Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Gyümölcstárolás

Gyümölcstárolás - Dr. Sass Pál - Régikönyvek
Gyümölcstárolás - Régikönyvek Gyümölcstárolás - Régikönyvek Gyümölcstárolás - Régikönyvek Gyümölcstárolás - Régikönyvek Gyümölcstárolás - Régikönyvek Gyümölcstárolás - Régikönyvek
(2 vélemény)

A gyümölcstermesztési ágazat legdinamikusabban fejlődő része a tárolás és a piaci előkészítés. A megtermelt gyümölcs egy részét frissen fogyasztjuk, a másik részét télre eltesszük (kompótnak, lekvárnak) vagy tároljuk, így gondoskodunk a téli gyümölcsszükségletünkről. A sikeres tároláshoz ismerni kell a fajták érzékenységét, a művelési módok hatását, a gyümölcs beltartalmát, az érés biokémiáját stb. Ezek alapján kell eldöntenünk a tárolás módját és technológiáját illetően, hogy minél kevesebb legyen a tárolási veszteség.

Illusztrátorok:
Temesvári Kálmánné
Borító tervezők:
Kiss István
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1986
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632322681
Kötés típusa:
fűzött kemény papír
Terjedelem:
486 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Kategória:
Néhány szó a könyvről 5

A tárolás fejlődése, helyzete és jelentősebb összefüggései 7
A gyümölcstárolás lényege, elterjedése, fontosabb kérdései 11

A gyümölcstárolás élettani alapjai 24
A gyümölcs fejlődése 24
Fajsúly, átlagtömeg és méret 27
Minőséget jelző további tényezők 31
Szín, színeződés, cser- és színanyagok 31
Nitrogéntartalmú vegyületek 36
Ásványianyag- és víztartalom 36
Szénhidrátok 40
Szerves savak 44
Illó-, aroma- és ízanyagok 47
Egyéb anyagok és minőséget jelző tényezők 53
A gyümölcs érése és légzése 56
Klimakterikus légzés 57
Etilén mint légzési hormon 62
A légzés további hormonális szabályozása 66
Érésmeghatározási módszerek 69
Alapszín 71
Fedőszín 72
Klorofilltartalom 72
Húskeménység 73
A gyümölcs leválása 81
A magvak színezettsége 82
Cukortartalom 82
Savtartalom 82
Etiléntartalom 82
Keményítőpróba 83
Klimakterikus légzésgörbe 87


Aromaanyagok képződése 87
T stádium 88
A teljes virágzástól a szedésig eltelt napok száma 89

A környezeti, illetve termőhelyi tényezők szerepe 93
Időjárás- vagy évjárathatás - 93
Komplexhatás 94
Hőmérséklet 105
Csapadék 108
A termőhely hatása 109
Makro- és mikro-termőhelyhatás 109-
A domborzat és a terület fekvése 116
Talajadottságok 117
Komplexhatás 117

Termesztési tényezők 122
Faj és fajta 122
Alany, koronaforma, művelésmód 133
Alany 133
Koronaforma 135
Művelésmód 137
Talajművelés 139
Trágyázás, tápanyagellátás 141
Nitrogén 142
Kálium 150
Kalcium 152
Foszfor 157
Magnézium 158
A NPK együttes hatása 159
Mikroelemek 160
Levél-, illetve lombtrágyázás 162
öntözés 163
Növényvédelem 164
Termőfelület- és termésszabályozás 165
Metszés 165
Termésátlag 167
Gyümölcsnagyság 172
A gyümölcs színeződése 167
Minőséget változtató, növekedést szabályozó vegyszerek 174
A szüret időpontja 179
Szüret és szállítás 188


Tárolási módok és eljárások 192

Egyszerű tárolás 192
'Gépi hűtésű vagy változatlan légterű tárolók 195
Fóliás tárolás F 196
Tárolás kis és nagy tartályládákban, illetve műanyag göngyölegekben 201
Megszakított tárolás 205
Ionizáló sugárzások felhasználása a tárolásban 207

Szabályozott légterű tárolás 213
A szabályozott légterű tárolás formái 216
Általános szabályozott légterű tárolás 217
Gyorsított szabályozott légterű tárolás 217
Késleltetett szabályozott légterű tárolás 219
Szabályozott légterű tárolás nagyon kis oxigéntartalmú levegőben 219
Szabályozott légterű tárolásgyors megszakítással 220
Változatlan légtérrel kombinált szabályozott légterű tárolás 221
Szabályozott légterű tárolás kezdetben nagyon kis oxigénnel 221
Szabályozott légterű tárolás az etilén mesterséges eltávolításával 221
Változatlan légterű tárolás előtti szabályozott légterű tárolás, illetve szén-dio-
xidhatás 221
Szén-dioxid-mentes légtér 223
Tárolás nitrogéngázban 923
Nyomás alatti vagy hipobár tárolás 224
Marcellin-féle diffűziás elemekből álló berendezés 226
A szabályozott légterű tárolás egyéb módjai 227
Szállítás szabályozott légtérben 229

Tárolási körülmények 231

Hőmérséklet 231
Fagyáspont 232
Tárolási hőmérséklet 234
Előhűtés 249
Lehűtési gyorsaság 250
Vizes előhűtés (hydr,ocooling) 252
Relatív páratartalom, légcsere 257
Páratartalom 257
Légcsere 263
A levegő összetétele _ 265
Tárolás előtti vegyszeres kezelések 276
Vegyszerfelhasználás az élettani betegségek csökkentésére 278
Vegyszerek használata a gombás betegségek ellen, meleg levegős és meleg vizes ke-
zelések 289
A gyümölcsök viaszolása 295

Előosztályozás 299
A tárolási idő hossza 330
Légszennyeződés a tárolóban 312


Tárolási veszteségek és betegségek 313
Apadási veszteség 314
Romlási veszteség 328
Élettani betegségek 328
Húsbarnulás 329'
evegesedés 344
Keserűfoltosodás 348
Héjbarnulás (szkaldosodás) 355
Jonathan-foltosodás 363
Egyéb foltosodáS1 betegségek 369'
Gombás betegségek 371
Lenticellarothadás 372'
Penicilliumos rothadás 373
Szürkepenészes rothadás 375
Moniliás rothadás 377
Alternáriás rothadás 383,
Fómás rothadás 383
Fehérpenészes rothadás 384
Magház-penészesedés 386
Tárolási varasodás 388
Egyéb gombás és baktériumos betegségek 389'
A gombás betegségek együttes vesztesége 389'
Összes veszteség, veszteség-összefüggések, -előrejelzés 394-
Összes veszteség 394
Veszteség-összefüggések 397
Veszteség-előrejelzés 402

M űszaki ismeretek, üzemeltetés 407

Tervezés 407
Építészet 408•
Hőszigeteles 410
Gázszigetelés 411
Gépészet, berendezések, eszközök 417
Gépek 418:
A légtér szabályozására szolgáló berendezések 420!
Mérőeszközök 429,
A légösszetétel mérése 430.
A hőmérséklet mérése 434
A páratartalom mérése 438:
A légmozgás mérése 443

A tárolással kapcsolatos további teendők 443
Tárolás előtti feladatok 443
A felügyeleti időszak munkái 446
Teendők a kitárolás idején 449


Fontosabb gyümölcseink rövid tárolástechnológiája 451Téli alma 451
1Téli alma 451
Téli körte 455
Cseresznye és meggy 459'
Kajszi 461)
Őszibarack 461
Szilva 461
Bogyósgyümölcsűek 462
Ribiszke 462
Szamóca 463
Málna és szeder 464
Köszméte 464
Csemegeszőlő 464

Irodalom 467

Dr. Sass Pál

Dr. Sass Pál  további könyvei

akár 30%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 100 Ft 880 Ft
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1957
Antikvár könyv
1 200 Ft 960 Ft

Az Ön ajánlója

Vélemények a könyvről

  • 2019. 10. 30. 9:22

    Akinek kertje van és szeretne tudni a termények tárolásáról, annak érdemes forgatnia.

  • 2019. 10. 30. 9:02

    Ma is hasznos lehet a tartalma