Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Felsőőri tájszótár

Felsőőri tájszótár - Imre Samu - Régikönyvek
(0 vélemény)

A régi Vas megyéhez tartozó Felsőőr (ma: Oberwart, Ausztria) ősi határőr-telepítés. A község azonban két másik szomszéd településsel (Alsóőr - Unterwart, Őrisziget - Siget in der Wart) együtt már mintegy négy évszázaddal ezelőtt német környezetben nyelvszigetté vált. Ez a két tényező nagymértékben meghatározta a község nyelvjárásának fejlődését. Egyrészt sok régi sajátságot őrzött meg, másrészt több olyan új vonás fejlődött ki benne, amely más nyelvjárásokban alig vagy egyáltalán nem ismeretes. Így a felsőőri nyelvjárás egyike a legérdekesebb, legszínesebb magyar nyelvjárásoknak. A felsőőri nyelvjárás hangtani és alaktani sajátságairól 1971-ben jelent meg egy részletes leírás a szerző tollából. A most megjelenő munka a felsőőri nyelvjárás sajátos szókincsének legérdekesebb részét, a tájszavakat mutatja be több mint 4000 szócikkben. A szótár az egyes szójelentéseket gazdagon illusztrálja példamondatokkal, emellett a szócikkek sok néprajzi, művelődéstörténeti anyagot is tartalmaznak. Így a kiadvány jelentősen gazdagítja ennek az érdekes magyar nyelvszigetnek a nyelvéről, népének életéről való ismereteinket.

Borító tervezők:
Urai Erika
Kiadó:
Akadémiai Kiadó
Kiadás éve:
1973
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Akadémia Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
173 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 21.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:

Imre Samu

1917 - 1990
Imre Samu (Felsőőr, 1917. október 31. – Budapest, 1990. november 6.) állami díjas nyelvész, nyelvjáráskutató, a nyelvtudományok kandidátusa (1956), majd doktora (1969). Az 1960-as–1970-es évek magyar dialektológiai kutatásainak, a magyar nyelvjárási atlasz munkálatainak fő szervezője volt. 1976-tól a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1985-től rendes tagja.

Imre Samu  további könyvei

akár 10%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...