándékai, az eredmény pedig - bár szinte magától értetődőnek látszik - valóban átgondolt egységbe rendezése a Platóntól Zieglerig tartó elmemunkának. A kis könyv azt tisztázza: mi is a pedagógia ontológiai és tudományelméleti státusza, mik valójában a pedagógiai cselekvés és gondolat szubsztantív, konstitutív kategóriái, hogyan képes ezeket rendszerbe foglalni a pedagógia bölcselete? Ezen az absztrakciós szinten, ezzel a filozófiai hozzáállással persze nem adhatók konkrét, a gyakorlatba azonnal átültethető elvek és szempontok, az azonban világossá válik a műből, hogy az igazi pedagógia mozgástere meddig terjed, hogy mi az, ami a gyakorlati pedagógiában visszavezethető az alapokra, és mi az, ami csak afféle "praktikum". - Nehéz olvasmány Fináczy Ernő Elméleti pedagógiája, de megkerülhetetlenül fontos mű.

Sorozatcím:
A Magyar Pedagógiai Gondolkodás Klasszikusai
Kiadó:
Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
Kiadás éve:
1995
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
OPKM nyomda
ISBN:
9637644415
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
148
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.50cm, Magasság: 22.50cm
Kategória:

Fináczy Ernő

1860 - 1935
Felsővisói Fináczy Ernő (Buda, 1860. május 10. – Budapest, 1935. február 26.) pedagógus, egyetemi tanár, a magyarországi neveléstörténeti kutatások jelentős személyisége, az MTA tagja.

Fináczy Ernő  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 500 Ft 3 150 Ft
akár 20%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...