Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Etimológiai szótár Magyar szavak és toldalékok eredete

Etimológiai szótár - ZAICZ GÁBOR (FŐSZERK) - Régikönyvek
(1 vélemény)

8670 szócikk a szavak etimológiáját ismerteti, 275 pedig - elsőként a magyar szótárirodalomban - a magyar toldalékok eredetét adja meg. Az Etimológiai szótár közel kétszáz olyan szót is tartalmaz, mely korábban nem szerepelt egy etimológiai szótárunkban sem. A szócikkek minden esetben közlik a címszó első írásos előfordulásának évszámát, majd részletesen ismertetik a szó eredetét, keletkezésének módját. Az Etimológiai szótár szerzői feltüntetik azt is, ha egy-egy eredeztetés nem teljesen bizonyos, hanem vitatott vagy csak valószínű. A szócikkekben a címszavakon túl további 11585 származékszó eredetét találja meg az olvasó.A szótári rész után a kézikönyv ismeretterjesztő célkitűzésének megfelelően a következő három függeléket találjuk: 1. A szavak és a toldalékok első írásos előfordulásuk sorrendjében. 2. A szavak eredet szerinti csoportosítása. 3. Szakkifejezések lexikona. Ez utóbbi 175 szakszó közérthető magyarázatát tartalmazza.Zaicz Gábor főszerkesztő és a szócikkek öt szerzője - Dolovai Dorottya, Jankovicsné Tálas Anikó, Sipőcz Katalin, Tamás Ildikó és T. Somogyi Magda - a magyar nyelvtörténet elismert kutatói, akik nyelvünket, szakterületüket egyetemi képzés keretében magas szinten oktatják.A Tinta Könyvkiadó biztos abban, hogy az Etimológiai szótár forgatása sokak számára nyújt izgalmas szellemi élményt, szolgáltat új kultúrtörténeti, művelődéstörténeti ismereteket azáltal, hogy betekintést ad a magyar szavak, toldalékok nemegyszer színes és kalandos történetébe. Az Etimológiai szótár ösztönzőleg hathat újabb szófejtő kutatások számára, és továbbgondolások kiindulásául szolgálhat.Ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel szavaink izgalmas, gyakran rejtélyes eredete.

Borító tervezők:
Temesi Viola
Kiadó:
Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve:
2013
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Akaprint Nyomda
ISBN:
9637094016
Kötés típusa:
fűzött kiadói borító
Terjedelem:
1000 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

ZAICZ GÁBOR (FŐSZERK)

ZAICZ GÁBOR (FŐSZERK)  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 300 Ft
legjobb ár
Hűségpont:
 
40%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 660 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (2006Tinta Könyvkiadó) 2020. 10. 16. 18:41

    Ez a szótár hiánypótlónak nevezi magát, és abszolút igaza van, jó minőségű etimológiai szótár, amely a nagyközönségnek íródott, felesleges nyelv i adatokkal nem terheli az olvasót, de mégis minden olyan információ benne van, amire szükség lehet. Nem csak szavakat találunk benne, hanem toldalékokat is, ami még színvonalasabbá teszi a munkát. A függelékben összerendezték a szerzők a szavakat korszakok és eredet szerint is, ami jobb áttekinthetőséget ad, valamint van egy elég jónak mondható szakkifejezéstár is. A szótárnak csak apróbb hibái vannak: a szócikkek egymásra való utalása gyakran csak odáig terjed, amelyikeket egy szerző írta; nem latin vagy cirill betűs nyelvek adatai egyáltalán nincsenek benne; a köztörök adatok írásmódjánál teljes káosz uralkodik. Ezen hibák ellenére a szótár nagyon jól használható, intelligens és szakmai.