Úgy tűnik, hogy a JavaScript le van tiltva, vagy nem támogatja a böngésző. Sajnáljuk, de az oldal néhány funkciójának működéséhez, többek között a rendeléshez engedélyeznie kell a JavaScript futtatását böngészőjében. Köszönjük!

Horgászok kézikönyve

Horgászok kézikönyve - Antos Zoltán - Régikönyvek
Horgászok kézikönyve - Régikönyvek Horgászok kézikönyve - Régikönyvek Horgászok kézikönyve - Régikönyvek Horgászok kézikönyve - Régikönyvek Horgászok kézikönyve - Régikönyvek Horgászok kézikönyve - Régikönyvek
(0 vélemény)

A statisztikai adatok tanúsága szerint a horgászok száma az utóbbi években megtorpanás nélkül növekedett hazánkban, 1973 és 1979 között nem kevesebb, mint 126 ezer új tag jelentkezését tartották nyilván a horgászegyesületek. 1980 elején a horgászok összlétszáma 222 500 volt, az ország lakosságának tehát már több mint két százaléka űzte ezt a testedző, az idegfeszültséget oly jótékonyan oldó, egészséges sportot. Külön öröm, hogy ezen az arányon belül a tizennyolc éven aluli fiatalok szereplése jelentősen meghaladta a huszonöt százalékot. Horgászni azonban éppúgy meg kell tanulni, mint vadászni, úszni, kerékpározni. Minden bizonnyal csak bosszúság és keserű csalódás származhat abból, ha valaki a legcsekélyebb tájékozottság nélkül, holni találomra összeállított készséggel kerekedik föl, hogy zsákmányul ejtse álmai álmát, azt a bizonyos "nagy halat". A horgásztudnivalók szakszerű, a gyakorlatban jól hasznosítható közreadásának szolgatában működik együtt jó néhány éve már a MOHOSZ és a Mezőgazdasági Kiadó, legfontosabb halaink életmódjának és horgászatának monografikus feldolgozásával - az egyes kötetek kelendőségét fölmérő jegyzékek szerint meglehetősen nagy érdeklődést keltve. Ez a termékeny együttműködés jelentős állomáshoz érkezett most: a sorozat új tagja, a Horgászok kézkönyve a teljesség igényével foglalja össze azt az alapvető ismeretanyagot, amelyet a horgászatról, illetve a horgászathoz szorosan kapcsolódó különféle kérdésekről minden horgásznak el kell sajátítania, ha eredményesen akarja üzni ezt a sportot. A tizenegy tagot számláló szerzői munkaközösség Antos Zoltán irányításával kilenc fejezetben tárja az olvasók elé mondanivalóját. A tartalomból: a horgászatról általában - a vizek és a halak élete - horgászeszközök - horgászkészségek, horgászmódszerek - etetés, etetőanyagok, természetes csalik - halaink és horgászatuk (ebben a fejezetben kevés híján negyven halfajról esik szó!) - a kapástól a trófeáig - horgászhelyek vizeinken - halgazdálkodás. Őszinte meggyőződésünk, hogy ez a legidőszerűbb környezetvédelmi és halgazdálkodási ismeretekkel is kibővített nagy összefoglaló mű nemcsak itthon fogja méltóan betölteni a feladatát, hanem a nemzetközi szakirodalomban is érdeklődést kelt majd.

Illusztrátorok:
Antos Zoltán
Borító tervezők:
Vasvári László Sándor
Kiadó:
Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve:
1981
Kiadás helye:
Budapest
Nyomda:
Franklin Nyomda
ISBN:
9632310977
Kötés típusa:
kemény papírkötés
Terjedelem:
406 oldal
Nyelv:
magyar
Méret:
Szélesség: 17.00cm, Magasság: 24.00cm
Súly:
0.78kg
Kategória:
Bevezetés (Antos Zoltán) 11

1. FEJEZET

A horgászatról 13

A horgászat fogalma és célja (dr. Holly Iván) 13
A magyar horgászmozgalom története 14
A horgászat jelenlegi világhelyzete 17
A magyar horgászmozgalom szervezete és céljai 18
A magyar horgászat szabályai (dr. Kilényi Géza) 20
A horgászat és az egészség (dr. Mészáros István) 25

2. FEJEZET

A vizek és a halak élete 30

A víz szerepe életünkben (Pénzes Bethen) 30
A vízi anyagforgalom 31
A forrástól a tengerig, a tengerszemtől a mocsárig 32
Folyóvizek (Pénzes Bethen—dr. Hunyady Attila) 32
Állóvizek (Pénzes Berken) 34
A vizek elöregedése, a környezetátalakitás hatása a vizek életére (Páskándy János) 35
A hal szervezete és élettevékenysége (Pénzes Bethen) 37
A hal szervezete 37
A hal élettevékenysége (Páskándy János) 42
A vízi szervezetek időjárás-érzékenysége 51
A vizek és a halak védelme 53
A halak meghatározása és rendszerezése (Pénzes Bethen) 55


3. FEJEZET

Horgászeszközök 58

A horog (Honthegyi Mátyás) 58
A horog méretezése 59
A horogtípusok kialakítása 62
Kettős horgok 65
Hármas horgok 65
A zsinór 66
A műanyag zsinórok csomózása (Antos Zoltán) 69
A horgászbot 73
A botok anyaga 73
A botok osztályozása 75
A botok tömegelosztása 77
A botok típusai 78
A botok szerelékei 80
Az orsó 83
Forgó- és állódobú (peremfutó) orsók 83
A forgódobú orsók változatai 85
Az állódobú orsók változatai 87
Az úszó (Honthegyi Mátyás) 94
Természetes anyagú úszók 95
Természetes és mesterséges anyagok kombinációjából készülő úszók 97
Mesterséges anyagú úszók 97
Az úszók kiválasztása 97
Súlyok 99
Mesterséges csalik (örley Dénes) 103
Villantók 103
Wobblerek 107
Műlegyek és rovarutánzatok 108
Egyéb műcsalik 109
Egyéb horgászeszközök (Antos Zoltán) 110
Merítőszák, vágóhorog 110
Haltartó szák 112
Csalihaltartó kanna 114
Apróbb felszerelési tárgyak 115
Dobozok 117
Oldalzsák, hátizsák, bottok 118
A horgászat segédeszközei (Honthegyi Mátyás) 120
Csónak 120
Horgászállás 123
Sátor 125
A horgászeszközök karbantartása és javítása 125

4. FEJEZET

Horgászkészségek, horgászmódszerek 128

Horgászkészségek (Antos Zoltán) 128
A horgászkészségek arányos összeállítása 129
Horgászmódszerek 134


Fenekező horgászat 134
Úszás horgászat 142
Pergető horgászat (Örley Dénes) 148
Műlegyes horgászat (Antos Zoltán) 154
Átmeneti módszerek 158

5. FEJEZET

Etetés, etetőanyagok, természetes csalik 161
Etetés (Örley Dénes) 161
Növényi eredetű etetőanyagok és csalik 162
A kukorica 162
Egyéb növényi eredetű etetőanyagok és csalik 164
Állati eredetű etetőanyagok és csalik 169
A csalihal 169
A giliszta 172
A pióca 176
A csontkukac 176
Az árvaszúnyoglárva 178
A tiszavirág 179
A lótetű 180
Egyéb állati eredetű etetőanyagok és csalik 180
Adalék anyagok, távcsalik 181
Az etetés technikája 182
Szoktató etetés 185
Helyben tartó etetés 186
Csalogató, helyben tartó etetés 186
Az etetőkosaras etetés 187

6. FEJEZET

Halaink és horgászatuk 188

Általános szempontok (Antos Zoltán) 188
Nagyobb testű békés halak 189
A ponty 189
A márna (dr. Hunyady Attila) 213
A kecsege 219
Az amur (Páskándy János) 225
A busák 227
Kisebb testű békés halak 228
A compó 228
A kárász 229
Az ezüst kárász 231
A paduc (dr. Hunyady Attila) 232
A jászkeszeg 236
A dévérkeszeg (Antos Zoltán) 239
A lapos keszeg (Páskándy János) 248
A bagolykeszeg 249
A szilvaorrú keszeg 250
A karikakeszeg (AntoS Zoltán) 251


A bodorka (Páskándy János) 252
A vörösszárnyú keszeg 253
A küsz 255
A garda 257
A szivárványos ökle 258
A fenékjáró küllő 259
Ragadozó halak 160
A sebes és a szivárványos pisztráng (dr. Hunyady Attila) 260
A fejes domolykó 266
A csuka (Antos Zoltán) 272
A balin 188
A harcsa 301
A süllő 317
A kősüllő 339
A sügér (dr. Hunyady Attila) 339
A fekete sügér 342
A naphal (Páskándy János) 346
A durbincs 346
A menyhal (dr. Hunyady Attila) 347
A törpeharcsa 350
Az angolna (Páskándy János) 351

7. FEJEZET

A kapástól a trófeáig 357

A hal fárasztása 357
A kifogott hal kezelése és szállítása 359
Horgásztrófeák és kikészítésük (Szidnay László) 360
A haltrófeák elkészítése 361
A trófeapreparátumok elkészítése 363

8. FEJEZET

Horgászhelyek vizeinken 366
Folyóvizek és mesterséges vízfolyások (dr. Hunyady Attila) 367
A víz áramlásának törvényszerűségei 367
Folyamszabályozási művek és vízi, műtárgyak 368
Egyéb folyóvízi haltanyák 378
Csatornák 378
Állóvizek 379
Tavak 379
Holtágak, mellékágak, folyóágak és egyéb ártéri vizek 382
Víztározók 386
Bányatavak 387


9. FEJEZET

Halgazdálkodás 388

Halgazdálkodás régen és ma (Páskándy János) 389
Tógazdasági haltermelés 389
Halegészségügyi ismeretek (Sziklai Ferenc) 392
A horgászcélú halgazdálkodás (Páskándy János) 395
A horgászvíz gondozása 404

Antos Zoltán

Antos Zoltán  további könyvei

Az Ön véleménye

Még nincs vélemény a könyvről, legyen Ön az első aki véleményt ír róla...