Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

G.

G. - Berger, John - Régikönyvek
(1 vélemény)

John Berger öt regénnyel a háta mögött a modern angol irodalom legjelesebbjei közé számít - noha eredetileg művészettörténészként szerzett hírnevet. A G. a világirodalom egyik örökkön visszatérő, nagy témája, a Don Juan-motívum újraértelmezése. G. a főszereplő, azaz Don Giovanni reinkarnációja 1886-ban, négy évvel Garibaldi halála után jön a világra egy Európában utazgató gazdag és emancipált amerikai nő és egy levernói nagykereskedő törvénytelen gyermekeként. Vándorlásai közben élete összefonódik a múlt és jelen történelmének eseményeivel, a vég az osztrák-magyar Triesztben éri utol, ahol eljön érte a Kővendég. G. látszólag passzív, mégis valósággal az életerő forrása, nem személy, hanem mítosz. John Berger értelmezése szerint a szabadság princípiumát testesíti meg, pillantása felszabadítja a meghódított nőkben rejtett valódi énjüket, kiszabadítja őket abból a testi-lelki kényszerzubbonyból, amelybe a polgár erkölcse és társadalma kényszeríti birtoktárggyá alázott asszonyát. John Berger írói célkitűzése: megérteni és elemeire bontani az emberek viselkedését és a történelmi folyamatokat, külön-külön szemügyre venni a létezés társadalmi, biológiai és lélektani csavarjait, fogaskerekeit - és megtalálni mindegyikre az egyedül pontos, semmi mással nem helyettesíthető szót, mert hiszen ez a világ megértésének a titka.

Fordítók:
András T.László
Kiadó:
Európa
Kiadás éve:
1976
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9630705419
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
388 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.50cm, Magasság: 20.50cm
Súly:
0.40kg
Kategória:

Berger, John

Berger, John  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 200 Ft
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1995
Antikvár könyv
3 500 Ft 2 450 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • (1982Európa Könyvkiadó) 2021. 04. 29. 6:50

    Különleges a viszonyom a posztmodernekkel, van amelyik tetszik, s van olyan is, amit szinte kínszenvedés elolvasnom. Ilyen ez a könyv is, a néhány éve elhunyt John Berger pikareszk jellegű kísérleti regénye, a G. amely 1972-ben jelent meg. Ezt most újrakezdtem, mert egykor már olvasgattam belőle. Szóval Berger e szokatlan című regénye, – bár a nemzetközi pozitív szakmai vélekedés szerint elnyerte az 1972-es Booker-díjat –, de nekem nemigen jött be. A helyenként gyönyörű, de lényegtelen részletek zavarják a megértést. Egy modern regény, egy Don Juan feldolgozás, amely 1898-ban, azaz a múlt századfordulón játszódik. Így nem az én világom.