Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Fűszerek könyve Étel- és italízesítők ismertetése, termesztése és a fűszerezés gyakorlata

Fűszerek könyve - Romváry Vilmos - Régikönyvek
Fűszerek könyve - Régikönyvek Fűszerek könyve - Régikönyvek Fűszerek könyve - Régikönyvek
(2 vélemény)

„… ​A hajóút 1519. szeptember 20-án kezdődött és az öt spanyol vitorlás alkotta flottából csak egyikük érte el – fedélzetén 18 emberrel – 1522. szeptember 6-án a hazai partokat. A hajó belseje azonban óriási vagyont, azaz 700 mázsa fűszert rejtegetett.” Egy villanás a történelemből! A hires Magellán-expedició tragédiája és a tragédiában is siker: a világ legaromásabb fűszereivel gazdagodott Európa. S mindez akkor történt, amikor a borsot – mint a legértékesebb fűszert – a magyar patikáriusok aranymérlegen mérték és méregdrágán vásárolták lakomáikhoz a gazdagok. Pillantsunk bele egy XVI. századbeli kéziratos könyvecskébe, „Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönyvé”-be. Szinte elöntött a fűszeráradat: „Tehénhús fokhagymás kaszás lével; tehénhús tiszta borssal, kukreittel; tehénhúspecsenye fenyőmaggal, murokkal, répával; vaddisznósült sóban, kakukkfűvel, vadalmával, ecettel, vöröshagymával, zsályával, majorannával, musttal, murokkal…” Az izeknek és illatoknak szinte végtelen sora! És vajon hol tartunk ma? Élünk-e a századokon át felhalmozódott fűszergazdagsággal? Dr. Buga László, közismert orvosi tanácsadónk, e könyv ajánló oldalain nem éppen igenlő választ ad: „Ahogy a történelmi fűszerek között csatangolok, az az érzésem, hogy a hires magyar konyha sokféle ize napjainkban kissé elszegényedett, megkopott. Mintha a szakácsok és gazdasszonyok megfeledkeztek volna róluk.” A könyv szerzője még rá is dupláz: „Fűszereink nagy részét nagyanyáink nemcsak hogy ismerték, hanem kertjükben termesztették is. Ma azonban a boltban vásárolt borson, köményen, hagymán, petrezselymen, babérlevélen, majorannán kivül alig ismerünk más izesitőt.” Nem használjuk ki tehát lehetőségeinket. A fűszerválaszték ma újra óriási, csak éppen nem tudunk róla. A könyv célja az, hogy részletesen ismertesse a kiváló, de elfelejtett, a meglevő, de helytelenül használt, az új és ezért még ismeretlen fűszerféléket és a fűszerezés tudományát. Olvasóink mindent megtalálnak itt, amit a fűszerekről, fűszerkeverékekről tudni jó: eredetüket, jellemzőiket, tulajdonságaikat, felhasználási lehetőségeiket, termesztésüket. Megismerkedhetnek a különböző pácokkal, mártásokkal, izesitőkkel, a fűszeres növényi ecetek összetételével, elkészitésével, használatával és tanácsokat kapnak fűszeres italok keverésére is. A könyv harmadik kiadását a szerző jelentősen átdolgozta és kibővitette. Néhány új növényt közöl, részletesen tájékoztat a fűszernövények házi termesztésével és tartósitásával kapcsolatos teendőkről. A modern táplálkozáshoz jó tanácsokat adnak az újonnan megirt fejezetek: „Korszerű ételek – korszerű ételizesités”, „A méz, mint izesitő”, „Fűszernövények a szépség szolgálatában”. Mindezeken túl sok új receptet és ötletet találunk az átdolgozott műben. Ajánljuk minden háziasszonynak, diétás étrendű embertársunknak, a vendéglők és nagy éttermek szakácsainak, konyhafőnökeinek és a vendéglátóipar más szakembereinek.

Illusztrátorok:
Karmazsin Klára
Borító tervezők:
Gábor Péter
Kiadó:
Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás éve:
1979
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Ötödik kiadás
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9632301080
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
325 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.40kg
Kategória:
Tartalom

Aperitif 5 Kakukkfű 78
A fűszerezés öröme . . . . 9 Kapor 8 I
Kapri 83
Egy kis fűszertörténelem . 12 Kardamomi Sí
A jűszerekről általában . . 17 Kaszkarilla 87

A fűszerek hatóanyagairól . . 22 Kálmos 88
A fth.--rek vásárlása. tárolása Komló 91)
és cf.:készítése 26 Koriander 9I
Fűszertartó a konyhában . . 30 Kömény 93
A fils?erek helyes adagolása és Kurkuma 95
elké::tése 33 Lestyán 96
Éte!-, italfűszereink részletes Majoránna 98
ismertetése 37 Metélőhagyma 100
Angelika 38 Mustár 102
Angosztura 40 Narancshéj 104
Áfonya 41 Padlizsán 106
Ánizs 42 Paprika 108
Babérlevél 45 Paradicsom 112
Bazsalikom 47 Pasztinák I15
Boróka 49 Petrezselyem 116
Bors 51 Rebarbara 118
Borsikafű 54 Retek 120
Borsmenta 56 Római kömény 121
Cayenni bors 58 Rozmaring 122
Citrom 59 Sáfrány 125
Citromfű 61 Sáfrányos szeklice 126
Csillagánizs 62 Szagosmüge 128
Édes kömény 64 Szegfűbors 129
Fahéj 66 Szegfűszeg 131
Fehér üröm 67 Szerecsendió 133
Fekete üröm 69 Szurokfű 134
Fokhagyma 70 Tárkony 136
Galanga 73 Torma 138
Grape fruit 74 Turbolya 140
Gyömbér 75 Vanília 141
Izsóp 77 Vasfű . .... 143

324


Vöröshagyma 145 Alufóliás ételek 230
Zeller 147 Grillételck 232
Zsálya 149 Húsételek 238
Fűszernövények a kiskertben Halételek 244
és az ablakban I51 Sajtos ételek 247
Fűszernövények házi tartósí- Saláták 250
Baba- és gyermekételek . . . 256
tása 162
Fűszerkeverékek 171 Diétás fűszerezési tanácsok . 260

Fűszeres pácuk pácolások . 181 A fűszerek mint italalapanya-
gok 269
Néhány szó a divatos fűszer-
mártásokról 187 Likőrök, pálinkák 273
Gyümölcsborok, bólék, sörök 276
Az ételizesítőkrGl 201 Hűsítő italok 278

A gomba is fűszer 205 Kávék 279

Legyünk óvatosak a sózással! . 210 A méz mint ízesitó 280

Fűszeres növényi ecetek . 214 Fűszerkalauz 284

Ízesített konyhaecetek . 214 Mihez — mit? 285
Borecetek 216 Mit — mihez? 292
Egyéb ecetek 217 Hasznos konyhai tanácsok 298
Korszerű ételek — korszerű
Fűszernövények a szépség
ételizesités 219
Új típusú és hagyományos szolgálatában 306
levesek 219 Irodalomjegyzék 310

Konzervételek 222 Mit. hol keressünk? . . 311

Mirelite gyorsfagyasztott éte-
lek 226

Romváry Vilmos

Romváry Vilmos  további könyvei

10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 300 Ft 1 170 Ft
10%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1976Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat) 2015.10.18. 8:56

    Sok fűszert és használatát e könyv által ismertem meg. Jól használhatóak a receptjei, a gyógyteái. Az ismert és kevésbé ismert fűszerek és gyógynövények megismerésében nagy segítségemre volt.

  • (1976Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat) 2015.10.13. 8:53

    A könyvnek nagy hasznát vettem az általam már ismert és nem ismert különleges fűszerek megismeréséhez. Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kipróbálni új ízeket.