Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Higiéne

Higiéne - Bakács Tibor - Régikönyvek
Higiéne - Régikönyvek Higiéne - Régikönyvek Higiéne - Régikönyvek Higiéne - Régikönyvek Higiéne - Régikönyvek Higiéne - Régikönyvek Higiéne - Régikönyvek
(0 vélemény)

Több év telt el "A higiéne tankönyve" megírása óta. 1960-ban - négy évvel ezelőtt - amikor ez a kézirat elkészült, még olyan tankönyvre volt szükség, egy olyan "Higiéne" összeállítást kellett elkészíteni, mely ezen a szakterületnek kb. 25 éves hiányait volt hivatva megszüntetni - mert a Darányi-féle tankönyv 1935-40-es megjelenése óta (kisebb részjegyzeteken kívül) - ilyen tárgyú oktatási anyag nem készült. Pedig a fejlődés a tudománynak talán éppen ezen a területén volt az elmúlt évtizedekben a leggyorsabb és a legnagyobb. Nemcsak azért, mert a modern hygiéne spectruma lényegesen szélesebb, mint a háború előttié volt, - hanem mert - a hazánkban végbement forradalmi társadalmi fejlődés nyomán - lehetőségei is hatalmasan megnőttek. Ezekről a lényegesen szélesebb alapokról - (melyek tehát nemcsak mennyiségileg voltak nagyobbak, - hanem a régihez képest szemléltetésükben is újak voltak, ezért minőségi fejlődést is jelentettek), - kellett a hygiéne új, korszerű oktatási anyagának összeállítását megkezdeni, - mégpedig úgy, hogy az egyidejűleg legyen: eklektikus és synthetikus is. A kézirat összeállításánál tehát, - nemcsak az orvostudomány területén végbement hatalmas fejlődést kellett szinte "naprakészen" követni, - hanem egy-egy fejlődési szakasz végén, - minél messzebb magunk elé pillantva, - synthesist is kellett tudni adni. Nem kis feladat megoldására vállalkozott tehát 1960-ban a tankönyvet megró szerzői kollektíva, amikor a kézirat megírását elvállalta. Fokozta még a nehézségeket, hogy a tankönyvnek ezek mellett egyidejűleg kellett biztosítani: a medikusoktatást és a szakvizsgára való felkészítést is - tehát ezen összeegyeztethető kettős célkitűzést kellett egy kéziraton belül kielégítenie.

Kiadó:
Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve:
1968
Kiadás helye:
Budapest
Kiadás:
Második kiadás
Nyomda:
Franklin Nyomda
Kötés típusa:
fűzött nyl kötés
Terjedelem:
657 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
1.40kg
Kategória:
Előszó 9
Jeney Endre: Általános higiéne (környezethigiéne)
A higiéne tárgyköre, feladata és viszonya az orvostudomáynok többi részéhez 15
A közegészségtan felosztása 16
Természetes és mesterséges környezet 17
A pavlovi szemlélet 17
A külső környzetet szerepe a biológiában 18
Bioszféra 18
Légkör (atmoszféra) 19
A légkör állandó alkotórészei 19
A levegő vegyi összetétele, oxigén-, nitrogén- és nemesgáztartalma 19
A levegő CO2 tartalma 20
Vendéganyagok a légkörben 21
A légkör nem állandó alkotórészei 23
A légkör gáznemű szennyező anyagai 23
A légkör cseppfolyós és szilárd alkotórészei - A légi plankton 27
Porártalmak 28
A levegő mikroorganizmusai 29
A levegő dezinficiálása 32
A szervezet porelháírtó és poremésztő képessége 32
A jó és elegendő levegő 35
A levegő fizikai állandóinak hatása az egészégre 35
A légnyomás 35
Hőártalmak. Hőpangás 38
Hidegártalmak 45
A levegő nedvessége 47
A légmozgás 50
Komfortérzés. Jólesőérzés 53
Sugárzások 57
A légköri elektromosság 66
Talaj (geoszféra, litoszféra) 69
A talaj fizikai szerkezete 71
A talaj hőmérséklete 72
A talajlevegő 73
A talajvíz 74
Élőlények a talajban 75
Víz (hidroszféra) 79
A víz körforgása a természetben 79
Vadosus vizek 79
Az emberi szervezet vízforgalma. Élettani vízszükségelt 81
A jó ivóvíz és a használati víz tulajdonásgai 81
A víz alkotórészei 82
A víz oldott alkotórészei 82
A víz lebegő alkotórészei. A plankton. A vízben előforduló baktériumok és egyéb élőlények 87
A víz javítása 89
A víz mechanikai tisztítása 89
Ivóvízvizsgálat 93
Milyen a kifogástalan ivóvíz? 93
Jégellátás. Jégellenőrzés 96
Az ásványvíz és a gyógyvíz ellenőrzése 97
Időjárás. Éghajlat 98
A trópusok közegészségügye 99
A mérsékelt égöüv éghajlata 100
A hideg égöv éghajlata 100
Aklimatizáció 102
Jeney Endre: Személyi higiéne és népbetegségek
Személyi higiéne 107
Higiénés törekvéseink eddigi mérlege 108
Tisztaság 108
Az egyén személyi higiénéje 109
A helyes életmód 109
A kültakaró higiénéje 111
A légzőszervek higiénéje 113
A keringési szervek higiénéje 114
Az emésztőszervek higiénéje. A száj és a fogak ápolása 115
Az érzékszervek higiénéje 118
A hőháztartás és a ruházat higiénéje 119
A ruházat szennyeződése és tisztítása 121
A szellemi élet higiénéje ("Mentálhigiéne") 121
A pihenls, üdülés és üdültetés egészésgügye 122
Belneológiai és balneohigiéne 123
A mozgászervek higiénéje. Testgyakorlás 124
A nemi élet higiénéje 125
Az öregkor higiénéje 126
Népbetegségek 127
A szív és az érrendszer betegségei 127
Rosszindulató daganatok 127
A gümőkór 128
Rheumás betegségek 129
Alkoholizmus, Izgató- és kábítószerek 130
A dohányzás 132
Gyolva 133
Bakács tibor: Településhigiéne
Az emer és környezete, mint biológiai egység 137
A településhigiéne feladata 145
A településhigiéne módszerei, célja, kapcsolata a társadalomtudományokkal 146
A települések levegőszennyezttsége mint egészségkárosító tényező. A megelőzés módjai 148
A városi klíma - mesterséges klíma 149
A levegőt szennyező anyagok 150
A levegőszennyezettség anyagcserehatása, valamint a felső légutakra és atüdőre kifejtett közvetlen hatása 150
A közlekedés égéstermékei mint egészségkárosítók 154
Közvetett egészségügyi károk 156
Városszellőzés 157
A levegőszennyeződés magyarországi adatai 158
A jelenlegi levegőhigiénés helyzet jellemzői 159
A budapesti levegő szennyezettsége 161
Területi megoszlás 161
A levegő időszakos változása 165
Carcinogen anyagok 167
A települések levegőjének egészségügyi védelme 167
A higiénés normák kialakiítása 167
Higiénés védekezés 168
Műszai védekezés 169
Rendészeti intézkedések és védekezés 170
Irodalom 171
A települések vízhigiénés problémáai 172
A víz higiénés szerepe a szervezet anyagcsere-háztartásában 172
A szervezet vízszükségelete fedezésének járványügyi problémái 174
A települések vízbeszerzési és kitermelési problémái 175
A vízellátás rendszerei 177
Helyi vízellátás 178
Központi vízellátás 1823
Irodalom 200
A települések szennyvizeinek eltávolítása és ártalmatalnítása mint vízhigiénés kérdés 201
A szennyvizekről általában 201
A szennyvizek osztályozása 202
A szennyvizek természetes öntisztulása 203
A szennyvizek hatása a befogadóra 204
A szennyvizek tisztítása és ártalmatlanítása 206
A szennyvizek ártalmatlanítása öntisztulás útján 206
Házi szennyvizek ártalmatlanítása mesterséges tisztítással 207
Ipari szennyvizek tisztítása 219
A szennyvizek végleges elhelyezése 220
A szennyvíztisztítás hatásfokának higiénés ellenőrzése 223
A magyarországi csatornázottság és szennyvíz-ártalmatlanítás jelenlegi állapota 224
Irodalom 229
A talaj településhigiénés szerepe és jelentősége 230
A talaj mineralizációs képességének jelentősée és annak településhigiénés vonatkozásai 231
Az emberi ürülék végleges elhelyezése és hasznosítása 237
Szennyvizek elhelyezése és ártalmatlanítása a talajban 238
Állati trágya kezelése, elhelyezése és ártalmatlanítása a talajban 241
A hulladékok (házi szemét és ipari hulladék) elhelyezés, valamint az ártalmatlanítás talajhigénés problémái 243
A hulladékok osztályozása, gyűjtése, mennyisége, minősége 244
Szemétgyűjtésre szolgáló berendezések 246
A szemét végleges elhelyezése 249
Izotóptemetők. Radioaktív hulladékok elhelyezése 254
Szemétártalmatlanítás falun 256
Szemét- és hulladékártalmatlanítás Magyarországon 256
A temetkezés higiénéje 258
Állati hullák kezelése és ártalmatlanítása 260
Irodalom 264
A lakás közegészségügyi jelentősége 265
A lakás higiénés követelményei - A lakáshelyzet 265
A lakásklíma mint biológiai tényező 268
Lakástervezés 269
Világítás 272
Fűtés 274
Szellőztetés 277
A magyarországi lakáshelyzet 277
A lakótelepek higiénéje 284
Célépületek higiénéje 289
A gyógyító-megelőző intézmények higiénéje 289
KÖJÁL 297
Irodalom 297
Csecsemő-, gyermek- és ifjúságvédelem 298
Fontosabb, környezetei behatások támadáspontja és következményei a gyemekkor különböző életfázisaiban 299
A csecsemő-, gyermek- és ifjúságvédelem célépületei 305
Irodalom 313
A legújabb urbanizációs ártalmak 314
Az urbanizáció településhigiénés problémái 314
A közlekedés megnövekedése okozta higiénés problémák 315
Nagyvárosi stress-hatások 319
A radioaktivitás okozta higiénés problémák 320
Természetes háttérsugázás 320
A bioszféra mesterséges radiokatív szennyeződése. A háttérsugárzás növekedése és annak higiénés veszélyei 322
A sugárbetegség 326
A jelenlegi háttérsugárzás higiénés értékelése 326
Az urbanizáció járványügyi következményei 327
Az urbanizációs ártalmak megelőzése 327
Irodalom 328
Települések tervezése 330
A településtervezést előkészítő vizsgálat. Általános tervprogram. 333
Városi települések. Városszerkezet 336
Lakóterület 336
Ipari területek 341
Zöldövezetek 341
Forgalmi területek 342
Városkörnyék 344
Magyar városok 345
Falusi települések 347
Regionális tervezés 356
Irodalom 360
Tarján Róbert: Táplálkozástudomány és élelmezéshigiéne
Táplálkozástudományi és élelmezéshigiénei alapismeretek 362
Helyes táplálkozás 366
A táplálék biolóigiai értéke 372
A magyar élelmianyagok értékelése 375
Táplálkozási betegségek 377
Az egyoldalú táplálkozás káros hatása 386
A magyar néptáplálkozás fejlődése 390
Az élelmiszerekben természetes tartalomként vagy szennyezésként előfoduló káros anyagok 397
Természetes tartalomként előforduló káros anyagok 397
Technológiai eredetű szennyezések az élelmiszerekben 401
Az élmiszereinkben előforduló fémszennyeződések 402
A növényvédőszer-maradék higiénés elbírálása 406
Gázosítószerek maradványai 409
Műanyagok 410
Az élelmiszerekhez szándékosan hozzáadott vegyi anyagok 413
Élelmiszerfesékek (élelmiszer-színezékek) 413
Ízesítő, aromásító anyagok 415
Halmazállapot-javító anyagok 415
A gazdagított élelmiszerek 418
Elvi szempontok additív vegyi anyagok felhasználásának engedélyezésekor 418
Élőlények által okozott élelmiszer-károsodások 419
A rágcsálók károsító hatásai 419
A rágcsálók járványtani jelentősége 421
Az ízeltlábúak károsító hatásai 423
Mikroorganizmusok által okozott károsodások 425
A mikroorganizmusok felosztása 427
Toxico-infectio 430
Ételmérgezés I. 431
Ételmérgezés II 431
Botulizmus 431
Bomlasztó mikroorgaizmusok 432
Az élelmiszerek mikrobiológiai tisztasága 434
Az élelmiszeripar higiénéje 437
A technológia következtésben előálló, élelmezés-egészségüyi szempontóbl jelentős elváltozások 438
Vízelvonás 440
Füstölés 441
Hőelvonás 441
Hűtés 442
Fagyasztás 442
A tejipar higiénéje 444
A húsipar higiénéje 453
Baromfifeldolgozó ipar 455
Halak 456
Vadhúsok 457
Tojás 457
A sütő- és tésztaipar higiénéje 459
Az édesipar higiénéje 460
Az élelmiszerek raktározása és szállítása 465
Az élelmiszerek raktározásának egészségügyi prbolémái 465
Az élelmiszerek szállítása 469
Szállítás közben keletkezett veszteségek 471
Csoportos élelmezése 473
A csoportos élelmezés különböző formái 479
A csoportos élelemezés orvosi ellenőrzése 487
Irodalom 488
Tímár Miklós: Munkaegészségtan
Bevezetés 495
Fizikai munka - kvalifikált munka 497
A munkához való alkalmazkodás mechanizmusa 497
A fizikai munka nagyságának meghatározása a kalóriafogyasztás alapján 499
A munkaképesség elhatároló tényezői - a megenegedhető munkaintenzitás 500
A szervezet támogása a fizikai munkához való alkalmazkodásban 503
A munka élettani szempontok szerinti megszervezése 504
Az energiaigényes fizikai munka csökkentése gépesítéssel és automatizálással 504
A kalóriaszükséglet csökkentése élettani szempontóbl, megfelelő munkamódszerek és munkáseszközök alkalmazásával 505
A munkahely, a munkaeszközök célszerű kialakítása 506
A megterheléssel arányos pihenőidő biztosítása 507
A hőmunka 511
A magas hőmérséketen végzett muka élettana 512
A hőmunkához való alkalmazkodás elhatároló tényezői 514
A hőmunkához való alkalmazkodás 517
A hőmunka hatására bekövetkező kóros elváltozások 517
A hőmunkaártalom megelőzése 519
A környezetből származó kedvezőtlen hőhatások csökkentése. Egyéni védelem 519
A szervezet támogatása a hőmunkához való alkalmazkodásban - a hőmunkások rendszeres orvosi ellenőrzése 520
Kémiai anyagok hatására létrejövő ártalmak - foglalkozási mérezések 522
A vegyi anyagok mérgező hatását meghatározó tényezők 522
A kémiai anyagok szervezetre gyakorolt hatásának a vizsgálata 526
A kémiai anyagok megengedett koncentrációja 528
A foglalkozási mérgezések megelőzésének általános elvei 529
Fémek és fémszerű anyagok 531
Gázok 542
Oldószerek 555
Műanyagok 564
Növényvédő szerek 574
Egyéb vegyi anyagok 579
Porártalmak 581
A por szervezetre kifejtett határát meghatározó tényezők 581
A porok szervezetre kifejtett általános hatása 586
A porok hatására létrejövő légúti és tüdőelváltozások 586
Silicosis 589
A silicosis kórtana 590
Asbestosis 592
Talcosis 593
Aluminosis 594
Növényi porok hatására kifejlődő leggyakrabban allergiás vagy gyulladásos jellegű megbetegedések 594
A foglalkozási porártalmak megelőzése 595
Zajártalmak 597
A zajnak a szervezetre kifejtett hatását meghatározó tényezők 598
A zaj szervezetre kifejtett hatása 599
A megengedhető üzemi zajerősség 602
Mechanikus rezgés (vibráció) hatására létrejövő ártalom 605
A vibráció hatására a szervezetben létrejövő elváltozások 609
A fokozott légköri nyomásban végzett munka hatására létrejövő ártalom 612
A fokozott légköri nyomás szervezetre kifejtett hatása 612
A fokozott légköri nyomás szervezetre kifejtett hatását befolyásoló tényezők 614
Sugárzó energia hatására létrejövő ártalmak 615
Az ionizáló sugárzás biológiai hatását befolyásoló tényezők 616
Az ioniczáló sugárzás szervezetre kifejtett hatása 618
Idült sugárártalom. A sugárkárosodás késői tünetei 618
Az ionizáló sugárzás megengedhető maximális dózisa 620
Ionizáló sugárzás veszélyével járó munkahelyek 621
Védekezés az ionizáló sugárzás ellen 621
Irodalom 622
Név- és tárgymutató 625

Bakács Tibor

Bakács Tibor  további könyvei

akár 10%
Hűségpont:
 
30%
Hűségpont:
 
Antikvár könyv
1 500 Ft 1 050 Ft

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...