Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Emlékeim Szókratészról

Emlékeim Szókratészról - Xenophón - Régikönyvek
Emlékeim Szókratészról - Régikönyvek Emlékeim Szókratészról - Régikönyvek
(1 vélemény)

„Az athéni Erkhia démoszból származó Xenophón, Grüllosz fia tiszteletre méltó és jóvágású férfi volt. Egy alkalommal összetalálkozott Szókratésszal. Mesélték, hogy a bölcs elzárta botjával a szűk utcácskát, és megállította Xenophónt. Megkérdezte tőle, hol árulnak különféle élelmiszereket. Meghallva a választ, újabb kérdésekkel állt elő: Hol nevelik a szép és kiváló férfiakat? Látva Xenophón habozását, felszólította: Kövess hát, és tanuld meg! Attól kezdve Xenophón Szókratész tanítványa volt.” Az ókori anekdotában szereplő Szókratészről mindenki tudja, ki volt: athéni filozófus az i. e. V. század végén, azon kevesek egyike, akik halálukkal hitelesítették tanításaikat. A kevésbé közismert tanítvány: a sokoldalú író, az Anabázis, a Kürosz neveltetése szerzője, hadvezér, gazdálkodó, történész – és szívében mindhalálig hűséges társa a filozófia mártírjának, Szókratésznak.

Sorozatcím:
Az ókori irodalom kiskönyvtára
Fordítók:
Németh György
Kiadó:
Európa Könyvkiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9630738708
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
249 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Tartalom

Emlékeim Szókratészról 5
Szókratész védőbeszéde bírái előtt 185Utószó 197
Utószó 197
Szövegmagyarázatok 225
Jegyzetszótár 233

Xenophón

Athéni Xenophón (görögül Ξενοφῶν, kb. i. e. 434/427 – i. e. 355), Grüllusz fia Athén Erkhia démoszából, katona, zsoldos, Szókratész csodálója, történetíró aki megörökítette saját kora történéseit, Szókratész mondásait és Görögország életét. Részt vett a tízezrek hadjáratában, aminek történetét az Anabasziszban írja le.

Xenophón  további könyvei

akár 40%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 500 Ft 1 250 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019.03.07. 20:22

    Szókratész alakja -- az esküdtbíróság ellene szóló ítéletével, továbbá az annak "alapjául szolgáló vádakkal" -- két kortárs auktor leírásában maradt fent. Platón dialógusaiban saját tanításának nagy részét Szókratésztól vezette le, így nem igazán különíthető el benne kettejük tanítása, ezért is olyan lényeges Xenophón két munkája Szókratészról, melyeknek fordítása jelen kötetben olvasható: Memorabilia (Emlékek) és Apologia (Védőbeszéd).