Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fleming és a penicillin regénye

Fleming és a penicillin regénye - André Maurois - Régikönyvek
Fleming és a penicillin regénye - Régikönyvek Fleming és a penicillin regénye - Régikönyvek Fleming és a penicillin regénye - Régikönyvek
(0 vélemény)

Maurois jó író, Fleming élete érdekes téma. A kettő találkozásából rendszerint érdekes és jó könyv születik, s így van ez most is. Századunk egyik legnagyobb - ha ugyan nem a legnagyobb - orvosi vívmányának, a penicillinnek felfedezése és sorsa önmagában is regénytéma (a felfedezéstől majd másfél évtized telt el, amíg az emberiség ráébredt az első igazán hatásos antibiotikumban rejlő beláthatatlan lehetőségekre s gyakorlatilag is hasznosítani kezdte azokat). S a felfedezés érdekességét csak fokozza, hogy olyan ember és kutatóegyéniség áll mögötte mint Fleming, ez a fiatal korában inkább sportembernek, semmint tudományos lángelmének, leendő Nobel-díjasnak induló, fegyelmezett és hallgatag, morózusnak tűnő, de alapjában véve nagyon is derűs lelkületű és mindig emberséges skót orvos. - André Maurois-t, a Francia Akadémia tagját nem kell bemutatnunk a magyar olvasóközönségnek. Nagysikerű, szellemes regényei, írókról, államférfiaktról szóló életrajzi írásai után most egy természettudós életéhez nyúl témáért: "Olyan korban, amikor a tudomány gyökeresen átalakítja az életet - jó és rossz irányban egyaránt - természetes, hogy az ember érdeklődik a tudós iránt, hogy kíváncsi szellemi működésre és kutatása természetére." Ha a témaválasztás indokolását egyúttal célkitűzésnek is tekintjük, elmondhatjuk, hogy Maurois, az író, Fleming-életrajzában sikerrel oldotta meg a maga elé tűzött feladatot. A panicillin felfedezőjéről szóló életregényben sikerült emberközelbe hoznia a tudós biológust, sikerült bepillantást nyújtania a tudományos kutatás - kívülállók szemében gyakorta oly rejtélyesnek tűnő - kudarcokban és sikerekben egyaránt gazdag világába. S mivel Maurois nem elégszik meg azzal, hogy megmaradjon a tudós életének felszíni rétegeiben (az alkotó és a mű tökéletes megértésére beleásta magát Fleming szaktudományába is), regényén keresztül az olvasó bepillantást nyer a mikróbák szemmel nem látható világába is. - Maurois természetesen Fleming-életrajzában is hű írói önmagához: írása - hallatlan tájékozottságában és alaposságában is - érdekfeszítő, könnyed és szikrázóan szellemes. André Maurois Flemingről szóló könyvét a közismert kiváló orvosíró, Raffy Ádám avatott tolmácsolásában adja az olvasó kezébe a Gondolat Könyvkiadó.

Fordítók:
Raffy Ádám
Borító tervezők:
Varga Győző
Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1962
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Athenaeum Nyomda
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
305 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 15.00cm, Magasság: 20.00cm
Súly:
0.30kg
Kategória:
Bevezetés 5
I. Kezdetben vala Skócia . 9
II. Kanyargós utak 21
III. Ki volt Wright? 29
IV. Fleming és Wright 43
V. Inasévek 54
VI. Az 1914-1918-as világháború 70
VII. Gyermekek és férfiak 85
VIII. Az első remény: a lizozim 95
IX. A penészlé 108
X. Penicillin 116
XI. .0j varázsgolyó: a szulfamidok 128
XII. Az oxfordi együttes 144
XIII. A háború és a dicsőség 160
XIV. Sir Alexander Fleming 176
XV. A Nobel-díj 189
XVI. Rendkívüli követ 203
XVII. A hallgatag Fleming professzor 222
XVIII. A delphoi jósda 228


XIX. Túl rövid boldogság 242
Epilógus 256
Jegyzetszótár 263
Szakkifejezések szótára 273
A műben sze;eplő jelentősebb személyek neve és főbb
adatai 288

André Maurois

André Maurois  további könyvei

40%
Hűségpont:
 
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
3 000 Ft 1 500 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 840 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...