Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gyalog a baloldalon

Gyalog a baloldalon - Dénes Zsófia - Régikönyvek
(0 vélemény)

A ​nyolcvanéves írónő életrajzregényének már megjelent első részében – az Egyszeri kaland-ban – kisgyermek korától az első világháború kitöréséig terjedő időszak élményanyagát gyűjtötte össze. A mostani második rész történelmileg és társadalmilag is egy sokkal izgalmasabb, bonyolultabb kort, az első világháborút, és az ezt követő forradalmat, a Tanácsköztársaság és a forradalom elbukását követő fehérterror kezdetének időszakát eleveníti meg, hasonló színes, gazdag élményanyagon keresztül. Az asszonyi élet tükrében kibontakozik előttünk a történelmi események krónikásaként a szilárd szemléletű, az emberért felelősséget érző, haladó gondolkodású, fiatal újságírónő, aki szenvedélyes szerelmese hivatásának. Anyagi és társadalmi helyzetével szemben hivatása és hivatástudata szinte anakronizmusnak hat, hiszen élhetne gondtalanul, sőt fényűzően is – második férje egy előkelő, gazdag török bej, aki a háborús évek gazdasági összeomlása közepette is kiváltságos vagyoni helyzetben van. A fiatal Dénes Zsófia azonban rendíthetetlenül és lelkesen menetel „gyalog a baloldalon”, szegénygondozóként járja a nyomortanyákat, önkéntes ápolónőként a sebesült katonákkal zsúfolt kórházakat, tollával harcol az imperialista háború ellen, a szerencsétlen áldozat, a nép felemeléséért. Tanulmányokat ír, és előadásokat tart, fáradhatatlan a haladó művészetek hazai és külföldi művelőinek ismertetésében. A Tanácsköztársaság bukását követő fehérterror a „számonkérés” legelején utána is kinyújtja karmait, de a fiatal írónő hű marad eszméihez, önmagához, s vállalja a küzdelmeket, mint annyi más a legjobbjaink közül, emigrációba vonul. Mindezek mellett az írónő élete színpadán továbbra is megjelenik korának nem egy híres embere: művésze, írója, tudósa és más történelmi személyisége, mélyen jellemző megjelenítéssel. A lázban elmondott életregény hol egyéni, hol az emberiség közös fájdalmaival és örömeivel – vibrálásával és víziószerűségével –, izgalmas, feszült légkörével maradandó élményt nyújt az olvasónak.

Kiadó:
Gondolat
Kiadás éve:
1980
Kiadás helye:
Budapest
ISBN:
9632808878
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
534 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 18.50cm
Súly:
0.46kg
Kategória:

Dénes Zsófia

1885 - 1987
Dénes Zsófia (Budapest, 1885. január 14. – Budapest, 1987. január 23.) író, újságíró, József Attila-díjas (1981). A Budapesti Tudományegyetemen folytatott irodalmi és művészettörténeti tanulmányokat. Ady Endre egykori menyasszonya, majd barátja és életének krónikása.

Dénes Zsófia  további könyvei

El ne lopd a léniát - Dénes Zsófia - Régikönyvek
20%
600 Ft 480 Ft (20%)
Antikvár könyv
600 Ft
Antikvár könyv
Zrínyi Ilona - Dénes Zsófia - Régikönyvek
10%
Kiadás éve: 1974
600 Ft 540 Ft (10%)
Antikvár könyv

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...