Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gótikus építészet és skolasztikus gondolkodás

Gótikus építészet és skolasztikus gondolkodás - Panofsky, Erwin - Régikönyvek
(1 vélemény)

A történész óhatatlanul is arra kényszerül, hogy anyagát "korszakokra" tagolja, melyeket az Oxford szótár szabatosan "a történelemnek egymástól elkülöníthető szeleteiként" határoz meg. Megkülönböztetni csakis úgy lehet e szakaszokat, ha van némi egyéniségük, ha pedig a történetíró nemcsak föltételezi, de igazolni is kívánja ezt az egységet, akkor föltétlenül belső hasonlóságokat kell fölfedeznie olyan nyilvánvaló módon különnemű jelenségekben, mint a művészetek, az irodalom, a bölcseleti irányzatok, társadalmi avagy politikai irányzatok, vallásos mozgalmak és így tovább. Bármennyire is üdvözlendő, sőt elkerülhetetlen is önmagában e törekvés, a "párhuzamoknak" olyan hajszolásához vezetett, mely túlzottan is nyilvánvaló kockázattal jár. Senki sem birkózhat meg egy meglehetősen korlátozott területnél többel: mindenkinek hiányos és gyakran másodkézből való ismeretekkel kell beérnie, ha ultra crepidam (saját területén túl) merészkedik. Kevesen tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy figyelmen kívül hagyják, avagy kissé kiigazítsák, a nem párhuzamosan futó vonalakat, s még a ténylegesen létező párhuzamosság sem elégít ki bennünket, ha nem sejtjük az okát. Nem csoda tehát, ha mind a művészet, mind a bölcselet történetíróit szükségszerűen gyanakvás fogja el, amidőn valaki újból szerény kísérletet tesz arra, hogy összefüggésbe hozza egymással a gótikus építészetet és a skolasztikus gondolkodást. Ha azonban félretesszük egy pillanatra a belső hasonlóságokat, kézzelfogható és aligha véletlenszerű egybeesést vehetünk észre a gótikus építészet és a skolasztikus gondolkodás között az idő és a tér tisztán tényszerű tartományában. Olyannyira elhanyagolhatatlan ez az egybeesés, hogy a középkori bölcselet történetírói minden külső meggondolás nélkül is arra kényszerültek, hogy anyagukat pontosan úgy korszakolják, mint a művészettörténészek a sajátjukat.

Fordítók:
Szegedy-Maszák Mihály
Kiadó:
Corvina Kiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth Nyomda
ISBN:
9631322157
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
95
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 12.00cm, Magasság: 18.00cm
Kategória:

Panofsky, Erwin

1892 - 1968
Erwin Panofsky (Hannover, 1892. március 30. – New York, 1968. március 14.) német művészettörténész.

Panofsky, Erwin  további könyvei

80%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1961
Antikvár könyv
1 100 Ft 770 Ft
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 200 Ft 840 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2021. 06. 28. 21:13

    Mindenképpen ajánlom a könyvet az építészet és történelem kedvelőknek. Nem egyszerű olvasmány, de a végén egy zseniális képet kapunk a sok kis mozaik kockákból.