Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gyertyafénykeringő

Gyertyafénykeringő - Csengey Dénes - Régikönyvek
(1 vélemény)

Csengey ​Dénes a fiatal írónemzedék egyik legtehetségesebb esszeistája, szépirója első novelláskötetében olyan intellektuális készentlétről s egyben olyan élénk metaforikus képzeletről tesz tanúbizonyságot, ami napjaink magyar irodalmában egyre ritkább jelenség. Novellái, melyek a népi irodalom legjobb hagyományaiban gyökereznek, az emberi élet határhelyzeteit, a történelem és a magánélet gyűjtőpontjait: a háború, a politikai fordulatok és a magány, a kielégítetlen vágyak és indulatok, a halálos betegségek pillanatait sűrítik egybe, szürrealisztikus víziókat vegyeítenek súlyos naturalizmussal, s a kettő sajátos keverékeként aprólékosan konkrét, mégis látomásos, expresszív próza keletkezik. Lidérces hangulatú drámai írásaiban Csengey Dénes családi történelemi kötődéseiről, hovatartozásáról, elhívatott igazságkereséséről vall emberi sorsok, tragédiák rajzában, s a reménytelen életek, reménytelen helyzetek tragikumával nem tud és nem akar mást szembeszegezni. mint az erkölcsi imperativuszba vetett hitét a részvét, a szenvedés iránt.

Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1987
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Alföldi Nyomda
ISBN:
9631537129
Kötés típusa:
ragasztott papír
Terjedelem:
223
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 11.00cm, Magasság: 19.50cm
Kategória:

Csengey Dénes

1953 - 1991
Csengey Dénes (Szekszárd, 1953. január 24. – Budapest, 1991. április 8.) író, politikus.

Csengey Dénes  további könyvei

akár 10%
Hűségpont:
 
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1988
Antikvár könyv
600 Ft
akár 40%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 03. 24. 19:17

    Csengey Dénes méltatlanul elfeledett írónk. Ez a kötete a sajnos torzóban maradt prózai életmű kezdő darabja. Már itt is jól látszik, hogy nem mindennapi tollforgatóval van dolgunk, aki a társadalmi mobilizációs létrán való le-föl járkálás során szerzett sebeket, hegeket, emlékeket egészen egyedi módon képes megjeleníteni, átadni, leírni. Úgy beszél a munkás-plebejus-értelmiségi sorsról, hogy közben nagyvásznon tárul elénk a megszaggatott 20. század kisemberének kálváriája. Ott van a helye a legnagyobbak között!