Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] Szerkesztő-tulajdonos: Poor Imre.

Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Poor Imre (szerk.) - Régikönyvek
Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861). [Teljes.] - Régikönyvek
(0 vélemény)

[Folyóirat] Gyógyászat. Az orvostudomány hazai és külföldi fejlődésének, különösen a gyógygyakorlatnak közlönye. Szerkesztő-tulajdonos: Poor Imre. I. évfolyam, 1–52. szám. (1861. január 5. – 1861. december 28.). Pest, 1861. (Müller Emil ny., Pest – Kir. Magyar Tudomány-egyetem ny., Buda). [3]–12 + 1114 p. A Gyógyászat néven alapított orvosi folyóirat 1861–1944 között jelent meg Pesten. A szakhetilapot – az 1857–1859 között az Orvosi Hetilapnál társszerkesztőként közreműködő – Poór Imre alapította, miután tudománypolitikai nézeteltérései támadtak a korábban indult lap szerkesztőjével, Markusovszky Lajossal. Az Orvosi Hetilap és a Gyógyászat párhuzamos megjelenése a kimondatlan rivalizálás ellenére kimondottan jót tett az orvostudománynak, hiszen a hazai és külföldi eredmények ismertetésére immár több csatorna is rendelkezésre állt. A Gyógyászat folyóirat nem csupán a szűk értelemben vett belgyógyászat és sebészet híreit és cikkeit közli, hanem egyben jó tájékoztatást nyújt a mentalitástörténetről is. Így például már az első évfolyamban is szemügyre vehető a dohányzás ártalmasságáról vagy ártalmatlanságáról folytatott vita, amely vita a korban még döntetlenre állt. A Gyógyászat folyóirat első évfolyama ismerteti Semmelweis gyermekágyi kutatásait magyar nyelven, de ez első évfolyam számol be a politikai közvéleményt alaposan felkavaró Teleki László-(ön)gyilkosságról is, melynek boncolási jegyzőkönyvét közzéteszi az 1861. évi 19. lapszám. A szakcikkek közül jó néhány mentalitástörténeti dokumentumként is helyt áll: így például a férfi nemzésképtelenséget vizsgáló cikk (13. lapszám) korjellemző érveléstechnikája figyelemreméltó, a több részben közölt „Mi okoz a nőkben meddőséget?” című szakcikk érvkészlete szintén sajátosnak mondható. Értékes adatokkal szolgál a pesti közegészségügyi viszonyokról jó néhány korabeli felmérés, és a szigorú értelemben vett szaktudományos cikkeken túl jut hely a lapokon orvostörténeti tanulmányoknak, illetve orvosi célzatú útleírásra is. Néhány oldalon aláhúzások, halvány széljegyzetek, néhány íven foxing. A belív két oldalán régi gyűjteményi bélyegzés. Példányunkból a címlap hiányzik, de ezt leszámítva teljes, beleértve a részletes tartalommutatót is. Aranyozott gerincű, korabeli félvászon kötésben, márványmintás festésű lapszélekkel. Jó példány. Ritka!

Kiadás éve:
1861
Kiadás helye:
Pest
Nyomda:
Müller Emil könyvnyomdája
Kötés típusa:
aranyozott gerincű félvászon
Terjedelem:
1114
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 25.00cm
Kategória:

Poor Imre (szerk.)

Poor Imre (szerk.)  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
10%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
2 000 Ft 1 800 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...