Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Firenzei éjszakák Három elbeszélés

Firenzei éjszakák - Heine, Heinrich - Régikönyvek
(0 vélemény)

2006-ban lesz 150 éve, hogy meghalt a klasszikus német költészet nagy alakja. Heinrich Heine - ahogy utószavában Györffy Miklós írja - „mint prózaíró sem volt akárki: azok közül, akik a XIX. század első felében megteremtették a XX. században oly nagy karriert befutó tárcaműfajt, talán a legnagyobb. [...] Akkor volt igazán elemében, amikor alig-alig leplezve elbeszélői szerepét, szellemes társalgóként a saját nevében saját szubjektív benyomásait, tapasztalatait, nézeteit, történeteit adhatta elő. Míg mesterien elbeszélni tudtak sokan mások, ez a prózastílus Heine védjegye volt. Máig utánozzák, ma már főleg olyanok, akik nem is tudnak róla, mert őt magát soha nem olvasták." A heinei életmű e különleges gyöngyszemei közül az első, A nemes Schnabelewopski úr emlékirataiból tizennégy rövid fejezetben, a kópéregények modorában idézi fel egy lengyel lovag groteszk-abszurd ifjúkori úti kalandjait, amelyek ideje egybeesik Heine ifjúkorával. A leírásokat betétszövegek színesítik, köztük például az, amelyből Wagnert bolygó hollandi című operájának meséjét merítette. A Firenzei éjszakák magyarul most először olvasható keretes novellafüzére, mely „az erotikum és a hátborzongató morbiditás játékos-ironikus fordulataival keresi az olvasók kegyeit", Heine itáliai útjának emlékeit eleveníti fel. A három prózadarab közül a legismertebb, a bacherachi rabbi - a pogrom elől menekülő Ábrahám rabbinak és feleségének, a gyönyörű Sárának középkori története - épp csak elkezdődik, de a csodálatos színekben tündöklő korfestés, a pompás mellékalakok egész sora, s a szöveg különös lírai lebegése felejthetetlen hatást tesz az olvasóra.

Fordítók:
Tandori Dezső, Györffy Miklós, Lakatos István
Borító tervezők:
Fábián István
Kiadó:
Európa Kiadó
Kiadás éve:
2006
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Szekszárdi Nyomda
ISBN:
963077951X
Kötés típusa:
kemény papír kiadói borítóban
Terjedelem:
154 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.50cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
A nemes Schnabelewopski úr emlékirataiból / 5
(Lakatos István fordítása)
Firenzei éjszakák / 57
(Györffy Miklós fordítása)
A bacherachi rabbi / 111
(Tandori Dezső fordítása)
Utószó / 151
(Györffy Miklós)

Heine, Heinrich

1797 - 1856
Christian Johann Heinrich Heine (eredeti nevén Harry Heine, Düsseldorf, 1797. december 13. – Párizs, 1856. február 17.) zsidó származású német romantikus költő, író, újságíró. Egyszerre mondják a romantika utolsó költőjének és a romantikát meghaladó realista és modern költőnek. Műveiben a német köznyelv irodalmivá vált. Újságíróként, tudósítóként tárcáinak, utazási élményeinek eddig nem ismert irodalmi színt, elegáns légiességet adott, ezzel együtt pedig magának a német nyelvnek is. Kritikus, politikailag elkötelezett újságíróként, esszéistaként, szatirikusként, vitázóként egyaránt volt csodált és rettegett. Egyike a leggyakrabban fordított német nyelvű költőknek. Megítélése, s az életművéhez való viszony gyakran változott és változik a történelem folyamán, napjainkban is. A romantika jegyében született és általa modernné és egyedivé formált lírája és az egész Európa gondjait látó és elemző publicista és esszéista a nagy triász harmadik tagja, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller és Heinrich Heine a három klasszikus óriás a német nép irodalmában. Heinrich Heine jelentősége a német irodalomban, Petőfi Sándoréhoz hasonlítható a magyar irodalomban.

Heine, Heinrich  további könyvei

30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 700 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 050 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...