Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fischer és Szpasszkij

Fischer és Szpasszkij - Varnusz Egon, Flórián Tibor - Régikönyvek
(1 vélemény)

Könyvünkben korunk két kiemelkedő sakkozójáról, Borisz Szpasszkijról és Robert Fischerről kap képet az olvasó. A szükségszerűen vázlatos életrajzi adatoknál is ékesebben beszélnek helyettük játszmáik, amelyeket a különböző nagy versenyeken játszottak. A hivatástudattól áthatott Fischer joggal jegyezte meg egy helyen: nyomtatásban megjelent elemzéseiben még nem követett el hibát. Ezen a téren valóban éppolyan nagyot alkotott, mint magukban a játszmákban. Nem kevésbé jellemzők Szpasszkij elemzései tárgyilagosságuk, tömörségük, a küzdelem lélektani oldalainak megvilágítása miatt. Így természetes, hogy ezt a munkát náluk jobban elvégzeni nem tudtuk és ezért bőven merítettünk a rendelkezésre álló forrásokból a két nagymester alkotásaiból, elsősorban Fischer kitűnő "60 emlékezetes játszmám" című művéből. Igyekeztünk minél több olyan játszmát is megjelentetni, amelyek későbbi keletűek, és ezért korábbi gyűjteményekben még nem láttak napvilágot. Szerencsés módon a két nagymester megnyitási repertoárja csak igen kis részben esik egybe, így játszmáik egyben a ma használatos megnyitások szinte mindegyikére adnak értékes példaanyagot. Befejezésül megemlítjük, hogy kéziratunk már 1971-ben készen volt. Ekkor jött a világbajnoki mérkőzés körüli zenebona, ami a Fischer és Szpasszkij személye körüli érdeklődést szinte a befutott táncdalénekesek iránti "kultusz" nívójára emelte. Úgy éreztük, bűn lenne megfosztani az olvasót a mérkőzés játszmáitól, és vállaltuk, hogy a rendelkezésre álló rendkívül rövid idő alatt ezt az anyagot is feldolgozzuk. Emiatt azonban a könyv első és második része között bizonyos ellentmondásokat található az olvasó; mégis a téma így lett zárt egész. Reméljük, hogy könyvünket minden rendű sakkozó élvezettel és haszonnal forgatja.

Borító tervezők:
Kemény Zoltán
Kiadó:
Sport
Kiadás éve:
1972
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Egyetemi Nyomda
Nyomtatott példányszám:
6.100 darab
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
168 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 14.50cm, Magasság: 19.50cm
Súly:
0.10kg
Kategória:
Előszó 3
A leningrádi Úttörőpalotától "Az év legjobb sportolójáig" (Szpasszkij) 5
Szpasszkij pályafutása 11
Szpasszkij legfontosabb eredményei 14
Szapsszkij játszmái 16
Csodagyermekből világbajnokjelölt (Fischer) 67
Fischer pályafutása 72
Fischer legfontosabb eredményei 84
Fischer játszmái 86
Fischer és Szpasszkij mérkőzése a világbajnoki címért 137
Játszmakereső 163
Megnyitáskereső 166
Források 167

Varnusz Egon

1933 - 2008
Varnusz Egon (Budapest, 1933. november 15. – Budapest, 2008. június 26.) FIDE-mester, sakk mesteredző, neves sakk szakíró, mintegy 50 művét ismerjük. A Magyar Sakkszövetség ifjúsági edzője volt 1969-től 20 éven át, majd ifjúsági szakfelügyelőként dolgozott. Ismert volt bridzsjátékosként is. Évtizedeken keresztül a Magyar Sakkélet szerzője, munkatársa.

Varnusz Egon  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 750 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 2 100 Ft
akár 60%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 07. 13. 20:29

    Rövid de nagyon jó könyv a sakk világábol. Részletes, szakszerü, magas színvonalű írás.