Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Florilegium I. kötet Egyházi és klasszikus írók gondolataiból. Apophthegmák, közmondások, szólamok, szólások, szállóigék.

Florilegium I. kötet - Révész László - Régikönyvek
Florilegium I. kötet - Régikönyvek Florilegium I. kötet - Régikönyvek
(0 vélemény)

Révész László. Florilegium. Egyházi és klasszikus írók gondolataiból. Apophthegmák, közmondások, szólamok, szólások, szállóigék. Összegyüjtötte és latin-magyar nyelven kiadta --. I kötet. Veszprém, 1941. Egyházmegyei Könyvnyomda. IX + [1] + 446 p. Fekete-fehér illusztrációkkal. Fűzve, kiadói papírkötésben. / "Négy évvel ezelőtt megjelent „Latin nyelv- és stílusgyakorlatok" c. könyvembe több száz példát felvettem az egyházi írók és klasszikusok jeles mondásaiból, amit a kritika elismeréssel fogadott. Ez indított arra, hogy az egyházi írók műveiből nagyobb gyűjteményt adjak ki latin-magyar nyelven. Több, mint 6000 gondolat kb. 400 fogalmat ölel fel a morális, a lelki élet, aszkétika, dogmatika stb. köréből. Alig van a lelki és szellemi életnek oly megnyilvánulása, melyre a betűsoros tárgymutató bő anyagot ne nyújtana a világ nagy gondolkodóinak gazdag kincstárából nemcsak a papság, hanem a világi művelt társadalom részére is. Száztíz egyházi írónak jeles gondolatai sorakoznak fel egymás mellett a könyv első részében. Ezekhez csatlakoznak a klasszikusokból vett idézetek, rámutatva arra, milyen volt a régi pogány társadalom istenfogalma, lelki és erkölcsi világa. Meglátjuk belőlük, hogyan ostorozzák a bűnt, mennyire magasztalják az erényt, s hogyan közelednek örök érvényű mondásaikban a világot megváltó, szociális gondolat felé. A harmadik részben 1725 közmondást, szállóigét, szólást és szólamot vettem fel könyvembe. E részben főleg arra törekedtem, hogy szakítva a régi gyűjtemények szószerinti, vagy sokszor erőltetett, hexameteres fordításával, magyaros ízzel, magyaros lélekkel tegyem közkinccsé a régi latin szófűzéseket. A klasszikusoknak szállóigévé vált mondásait is ebben a részben közlöm. "

Kiadó:
Egyházmegyei Könyvnyomda
Kiadás éve:
1941
Kiadás helye:
Budapest
Kötés típusa:
fűzött papír
Terjedelem:
446
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:

Révész László

Révész László  további könyvei

50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 000 Ft 500 Ft
50%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
600 Ft 300 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...