Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Határátlépések - Kulturális határok reprezentációi - Kulturális terek reprezentációi

Határátlépések - Kulturális határok reprezentációi - Kulturális terek reprezentációi - Csúri Károly; Mihály Csilla; Szabó Judit szerk. - Régikönyvek
(0 vélemény)

A kötet tanulmányai a tér szemantikája felől értelmezik újra a modernség közép-európai kultúráját. A kiválasztott szövegek egyrészt a modernség médiái, diskurzusai és szociális rendszerei által létesített terek történeti szerveződését és reprezentációját vizsgálják,másrészt betekintést engednek a térbeliséggel összefüggő kultúratudományos kutatások utóbbi évtizedekben megmutatkozó fellendülésébe. A kötetben olvashatunk a kulturális elhatárolódás megjelenítési formáiról (koloniális kiállítások, az egzotikum kultusza), illetve azokról a mediális eljárásokról (térképek, publikációs technikák), amelyek szabályrendszerek és határok kiszabásával nemzeti vagy egyéb kollektív identitások és az ezekhez kapcsolódó territoriális képzetek megformálását segítik elő. Ugyanakkor a szövegek a határok létesülésének folyamata mellett a határátlépés és a határokon átívelő kulturális közvetítés modern jelenségeinek (transznacionalitás, globális terek) is kitüntetett figyelmet szentelnek. A tanulmánykötet az elméleti és történeti tematika összekapcsolásának köszönhetően nemcsaka kulturális határokról alkotott elgondolásainkat, hanem az európai modernségről kialakított képünket is teljesebbé teszi.

Kiadó:
Gondolat Kiadói Kör
Kiadás éve:
2009
ISBN:
9789636931650
Terjedelem:
274 oldal

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...