Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Főzzünk örömmel! - Polcz Alaine - Régikönyvek
Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek Főzzünk örömmel! - Régikönyvek
(0 vélemény)

"Polcz Alaine – talán éppen azért, mert az élettel szükségszerűen velejáró, de annak elkerülhetetlen végével, a halállal foglalkozik hivatásszerűen: a szó abszolút értelmében s elementárisan – életpárti. Azaz: ételpárti. Ez a könyve az örök női géniusz otthonteremtő, házi tűzhely körüli varázslástudományának és titkainak leleplezése- feltárása. A maga módján egyfajta mágia. Egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza…"

Borító tervezők:
Molnár Ferenc
Kiadó:
Kalligram
Kiadás éve:
1998
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Harmadik, bővített kiadás
Nyomda:
Molnár Nyomda Kft.
ISBN:
963212460X
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
287 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 16.00cm, Magasság: 23.00cm
Súly:
0.50kg
Kategória:
BEVEZETÉS 5

ELŐSZÓ A HARMADIK, BŐVÍTETT KIADÁSHOZ 9

ELŐBESZÉDEK 11
Mit tegyünk, és mit együnk9 11
Egy kis kitérő a tudomány határvidékeire 12
Hányféleképpen lehet főzni? 15

RÉGEN ÉS MOST 18
A mosogatás eredete 18
A mosogatásról 19
Régen és most 21
Tanuljunk könnyen,,gyorsan 23
Pörköltek, paprikások 23
Gulyások 24
Halászlé 25
Nem csak hússal élünk — levesek, főzelékek 26
Sűrítem a levest 26
Mi mennyi, és mennyi az annyi? 28

TITKOK FEJEZETE 31
Régi titkok, melyeket nagyanyáinktól tanulhattunk — volna 31
A hús titkai 31
Páclé készítése 32
Kenőpácolás 33
Elősütés 33
Egyéb tudnivalók 33
A bundázás, avagy a panírozás titkai 35
A máj titkai 37
A szója titkai 38


Általános és „rejtett" tudnivalók a szójáról
Töltött ételek ..
Rakott ételek
Labdapecsenye vagy vagdalt pecsenye (fasírozott)
Szójakocka káposztával
Szójafasírt pehelyből
Szójafasírt porból
Szójapástétom
Ráadás: Fruzsina őrült szójareceptje
A sajt titkai
Tehéntúró — házilag
Rézi sajtja
Krémsajt
Tejszín krémsajt
Köményes sajt II
Borsos sajt I /
Boursain (burszen) 111
A tojás titkai -I M
Lágy tojás
Kemény tojás
Tükörtojás i.■
Diétás tükörtojás 1'►
Rántotta qu
Púpos rántotta 1,►
Kínai rántotta
Omlett
Buggyantott tojás II I I
Tejfölös tojás 111
Tojáspörkölt 111
Meleg töltött tojás 1 I
Hideg töltött tojás 'N
Tojásvagdalt 'I I
A burgonya titkai 1/
Krumplipüré 54
Krumplisaláta
A hagyma titkai


Vendégváró póréhagyma 57
A tej titkai 57
A liszt titkai 59
A mai háziasszony titkos titkai 60
Leégett a hús 60
Égett a sütemény, a torta 60
Kozmás a leves, a főzelék 60
Elsóztam a levest 61
Sós a hús 61
Savanyú a leves 62
Juj! Megégettem a kezem! 62
A pénz és az idő titkaí 62
Kínai csirkeszárny 64
Kínai békefalat 64
Hogy gyorsabban elkészüljön! 64
Gomba-„pillanatrecept" 66
További olcsó és gyors ételajánlatok 67
Lábatlan csirke 67
Sterc 67
Hajdúkása 67
Pászkavelő 67
Piros-fehér-zöld 67
Maradék? — Az nálunk nincs! 68
Mit csináljunk a maradék húsokkal? 69
Húskrokett (ropogós) 69
Húspuding 69
Édesanyám emlékezetes, jó, töltött palacsintája 69
Hortobágyi húsos palacsinta 70
Pástétom főtt húsból 70
Becsinált leves 70
Töltött krumplislepény 70
Amikor a főzelék megmarad 71
Ránk szárad a köret 71
Édességmaradékok 72

LEVESEK 73


Macesz-, avagy pászkagombóc 101
Tört galuska — nokedli I 0,,
Reszelt tészta 1W
Csipetke 1W
Vajgaluska 104
Sült borsóka 104
Egyéb levesbetétek 104

KÖRETEK 105
Burgonyaköretek 105
Sós vízben főtt krumpli 105
Petrezselymes burgonya 105
Sajtos burgonya 105
Krumplipüré 105
Pirított burgonya 106
Hagymás krumpli 106
Rósejbni 106
Hasábburgonya — szalmakrumpli 106
Krokett, avagy pofézli 106
Tócsni 107
Burgonyapecsenye 107
Rizs- és egyéb köretek 107
Párolt rizs 108
Paradicsomos rizs 108
Rizsköret olaszosan 108
Tarhonyaköret 108
Hajdúkása 109
Köretek zöldségfélékből 109
Angolos zöldségköretek 109
Parajlepény 110
A kukorica mint lírai kitérő 110
Puliszka 111
Kukoricaprósza 112
Főzelékek — másképpen 112
Podlupka, azaz karalábélevél 112
Tőtike, azaz töltött karalábélevél 113


Karalábéfőzelék és -leves 113
Töltött karalábé 113
Rakott karalábé (rizzsel meg egyebekkel) 113
Bundás és rántott karalábészeletek 114
A bab, borsó és lencse dicsérete 114
Főzelékek és húsfélék közt 115
Őfelsége, a káposzta 117
Téli töltött káposzta 117
Nyári töltött káposzta 117
Ínséges idők töltött káposztája 118
Erdélyi káposzták 119
Erdélyi lucskos káposzta 119
Székelykáposzta, avagy székelygulyás 119
Kolozsvári rakott káposzta 120
Főzelékek édes káposztából 120
Párolt káposzták 121
Vadász káposzta 121
Rizses vagy tarhonyás káposzta 122
Buba galuskás káposztája 122
Káposztás trepanka 122
Padlizsán, tojásgyümölcs, avagy törökparadicsom 122
Padlizsán törökösen 124
Padlizsán rizzsel 124
Padlizsánkrém 124
Olasz melancani 125
Gizi padlizsánreceptje 125
Sajttal rakott padlizsán 125
Hagymareceptek 126
Nyers hagyma áztatva 126
Mustáros hagyma 126
Zöldhagymaszár-saláta 127
Hagymatokány 127
Erdélyi hagymatokány 127
Hagymaleves I 127
Hagymaleves II 128
Hagymaleves III 128


Zeller keveréshez 111
Pikáns padlizsánsaláta 111
Kevert saláták 11Á
Kovászosuborka-saláta I
Judit friss keveréke 117
Mai ötletsalátám 111
Rizssaláták 117
Főtt-tészta-saláta I Ni
Grízsaláta 158
Jeruzsálemi zöldségsaláta 158
Pároltsárgarépa-saláta 15,4
Hagymasaláták 15N
Nyers hagymasaláta 158
Zöldhagyma szára 15')
Pórésaláta egyszerűen 15')
Száraz hüvelyessaláták 15')
S zárazbabs aláta 15')
Szójababsaláta 159
Babsaláta egyszerűen 160
Lencsesaláta 16(1
Gyümölcssaláták 1 60
Almasaláta 161
Ínyenc almasaláta 161
Almasaláta mézzel 161
Almasaláta joghurttal 161
Baracksaláta 161
Barack- és dinnyesaláta 162
Téli gyümölcssaláta 162
Nyári vegyes gyümölcssaláta 162
Izraeli gyümölcssaláta 162
Banánsaláta 162
Salátalevek, salátaöntetek ' 163
Dresszingek, mártogatók vagy dippek 163
Páclé 164
Majonéz 164
Zöld majonéz 164

280


Olcsó majonéz 166
Hamis, azaz tartármajonéz 166
Alapöntetek 166
Francia salátaolaj 167
Olasz salátamártás 167
Angolmártás 167
Élesztőmártás 167
Hideg tormamártás 168
Bolognai mártás, avagy pizzaszósz 168
Ketchup (Rézi receptje szerint) 168
Fűszer- és gyümölcsecetek — háziasan 168
Tárkonyecet 170
Borecet 170
Gyümölcsecetek 170
Almahéjecet 170
Korpacibere 170
Szörpök 171
Egresszörp 171
Málnaszörp 171
Ribizliszörp 172
Bodzaszörp (télire) 172
Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra) 173
Rózsaszörp 173
Gyümölcsszörpök általános készítése nyersen 173
Eper, málna, ribizke, szeder 173
Rostos gyümölcslevek 173
Kenőkék 174
Körözött 175
Túrókrémek 175
Sajtkrém 175
Tormás krémsajt 176
Tejfölös habarcs 176
Juhtúrós zöld vaj 176
Töpörtyűkrém 176
Mari kenőkéi 176
Géza májpástétoma 177

281


Színes vajak 171
Zsidótojás 178
Tojáskenőke forrón 178
Pecsenyezsír 178
„Libamáj"-kenőke 17o)
Húskonzervek „dúsítása" kenőkévé 179
Paradicsomkrém 179
Szójapástétom 17')
Lencsepástétom 179
Hanasz 1811
Itt jönnek a csemegék
Dunai kaviár 18(" ) I
Pannon kaviár 18(1
Velő tökmagból 18I
Élesztős velőpástétom 181
Itt vannak a csodálatos zakuszkák! 182
Erdélyi zakuszka 182
Bukaresti zakuszka 182
Kidei zakuszka 182

KONYHAKERT A LEVEGŐBEN 18.1

ERDŐ-MEZŐ AJÁNDÉKA 185
Egyéb salátafélék, zöldlevelek 185
Aranyat versenyző saláta 185
Vadvirágsaláta 185
Csalánsaláta I 86
Pitypangsaláta 18h
Porcsinsaláta 186
Mezei levesek és egyebek 186
Bogyók — befőttek 187
A gombák világa 188
Szelíd és vad teák 189
Teák és főzetek készítése 19(1
Közismert teák és főzetek 1,)1
Hársfa, bodza, akác 1()I

282


Kamilla 191
Dióhéj, cseresznye- és meggyszár 191
Hagymalevél 192
Csipkebogyó 192
Szárított-feketebodza-tea 193
Kökényvirágtea fogyókúrához 193
Berkenyevirág-tea 193
Csalántea 193

TÉSZTÁK 194
Gyúrt és főtt tészták 194
Gyúrt tészta 194
Diós, illetve mákos tészta 195
Sajtos tészta 195
Darás tészta 196
Túrós csusza 196
Krumplis tészta (grenadírmars) 196
Káposztás kocka 196
Erzsi káposztás kockája 197
Fokhagymás-tejfölös főtt tészta 197
Olasz szarvacskatészta 197
Spagetti magyarosan 198
Makaróni olaszosan 198
Kedvenceink: a palacsinták 198
Palacsintatészta 198
Kelt palacsinta 199
Gundel palacsinta 199
Csúsztatott palacsinta 200
Sós krumplis palacsinta 200
Sonkás palaCsinta 201
Teflonos palacsinta 201
Káposztás palacsinta 201
Májkrémmel töltött palacsinta 201
Sörkorcsolya-palacsinta 202
Krumplikrémmel töltött palacsinta 202
Hortobágyi húsos palacsinta 202

283


Darált marhahússal töltött palacsinta 202
A pogácsák: ezek is a kedvenceink 203
Mandulás pogácsa 203
Sajtos pogácsa 203
Vajas pogácsa 204
Krumplis pogácsa 204
Tehéntúró-pogácsa 204
Egyszerű túrópogácsa 204
Füstölt sajtos pogácsa 204
Töpörtyűs pogácsa 205
Morzsák — császáriak 205
Császármorzsa darából 205
Császármorzsa lisztből 206
Búzadara pirítva 206
Vendégváró sós sütemények 207
Káposztás hasé 207
Gombával töltött leveles 208
Sonkás kifli 208
Virslis rolni 208
Sajtkrémes korongok 208
Sütemények magasiskolája 209
Poronyú, azaz omlós tészták 209
Alaptészta 210
Finom linzertorta 210
...és még mi minden 211
Olcsó, könnyen elkészíthető sütemények 211
„Esztike" leveles-hájas tészta 211
A világ legfinomabb sósrudacskája 211
Anyám villánigyors süteménye 212
Almás pite 212
Vizes piskóta, 213
Egyszerű gyümölcslepény 213
Kakaós lepény 213
Kevert gyümölcsös lepény 214
Zsófi süteménye . 214
Szegényember süteménye 214

284


Egyszerű rétes 214
Készen vásárolt réteslap 214
Rétes- meg — más töltelékek 215
A tortákról 216
Tortalapsütés 216
Tortabevonó 216
Tortadíszítés 217
Habsütemények 217
Gyümölcsös sütemény 217
Túrófánkocskák 217
Habcsók, hólabda, habkoszorúk 218
Gyümölcshab 218
Habfelfújt 218
Diós csók Bertha módra 219
Krémek — krémszerűségek 220
Citromkrém 220
Madártej 220
Egyszerű különlegességek 222
Macskagombóc 222
Karlsbadi torta 222
Citromkrémes ostyaszeletek 222
Rézi csokoládés őzgerince 222
Fagylaltok 223
Gyümölcsfagylaltok 223
Vaníliafagylalt 223
Csokoládéfagylalt 224
Kakaófagylalt 224
Karamellfagylalt 224

FOGYNI KÉNE — DE HOGYAN? 225

A VENDÉGLÁTÁS TITKAI 231
Anyáink uzsonnái 233
Franciaasztal 233
Ünnepi tálalás, díszítés 234
Flambírozás és egyéb fifikák 234

285


Készülődés az ünnepre
Karácsonyi sütemények — régen 2.11 I
Fehér mandulás koszorú 2.111
Fehér habkosaracskák 2.111
Ünnepi sáfrányos kalács 2,1 I
Szaloncukor 21 I
Mézeskalács-figurák 2.1 '
Díszítőmáz
Mézestészta 2,16
Cukorjég 216
Mézescsók 2•1t,

ÖT ÉV MÚLTÁN 2,1►
Fasírozott -- hús nélkül 21►
Édeskáposzta-főzelék 2,1N
Sajtos almafánk 2,1
Töltött rizsfánk 2,1►+
Citromjava 24')
Puliszka-polenta változatok
A gombákról .,(1
Új spenótreceptek
Szilvia spenótreceptje
Spenótos galuska É '
Kalandjaim Gizi barátnőm főztjével
A krémekhez, kenőkékhez — királyi hozzátoldás ,I
Zöldreceptek, melyeket most tanultam
Cukkini, padlizsán finoman
Rakott tök
Piros galuska 2Nc,
Levesbevalók 251
Zolika török sajtkrémje 2$7
A világ legcsodálatosabb krumplilevese 239
Savanyítás—savanyúság .. 239
Almaecet . 281
Lusta asszony rétese 281
Új tapasZtalataim a húsokkal 281

286


Annácska mézes csirkéje 261
Mézes csirke 262
Rokfortsajtos mártás 262
Zolika görög gyrosa 262
Elő-utószó 263
Mesterkurzus 264

UTÓSZÓ (Szilárd Gabriella) 266

Polcz Alaine

1922 - 2007
Dr. Polcz Alaine (Kolozsvár, 1922. október 7. – Budapest, 2007. szeptember 20.) magyar pszichológus, írónő, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója, Mészöly Miklós Kossuth-díjas magyar író felesége.

Polcz Alaine  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 800 Ft 1 440 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
4 000 Ft 3 200 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...