Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Eppur si muove. És mégis mozog a Föld I-II.

Eppur si muove. És mégis mozog a Föld I-II. - Jókai Mór - Régikönyvek
Eppur si muove. És mégis mozog a Föld I-II. - Régikönyvek Eppur si muove. És mégis mozog a Föld I-II. - Régikönyvek
(0 vélemény)

Eppur ​si muove! Mikor Galilei ezt az emlékezetes mondást tevé, megdobbantá lábával a földet; éppen csak ezt a kis darabját a földnek felejté el megrúgni, ami itt a Kárpátoktól a Dunáig kikerekítve fekszik; az egész föld mozdult, hanem ez az egy darab állva maradt. Körülötte minden oldalon a nálánál boldogabb országok előre, a boldogtalanabbak hátrafelé, de valamerre mindnyájan csak haladtak; egyedül Magyarország állt egy helyben, és az volt a virtus, az volt az állambölcsesség, az volt a tudomány, hogy helyéből ki ne mozduljon. Életföltétele volt a vis inertiae; a tétlenség ereje: „Aki jól alszik, annak jó lelkiismerete van; akinek jó lelkiismerete van, az jó ember: tehát aki jól alszik, az jó ember." Azután akadtak nyughatatlan emberek, akik azt gondolták, hogy ez a mély álom mégis nagyon közel rokon a halálhoz, s megkísérték a fölébredést. Egy ilyen nyughatatlan embernek a történetét írom le, aki meg akarta próbálni, hogyan lehetne az álló földet mozdulásra bírni. E küzdelemben ő maga összetört, semmivé lett, de mégsem tett le a hitről, hogy „eppur si muove!" Tisztesség adassék emlékezetének!

Sorozatcím:
Jókai Mór Összes Művei
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
1965
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Akadémia Nyomda
Nyomtatott példányszám:
6.500 darab
Kötés típusa:
egészvászon
Terjedelem:
392+371
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.50cm
Súly:
0.60kg
Kategória:

Jókai Mór

1825 - 1904
Ásvai Jókai Móric (Komárom, 1825. február 18. – Budapest, Erzsébetváros, 1904. május 5.) regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, országgyűlési képviselő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia igazgató-tanácsának tagja, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy Társaság tagja, a Petőfi Társaság elnöke, a Dugonics Társaság tiszteletbeli tagja.

Jókai Mór  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
akár 50%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1974
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1954
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...