Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Holnap folytatjuk

Holnap folytatjuk - Dobozy Imre - Régikönyvek
(0 vélemény)

A dráma 1962-ben, tehát napjainkban játszódik Budapesten. Ágass főmérnök, a főszereplő, régivágású értelmiségi, kiváló szakember. 1945 után hosszú, hosszú időt élt le "összeszorított foggal": magába zártan, csendes, de annál eltökéltebb ellenzékiségben. Most ért el oda, hogy már tud is, akar is közösséget vállalni azzal, ami az országban történik - a szocializmus építésével, és azokkal is, akik az építésben oroszlánszerepet vállalnak - a kommunistákkal. Elhatározza tehát, hogy minden akadályt elhárít a kölcsönös, teljes bizalom útjából: s megvallja egy régi bűnét, vagy legalább bűnös mulasztását. 1942-ben századparancsnok volt, s e minőségében eltűrte, nem tudta megakadályozni, hogy egyik alárendeltje - német parancsra - kivégeztessen - ítélet, vizsgálat nélkül - két magyar partizánt. Pontosabban egyet, mert a másiknak sikerül elmenekülnie. Ezen a ponton indul a dráma: amikor Ágass főmérnök magnóra "diktálja" vallomását. S a továbbiakban minden ekörül forog: a szereplők jellemének, elvszilárdságának, politikai érettségének s emberi tartásának az válik próbakövévé: hogyan fogadják Ágass cselekedetét, képesek-e igazságos mérlegelésre, képesek-e bizalommal felelni a bizalomra, megértik-e a vallomás - önmagán túlmutató - jelentőségét, s állják-e a sarat, vállalják-e a küzdelmet is, ha kell, az igazságért, azért, hogy igazság tétessék. A "Holnap folytatjuk" tehát a bizalom drámája. Feszültségét, izgalmát is e legjobb értelemben vett korszerűségének, az író lényeglátásának köszönheti, s annak, hogy problematikáját dramaturgiailag és gondolatilag egyaránt igényesen képes kifejteni. A Nemzeti Színház az idei évad kezdetén, 1962 novemberében mutatta be a színművet. Megérdemelt kritikai és közönségsikert aratott.

Borító tervezők:
Urai Erika
Kiadó:
Szépirodalmi Könyvkiadó
Kiadás éve:
1963
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Kossuth Nyomda
Nyomtatott példányszám:
3.000 darab
Kötés típusa:
egészvászon, kiadói borítóban
Terjedelem:
99 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 13.00cm, Magasság: 19.00cm
Súly:
0.20kg
Kategória:

Dobozy Imre

1917 - 1982
Dobozy Imre (Vál, 1917. október 30. – Budapest, 1982. szeptember 23.) Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, újságíró.

Dobozy Imre  további könyvei

20%
Hűségpont:
 
Kiadás éve: 1973
Antikvár könyv
800 Ft 640 Ft
akár 60%
Hűségpont:
 

Az Ön ajánlója

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...