Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Hogyan utaztak a régi rómaiak?

Hogyan utaztak a régi rómaiak? - Ürögdi György - Régikönyvek
Hogyan utaztak a régi rómaiak? - Régikönyvek Hogyan utaztak a régi rómaiak? - Régikönyvek
(0 vélemény)

A fél Európán átveeztő, pompásan megtervezett utak és hidak láttán, ma is csodlattal adózunk a régi rómaiak mérnöki tudásának. Tisztában is volt mindenki annak idején fontosságukkal, hiszen a nagy birodalom kormányzásához elengedhetetlenül szükséges volt a gyors utazás, hogy az utasítások idejében eljussanak a Földközi-tenger medencéjének legtávolabbi pontjára is. Hogyan is utaztak tehát a régi rómaiak? Erre a messzire veeztő és sokféle elágazó kérdésre Ürögdi György, az ókori római világ szakértője egész könyvvel válaszol, mégpedig nagyon érdekes és hiteles könyvvel, hiszen klasszikus szerzők vallomásai és egykorú hivatals iratok adatai alapján tájékoztatja az olvasót. Mindenekelőtt a már említett utakkal, időálló hidakkal és alagutakkal, tehát a hajdani közelekdés ma is látható emlékeivel foglalkozik. Ezekre a birodalomnak startégiai szempontból is nagy szüksége volt, hiszen nélkülük nem lehetett volna rövid idő alatt jelentős hadseegeket átvezényelni olykor több ezer kilométer távolásra. Ezután sorra veszi a járműveket, a más-más clra szolgáló, különféle kosifajtákat, továbbá a tengeri és folyami hajókat, egyszóval a kor közelekedési eszközeit. Beszél a római postakocsikról, ameleknek állomásait a birodalom minden részén meg lehetett találni, s ezzel kapcsolatban részletesen tudósít az akkori utazás gyorsaságáró, illetve a kor utazási rekordjáról is. Mivel az olvasót nemcsak a "hogyan", a hanem a "miért" is érdekli, a szerző ezt a kérdést sem hagyja válaszolatlanul. Az útonjárók célja szerint megkülönbözteti a hivatalos és a magánutazásokat, és ehhez kapcsolódva tér rá az úti viszontagságok részletezésére. Itt nem is annyira az utas kényelmetlenségei kerülnek sorra, mint inkább a rablóbandáknak illetve kalózoknak a közbiztonság hiányára valló garázdálkodásai, akik ellen bizony nem egyszer egész hadseregeket kellett indítani. nem lenne teljes a kép, ha nem esnék szó az utas gondjairól is, amelyek ma sem ismeretlenek. megtudjuk tehát, hogy mekkora körültekintést igényelt maga a felkészülés, az úti öltözet összeállítása, a gondoskodás szállásról és élelemről. Értesülünk a régi fogadósok kötelességéről, a hivatalos menetlevelek előnyéről, a maiaknál egy cseppet sem enyhébb vámokról, az ókori térképek és útikalauzok, helyesebben menetrendek használatáról, s a könyv végül az ókori turisták "világjárásával" is foglalkozik, részletesen ismertetve néhány olyan utazást, amely izgalmasságban kalandregényekkel vetekedik. Hogyan utaztak tehát a régi rómaiak? Hozzávetőleg úgy, ahogyan a gőzmozdony feltalálásáig utaztak Európa-szerte az emberek, legfeljebb akkoriban az utak jobbak voltak, mint most, néhány száz évvel ezelőtt. Ürögdi György könyvének a lényege azonban nemcsak ez a válaszadás, hanem az a széles és nagyarányú művelődéstörténeti kép, amely a fejezetek nyomán kialakul bennünk, megelevanítve a régi római életnek ezt az igen fontos területét.

Sorozatcím:
Utazások a múltban és a jelenben
Illusztrátorok:
Bánó Attila
Borító tervezők:
Bánó Attila
Kiadó:
Panoráma
Kiadás éve:
1979
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632431375
Kötés típusa:
egészvászon kiadói borítóban
Terjedelem:
213 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:
Elöljáróban 7
Utak, hidak, alagutak 9
Úti alkalmatosságok — szárazföldön 37
Hajózni kell! 49
Az állami posta 77
Az úti öltözködés 85
Utazás — sietség nélkül 95
Az éjjeli szállás 105
Kiküldetési költségek 119
Az utazás viszontagságai 121
Vámok 139
Miért és hová utaztak a régi rómaiak ? 149
Útikönyvek, útikalauzok 165
Híres utasok, nevezetes utazások 181
Epilógus 209
Ókori források 211
Irodalmi tájékoztató 215

Ürögdi György

1904 - 1987
Ürögdi György (Moskovits György, Nagyvárad, 1904. július 8. – Budapest, 1987. január 14.) történész, a történelemtudomány kandidátusa (1966).

Ürögdi György  további könyvei

akár 20%
Hűségpont:
 
20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1975
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft
akár 10%
Hűségpont:
 
akár 10%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...